Μεταμορφώνοντας αρχιτεκτονικά το κτίριο

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Μια υφιστάμενη κατασκευή μπορεί να μεταμορφωθεί με κατάλληλες επεμβάσεις και να δώσει νέα πνοή στη ζωή και στην περιουσία σας.

Η μετουσίωση ενός κτιρίου σε μια νέα υπόσταση, είναι έργο αρχιτεκτονικής φαντασίας. Μια υφιστάμενη κατασκευή μπορεί να μεταμορφωθεί με κατάλληλες επεμβάσεις και να δώσει νέα πνοή στη ζωή και στην περιουσία σας.

Το αρχικό σχέδιο

Κάθε κτιριακή κατασκευή συνοδεύεται από άδεια οικοδομής και τα σχετικά σχέδια και τεύχη. Υπάρχει λοιπόν, ένα αρχικό σχέδιο που περιγράφει με λεπτομέρεια την εικόνα του κτιρίου μέσα και έξω. Πάνω σε αυτό το σχέδιο μπορούμε να δουλέψουμε και να φανταστούμε πιθανές αλλαγές και επεμβάσεις. Το να μελετήσουμε προσεκτικά την πραγματική εξωτερική εικόνα του κτιρίου και από τις τέσσερις πλευρές, παίρνοντας και πολλές φωτογραφικές λήψεις, είναι απαραίτητο για να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλουμε να πετύχουμε και τι θα ζητήσουμε από τους μηχανικούς.

Επενδύσεις

Πέραν των χρωμάτων ,που είναι η πιο τετριμμένη εργασία, που συμβαίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα, το δεύτερο πιο αποφασιστικό βήμα είναι να αλλάξουμε ή να προσθέσουμε επενδύσεις στο κτίσμα. Για επαγγελματικά κτίρια είναι λύση-μονόδρομος καθώς τους δίνει άμεσα χαρακτήρα και μεταβάλλει τη φυσιογνωμία τους. Παράλληλα, κατοχυρώνει το στάτους της επιχείρησης. Σε κατοικίες χρειάζεται μια πιο διακριτική επέμβαση που και πάλι όμως θα αλλάξει την προσωπικότητα του σπιτιού μας και θα δώσει ένα νέο ύφος. Οι επενδύσεις μπορεί να είναι βαριές ή ελαφριές, μόνιμες ή και προσωρινές. Υπάρχουν πάρα πολλά υλικά για να επιλέξουμε όπως πλαστικά, ξύλα, μέταλλα, ορυκτά, μάρμαρα και σύνθετα υλικά. Μια τέτοια επέμβαση θα απαιτούσε και άδεια από την πολεοδομία αλλά αν πρόκειται για ένα παλιό κτίριο ή μια απαρχαιωμένη πολυκατοικία θα πρόσφερε μια ολότελα καινούργια εικόνα σύμφωνα με σύγχρονες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Μεταμορφώνοντας αρχιτεκτονικά το κτίριο

Ανακαινίσεις

Το να προχωρήσουμε σε μια γενική ανακαίνιση σημαίνει ότι θα μελετήσουμε επιμελώς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δομικά στοιχεία, διαρρύθμιση λειτουργιών, εργονομική διάταξη, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, μονώσεις, πατώματα και κουφώματα. Είναι πολύ χρήσιμο να εξεταστεί η δομική επάρκεια και η κατάσταση των μονώσεων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και να προχωρήσουμε στην όποια αναβάθμιση. Και πάλι όμως, το αρχιτεκτονικό ταλέντο είναι που θα διαχειριστεί όλες τις αλλαγές και θα τις εντάξει σε ένα προηγμένο σχέδιο μεταμόρφωσης του χώρου μας. Μια αποκλειστικά τεχνική ανακαίνιση χωρίς αισθητικές παρεμβάσεις θα λύσει κάποια προβλήματα αλλά δε θα αλλάξει την ψυχολογία μας. Θα έχετε δει σε ιστοσελίδες μικρά διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες που με τη βοήθεια διάσημων αρχιτεκτονικών γραφείων μετατρέπονται σε υπερμοντέρνα και λειτουργικά διαμερίσματα. Αυτός είναι ένας θεμιτός στόχος κάθε ιδιοκτήτη και η επιπλέον επένδυση στη μελέτη του χώρου σας αποδίδει άμεσα αλλά και στη μεταπώληση.

Μεταμορφώνοντας αρχιτεκτονικά το κτίριο

Ανακατασκευές

Για πιο δύσκολες περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες φθορές στο κτίριο ή επιζητείται μια δομική ανασύσταση, η ανακατασκευή μπορεί να είναι λύση αν και αφορά σχεδόν πάντα μονοκατοικίες ή μεγάλα ιστορικά κτίρια. Σε τέτοια περίπτωση, θα γίνει εξονυχιστική μελέτη σε αρχιτεκτονικά, στατικά και ηλεκτρομηχανολογικά θέματα που θα αξιοποιήσει και τα όποια υγιή και επαρκή στοιχεία του κτιρίου. Ασφαλώς μια τέτοια μελέτη δεν απέχει πολύ από μια νέα άδεια οικοδομής και μπορεί να δώσει καινοτόμα αποτελέσματα. Μόνη εξαίρεση τα διατηρητέα κτίρια που οφείλουν να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση και να διασωθεί οτιδήποτε δεν είναι κατεστραμμένο, βάσει και σχετικής νομοθεσίας.

Μονοκατοικίες – πολυκατοικίες

Επειδή οι περισσότεροι ζούμε σε πολυκατοικίες αξίζει να πούμε ότι η μεταμόρφωση μιας πολυκατοικίας σχετικά οικονομικά και με εν μέρει κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να είναι μέρος μελλοντικών κυβερνητικών προγραμμάτων όσο τα κτίρια γερνούν και βγαίνουν εκτός τεχνικών και αισθητικών προδιαγραφών. Μπορείτε από τώρα να σκέπτεστε χαλαρά πώς θα θέλατε να μοιάζει η πολυκατοικία σας σε 10-20 χρόνια και μόλις η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί και δοθούν και κίνητρα από την πολιτεία να προχωρήσετε σε μια καθαρά αισθητική και ποιοτική μεταμόρφωση του κτιρίου. Πάνελς, νέα κουφώματα, νέα χρώματα και προηγμένες επενδύσεις θα φέρουν στο προσκήνιο μια νέα κατασκευή χωρίς να δώσετε -εφόσον δεν υπάρχουν βλάβες- έστω και ένα ευρώ για ενισχύσεις.

Πρακτικές συμβουλές

Θα συνιστούσα να βλέπετε πιο συστηματικά τις προτάσεις ανακαινίσεων που κυκλοφορούν σε περιοδικά, ιστοσελίδες και σελίδες αρχιτεκτονικών γραφείων. Το να δίνετε βάρος στο αισθητικό κομμάτι είναι το κίνητρο που μπορεί να αλλάξει τελικά τη δική σας ζωή στον αστικό χώρο της πόλης ή γιατί όχι και στο γραφικό σας χωριό. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορούν να γίνουν και για κάθε θέμα υπάρχουν φτηνές και ακριβές λύσεις. Το σπίτι είναι ο προσωπικός σας χώρος και η μισή σας ζωή. Δείξτε ενδιαφέρον για τις αρχιτεκτονικές δυνατότητες μετατροπής της οικοδομής σας σε μια νέα μορφή που θα πληροί νέα κριτήρια σχεδιασμού παρέχοντας σας ένα μοντέρνο στυλ διαβίωσης.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…