Μετέωρα – μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη, οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα. Το τοπίο που συναντούν οι επισκέπτες είναι ιδιαίτερο και ιδιαίτερα ανεξήγητο.

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες των γεωλόγων, οι τεράστιοι ογκόλιθοι των Μετεώρων, δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.

Όταν τα νερά αποτραβήχτηκαν στο Αιγαίο και μετά από γεωλογικές μεταβολές αιώνων, το τμήμα αυτό ανυψώθηκε και αποσφηνώθηκε, ο κώνος αποκόπηκε από τη συμπαγή μορφή του κι έτσι δημιουργήθηκαν οι σημερινοί μικρότεροι βράχοι – το ύψος των οποίων φτάνει τα 400 μέτρα- και η κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

Τα απότομα βράχια, που μοιάζουν να προήλθαν «εξ’ ουρανού», βρίσκονται κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, πάνω από τις κωμοπόλεις Καλαμπάκα και Καστράκι, στο θεσσαλικό κάμπο, στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στις κορυφές κάποιων από τους βράχους των Μετεώρων, βρίσκονται χτισμένα μοναστήρια, καθιστώντας την περιοχή ως το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Από τα εικοσιτέσσερα μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (οι ανδρικές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και του Βαρλαάμ και οι γυναικείες Μονές του Ρουσάνου και του Αγίου Στεφάνου), τα οποία μάλιστα, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αν ποτέ βρεθείτε στα Μετέωρα με ομίχλη, θα νομίσετε πραγματικά ότι βρίσκεστε σε έναν άλλο κόσμο. Πρόκειται για ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που αξίζει να επισκεφτείτε, είτε είστε λάτρεις της φυσικής και άγριας ομορφιάς, είτε αναζητάτε γαλήνη και ψυχική ηρεμία. Επιπλέον, τα βράχια των Μετεώρων είναι ιδανικά για τους λάτρεις της ορειβασίας.

Στο δρόμο από την Καλαμπάκα προς το Καστράκι, ένας δρόμος οδηγεί στις μονές του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα και του Αγίου Αντωνίου, που είναι χτισμένες στις κοιλότητες των βράχων. Παλαιότερα, η ανάβαση γινόταν με σκαλωσιές που στηρίζονταν σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυα και αργότερα με ανεμόσκαλες, ενώ σήμερα, τόσο οι μοναχοί, όσο και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, για την ανάβασή τους στα μοναστήρια.

Στην Καλαμπάκα, που βρίσκεται στη «σκιά» των βράχων, θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία (συχνά με θέα τα επιβλητικά βράχια), αλλά και εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παλιά πόλη που έχει αναπλαστεί πρόσφατα, όπου υπάρχει και η μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής.

Πάνω από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Καστράκι, με όμορφα σπίτια, αρχοντικά, και στενά σοκάκια. Περπατήστε τα και θαυμάστε τα Μετέωρα από απόσταση… αναπνοής.

Όσον αφορά στην τοπική κουζίνα, χαρακτηρίζεται από φαγητά και προϊόντα όπως το κυνήγι, τα ψάρια του γλυκού νερού, η πρασοτηγανιά, ψητά της σούβλας, γουρουνόπουλο, αλλά και υπέροχες πίτες, ρυζόγαλο και ζυμωτό ψωμί.

Από τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα, μπορεί επίσης κανείς εύκολα να επισκεφτεί το γραφικό χωριό Ελάτη, το Περτούλι με το χιονοδρομικό του κέντρο και τις γύρω περιοχές του Ασπροπόταμου και των Χασίων.

Οδικώς τα Μετέωρα απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πιο σύντομη διαδρομή είναι από Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Το Καστράκι απέχει από την Καλαμπάκα 3 χλμ.

Είναι σίγουρα ένα ταξίδι που αξίζει να κάνετε μια φορά στη ζωή σας και σίγουρα θα απολαύσετε την ομορφιά του μέρους αυτού.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.