Μεταμορφώστε τα έπιπλα και τις επιφάνειες του σπιτιού σας με χρώματα κιμωλίας

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να αλλάξουμε την όψη των επίπλων ή των επιφανειών του σπιτιού μας χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα και χρόνο. Τα χρώματα υγρής κιμωλίας (chalk paint) είναι μία εξαιρετική επιλογή για εσάς που θέλετε να δώσετε ένα διαφορετικό ύφος σε οποιαδήποτε επιφάνεια – εσωτερικού και εξωτερικού χώρου – χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.

Ειδικά για τους λάτρεις του ρομαντικού στυλ η αναπαλαίωση επίπλων με χρώματα υγρής κιμωλίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε μία vintage αίσθηση μέσα στο χώρο σας ή και μία πιο μοντέρνα προσέγγιση ανάλογα με το πόσο δημιουργικοί θέλετε να γίνετε.

Τα χρώματα υγρής κιμωλίας είναι ακρυλικού τύπου και χρησιμοποιούνται τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική διακόσμηση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κιμωλία, τα συγκεκριμένα χρώματα δίνουν μία βελούδινη ματ υφή σε οποιαδήποτε επιφάνεια (ξύλο, γυαλί, σίδερο, μάρμαρο, δέρμα, ύφασμα, ταπετσαρία, τούβλο, τσιμέντο, πλαστικό, μέταλλο, κεραμικό, κλπ.) χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, αφού λειτουργούν σαν βάση προστατεύοντας το έπιπλο από την υγρασία, κλείνοντας τους πόρους της επιφάνειάς του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα κιμωλίας για αναπαλαίωση επίπλων, σε αντικείμενα, τοίχους, ταβάνια και πατώματα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

 • Είναι άοσμα,
 • στεγνώνουν αρκετά γρήγορα,
 • είναι κατάλληλα ακόμη και για εκείνους που δεν είναι επαγγελματίες και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά με κάτι παρόμοιο και
 • είναι οικονομικά, αφού η σύστασή τους είναι αρκετά πηχτή και ένα βαζάκι 140 ml, που κοστίζει περίπου 7 ευρώ, μπορεί να καλύψει πολύ μεγάλη επιφάνεια.

DIY: Πως θα αναπαλαιώσετε έπιπλα, αντίκες και επιφάνειες μόνοι σας σε 7 απλά βήματα.

Βήμα 1: Επιλέξτε το έπιπλο ή την επιφάνεια που θέλετε να μεταμορφώσετε.

Βήμα 2: Αγοράστε τα υλικά (χρώμα κιμωλίας, κερί, πινέλα, λεπτό γυαλόχαρτο, μαλακό πανί/ύφασμα).

Βήμα 3: Καθαρίστε καλά το έπιπλο και αφαιρέστε τυχόν μέρη που δε θέλετε να βάψετε.

Βήμα 4: Περάστε το πρώτο χέρι από το χρώμα κιμωλίας και αφήστε το να στεγνώσει καλά (μία με δύο ώρες). Αν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί.

Βήμα 5: Περάστε το κερί (διάφανο ή με χρώμα) και αφήστε το να στεγνώσει (περίπου μισή ώρα).

Βήμα 6: Ξύστε την επιφάνεια με το λεπτό γυαλόχαρτο και απομακρύνετε τα υπολείμματα χρώματος με ένα μαλακό πινέλο.

Βήμα 7: Κλειδώστε το αποτέλεσμα περνώντας ένα μαλακό κερί και απλώστε το καλά με ένα πανί/ύφασμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Πώς θα δώσετε εφέ παλιού και φθαρμένου επίπλου.

Τεχνική Shabby Chic:

Θα χρειαστείτε: γάντια, 1 ή 2 χρώματα κιμωλίας, κερί, πινέλα, γυαλόχαρτο και πανί

 • Περάστε το πρώτο χρώμα που έχετε επιλέξει σαν βάση και αφήστε το να στεγνώσει
 • Περάστε το κερί για να διαχωριστούν τα δύο χρώματα
 • Μετά από περίπου μισή ώρα περάστε το δεύτερο χρώμα της επιλογής σας και περιμένετε να στεγνώσει καλά
 • Πάρτε ένα γυαλόχαρτο και αφαιρέστε την πάνω στρώση χρώματος (στα σημεία που θέλετε ή σε ολόκληρη την επιφάνεια) για να αποκαλυφθεί το χρώμα της βάσης (αν χρησιμοποιήσετε μόνο ένα χρώμα το εφέ της διχρωμίας θα προκύψει από το χρώμα του επίπλου – στην περίπτωση αυτή μετά το χρώμα περάστε το κερί και τρίψτε με γυαλόχαρτο χωρίς να περάσετε ακόμη μία στρώση χρώματος)
 • Κλειδώστε το αποτέλεσμα με κερί περνώντας το σε όλη την επιφάνεια, απλώνοντάς το με ένα πανί/ύφασμα

Τεχνική στεγνού πινέλου:

Θα χρειαστείτε: γάντια, 2 χρώματα, κερί, ένα μαλακό και ένα σκληρό πινέλο, πανί

 • Περάστε το πρώτο χρώμα που έχετε επιλέξει σαν βάση με ένα στεγνό και μαλακό πινέλο και αφήστε το να στεγνώσει
 • Βάλτε ελάχιστο χρώμα στην άκρη του σκληρού πινέλου και περάστε από πάνω αφήνοντάς το να κάνει νερά
 • Περάστε το κερί και απλώστε το με ένα πανί/ύφασμα

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα χρώματα υγρής κιμωλίας, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το κατάστημα Hobbywood στη Νέα Ιωνία. Εκεί θα δείτε και θα προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά για να μεταμορφώσετε έπιπλα, αντίκες και επιφάνειες που δεν σας αρέσουν. Είναι ένα κατάστημα που εξειδικεύεται στην αναπαλαίωση επίπλων και γενικά στις DIY χειροτεχνίες και κατασκευές και μπορούν να σας συμβουλεύσουν και να σας κατευθύνουν κατάλληλα για τη διαμόρφωση του χώρου σας. Αν μάλιστα, σας ενδιαφέρει να εντρυφήσετε περισσότερο σε τεχνικές DIY δημιουργίας, κάθε μήνα διοργανώνουν σεμινάρια στο χώρο τους για σχετικά θέματα.

Εμείς, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δοκιμάσαμε τα χρώματα κιμωλίας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών του Hobbywood. Κατόπιν εμπειρίας λοιπόν, σας εγγυώμαστε ότι το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Η διαδικασία είναι απίστευτα απλή και εύκολη και σίγουρα μπορεί να γίνει από τον καθένα. Χωρίς τρίψιμο, χωρίς ξύσιμο, εφαρμόζοντας απλώς το χρώμα κιμωλίας, έχετε πλήρη καλυπτικότητα σε κάθε επιφάνεια, ανεξάρτητα από το χρώμα της. Εμείς δοκιμάσαμε την τεχνική του στεγνού πινέλου και μάλιστα ακόμα πιο απλά, εφαρμόζοντας το χρώμα με το μαλακό πινέλο σε 2 στρώσεις. Και βουαλά! Έπιπλα και πόρτες άλλαξαν όχι μόνο χρώμα, αλλά και χαρακτήρα. Δείτε το αποτέλεμα στιν πριν και μετά φωτογραφίες!

Όποια τεχνική και να διαλέξετε μπορείτε να βασιστείτε στα παραπάνω βήματα και να παίξετε με τα χρώματα δημιουργώντας τα δικά σας έπιπλα, αντικείμενα ή οτιδήποτε άλλο επιλέξετε. Μετά την εφαρμογή, τίποτα δε θα θυμίζει την παλιά τους εικόνα. Τα χρώματα κιμωλίας είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να δώσετε μία ρομαντική και ρετρό πινελιά στο σπίτι σας, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε τη διακόσμηση ή να ξοδέψετε μία περιουσία για να αποκτήσετε έπιπλα άλλης εποχής. Αρκεί να υπάρχει όρεξη και δημιουργική διάθεση!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://www.hobbywood.gr/ ή επισκεφτείτε το κατάστημα στη Νέα Ιωνία.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 167

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 27 51 400

Δείτε και άλλες ιδέες που ανακαλύψαμε στο ίντερνετ για να μεταμορφώσετε έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα με μοναδικό τρόπο, που θα κλέβουν την παράσταση στον χώρο σας! Εμείς σας ευχόμαστε καλές απολαυστικές δημιουργίες!

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…