Μεταπτυχιακό: Ένα must για τη σύγχρονη εργασία

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, που σημαίνει πως πρέπει να προσαρμοζόμαστε σύμφωνα με αυτές. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε εύκολα και να μαθαίνουμε γρήγορα.Όπως ένας χαμαιλέων που αλλάζει χρώμα και προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντική η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού.  

Οι ειδικότητες αυξάνονται, το ίδιο και η ζήτηση στην αγορά εργασίας. Πόσο γρήγορος πρέπει να είναι κανείς; Κανείς εργοδότης δεν κρατάει εργαζόμενο που θα χρειαστεί να του επαναλάβει τι θα πρέπει να κάνει, γι’ αυτό προτιμούν να προσλάβουν έναν με προϋπηρεσία.        

Πως εξηγείται το γεγονός πως άνθρωποι αξιωμένοι έχουν ανέβει τόσο ψηλά στην θέση τους, ενώ δεν έχουν κάνει κάποιο μεταπτυχιακό; Πρώτον, το να κάνει κάποιος ένα μεταπτυχιακό, ωφελεί τον εαυτό του, δηλαδή προσκομίζει ανωτέρου επιπέδου γνώσεις για την δική ευχαρίστηση και είναι δικό του κατόρθωμα. Είναι αυτό που λέμε κάτι έχει κάνει στη ζωή, έχει πάρει έναν τίτλο. 

Δεύτερον, κάποιος μπορεί να εργάζεται για 3 χρόνια, ενώ ένας άλλος να σπουδάζει για το μεταπτυχιακό του για 1 χρόνο. Και οι δυο έχουν αποκτήσει τη λεγόμενη προϋπηρεσία, άσχετα από το αν ο ένας σπούδαζε περισσότερο, διότι μέσα στη σπουδή του μαθαίνει πως να κάνει έρευνα. Το μεταπτυχιακό είναι κάτι το υποκειμενικό που σημαίνει πως είναι δική μας επιλογή.

Το γεγονός πως υπάρχει αρκετά μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που δεν έχουν κάνει ποτέ τους μεταπτυχιακό και, παρόλα αυτά, κατέχουν καλή θέση, αυτό είναι θέμα της κάθε εταιρείας. Άλλες απαιτούν να υπάρχει ένα μεταπτυχιακό, άλλες, πάλι, όχι. Οι παλιοί μπορεί να έχουν αποκτήσει μια προϋπηρεσία, όμως είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της τεχνολογίας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΒΑ: η δίοδος για μια νέα καριέρα


Είναι ένα μεταπτυχιακό σημαντικό;

Στην σημερινή εποχή είναι αναγκαίο ένα μεταπτυχιακό, διότι, όπως αναφέραμε, δεν αφορά μόνο την απόκτηση ακαδημαϊκών γνώσεων αλλά και γνώσεων, κατά τις οποίες, γίνεται πρακτική και ποιοτική έρευνα και γι’ αυτό συμπεριλαμβάνεται ως μορφή εργασίας. Για την ένταξή σας σε κάποιο διαγωνισμό, όπως εκείνου του ΑΣΕΠ, η κατοχή ενός μεταπτυχιακού, μπορεί να συνυπολογιστεί ως επιπρόσθετο προσόν και, συνάμα, λαμβάνετε, επιπλέον, μοριοδότηση.

Δε βαδίζουμε όλοι τον ίδιο δρόμο προς την επιτυχία, άλλοι βαδίζουν αργά, άλλοι γρήγορα. Το να έχει την ευκαιρία να κάνει κάποιος ένα μεταπτυχιακό, μπορεί να του πάρει καιρό ή και λίγο, καθώς εξαρτάται από το οικογενειακό εισόδημα. Μια σχετική έρευνα που ανάδειξε, πριν από ένα έτος, η Καθημερινή, έδειξε πως μόνο όσοι έχουν 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα κάνουν μεταπτυχιακό, ενώ από 10.000 δεν κάνουν. 

Δεν είναι κάτι απλό η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού, πρέπει ο υποψήφιος, όχι μόνο να ξέρει καλά αγγλικά, αλλά να έχει και το σχετικό δίπλωμα αγγλικών. Επιπλέον, η υψηλή βαθμολογία του πτυχίου παίζει καθοριστικό ρόλο για την απόκτηση του μεταπτυχιακού.

Η έρευνα της ΑΔΙΠ, έδειξε πως πάνω από το υψηλό ποσοστό πτυχιακών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τους κατόχους μεταπτυχιακών να βρουν εργασία και, κατά 12%, αυξάνεται η πιθανότητα απασχόλησης. Οι πιο δημοφιλέστεροι κλάδοι, όπου οι φοιτητές επικεντρώνονται στις σπουδές τους, είναι της μηχανικής, κατασκευών και δόμησης, αγγίζοντας το ποσοστό 21,84% , ενώ, λίγο πιο χαμηλό ποσοστό στο 20,44%, οι φοιτητές που επιλέγουν διοίκηση επιχειρήσεων και νομικές σπουδές.

Τα πλεονεκτήματα 

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα από την απονομή ενός διπλώματος είναι τα εξής:     

1) Η αποκόμιση σημαντικών δεξιοτήτων και, επιπλέον, ακαδημαϊκών γνώσεων, αποτελούν τα εφόδια για την εύρεσης εργασίας. Από το έτος 2015-2016, το 25% των φοιτητών έκαναν μεταπτυχιακά αποδεικνύοντας πως υπάρχει μια κινητικότητα των φοιτητών προς τα μεταπτυχιακά.

2) Βοηθάει για μια καλή προαγωγή και για μεγάλες απολαβές. Όσο σπουδαιότερη είναι η θέση, τόσο μεγάλες απαιτήσεις και ευθύνες.

3) Λειτουργεί ως επιπρόσθετο προσόν ή, αλλιώς, ως άμυνα για τον ανταγωνισμό.

4) Διευρύνεις τους ορίζοντές σου, που σημαίνει πως δεν έχεις μόνο το δικαίωμα να δουλέψεις σε μια εταιρεία, αλλά, ακόμα και σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κολλέγιο ως εκπαιδευτικός.

5) Αποτελεί δια βίου μάθηση, καθώς οι γνώσεις που θα προσκομισθούν από ένα μεταπτυχιακό δεν λειτουργούν, μόνο για τον επαγγελματικό τομέα, αλλά και, γενικά, για τον ίδιο το φοιτητή, αφού θα μάθει πως να σκέφτεται και θα αποκτήσει μια εμπειρία.

Η απόκτηση του μεταπτυχιακού πέρα από το κύρος και την αξιότητα που δίνει στο φοιτητή, είναι κάτι το αντικειμενικό. Το κόστος του μεταπτυχιακού δεν είναι το ίδιο για όλα τα πανεπιστήμια, το πιο οικονομικό είναι του Οικονομικού πανεπιστημίου. Ωστόσο, υπάρχουν και μεταπτυχιακά που δεν κοστίζουν και είναι οι λεγόμενες υποτροφίες, οι οποίες χρήζουν κάποιων απαιτήσεων, ώστε να ενταχθεί ο κάθε φοιτητής. Και υπάρχουν, πάλι, εκείνα τα δωρεάν μεταπτυχιακά που, όμως, δεν απευθύνονται σε όλους. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δωρεάν μεταπτυχιακά από ελληνικά πανεπιστήμια για το 2020

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.