Μεταβολισμός: Αλλάζει μετά τα τριάντα ή είναι μύθος;

Συντάκτης: Flowmagazine

Υπάρχει η γενική αυτή πεποίθηση, που την ακούμε από μικροί και έχουμε αποφασίσει ότι είναι και αληθής: Μέχρι τα τριάντα ο μεταβολισμός λειτουργεί τέλεια και ο οργανισμός μας καίει κάθε ανθυγιεινή τροφή, όμως από την ημέρα που θα σβήσουμε τριάντα κεράκια στην τούρτα η κατάσταση επιβραδύνεται και αρχίζουμε να παίρνουμε βάρος με αυτά που δεν μας πάχαιναν προηγουμένως. Είναι όλα αυτά αλήθεια ή απλώς συντηρούμε έναν μύθο;

Ο μεταβολισμός κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά που μπορεί και να μας διαφεύγουν: Ο μεταβολισμός δεν σταματά ποτέ να δουλεύει, ακόμα και όταν καθόμαστε ξάπλα και βλέπουμε τηλεόραση· το πόσες θερμίδες καίμε σε καθημερινή βάση διαφοροποιείται από οργανισμό σε οργανισμό, ανάλογα με τα γονίδια, το κατά πόσο ασκούμαστε και το αν ο δείκτης μάζας σώματος μεταβάλλεται συχνά. Υπάρχουν, επίσης, ορμονικές αλλαγές που επέρχονται με το πέρασμα των χρόνων· οι γυναίκες το βιώνουν πολύ περισσότερο από τους άντρες.

Είναι τα τριάντα το ορόσημο του μεταβολισμού;

«Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μεταβάλλεται, όπως και να έχει. Αλλά δεν υπάρχει ολική μεταμόρφωση μετά τα τριάντα. Πρόκειται για μύθο», ξεκαθαρίζει τα πράγματα η διατροφολόγος-διαιτολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου. «Η δεκαετία των είκοσι είναι πολύ σημαντική, αλλά όχι επειδή πιστεύεις ότι καις τα πάντα και δεν παχαίνεις, αλλά επειδή είναι η περίοδος κατά την οποία χτίζεις τον μεταβολισμό σου και βλέπεις τα αποτελέσματα και αργότερα». Κοινώς, όποιος προνόησε, προνόησε.

Οι συνήθειες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό

  • Άσκηση

«Αν φτάσουμε στα τριάντα και δεν έχουμε επιδοθεί ποτέ σε κάποιο είδος άσκησης, είναι λογικό να βλέπουμε ότι παχαίνουμε πιο εύκολα. Η γυμναστική, σε κάθε μορφή της, είναι απαραίτητη στη ζωή μας για αμέτρητους λόγους. Η καλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι ένας εξ αυτών», τονίζει η κα Παπαδοπούλου.

  • Κάπνισμα και αλκοόλ

Οι δύο κλασικές κακές συνήθειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σού δίνουν έναν ακόμη λόγο για να τις περιορίσεις ή να τις κόψεις. Η ειδικός εξηγεί ότι το κάπνισμα και η αλόγιστη χρήση αλκοόλ επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.

  • Βάρος

«Αν η ενήλικη ζωή ξεκινά με περιττό βάρος, είναι πιο δύσκολο για τον μεταβολισμό να λειτουργήσει εύρυθμα αργότερα στη ζωή του ανθρώπου. Πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε ένα σταθερό βάρος. Οι πολλές και μεγάλες αυξομειώσεις έχουν αρνητική επίδραση».

Ο συνδυαστικός ρόλος της κληρονομικότητας

Προτού πέσεις σε βαθιά μελαγχολία στη σκέψη των λαθών που κάνεις ή έκανες στο παρελθόν, έχουμε καλά νέα: Η κληρονομικότητα είναι ένα κομμάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις, αλλά παίζει τον ρόλο της. Εάν, όμως, δεν τρέφεσαι σωστά και δεν ασκείσαι, δεν πρόκειται να σωθείς από τα «καλά γονίδια». Δεν είναι ποτέ αργά να προσέξεις τον εαυτό σου, να φροντίσεις το σώμα σου και να υιοθετήσεις υγιεινές καθημερινές συνήθειες, που θα συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Πηγή: ladylike.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…