Ένα συνηθισμένο πρωινό ξύπνημα για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί πέρα από το καθιερωμένο γεύμα ή καφέ μας και μία …
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Ψυχική Υγεία: Τα υπέρ και τα κατά
Στον πυρήνα τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας που έχει αλλάξει ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Επιταχύνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταλλάσσουν και μοιράζονται πληροφορίες, σκέψεις και ιδέες. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και πολλά μειονεκτήματα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χρήση τους —ιδίως η υπερβολική — μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία με ποικίλους τρόπους, οδηγώντας ακόμα και σε κατάθλιψη, στρες, άγχος αλλά και σε αισθήματα απομόνωσης.
Αρνητικές επιπτώσεις
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να πυροδοτήσουν αισθήματα ανεπάρκειας καθώς οι χρήστες τους πολλές φορές αισθάνονται ότι η ζωή ή η εμφάνισή τους δεν συγκρίνεται με αυτή των άλλων. Έτσι, καλλιεργούνται μέσα τους συναισθήματα φθόνου και δυσαρέσκειας. Μια ακόμα αρνητική επίπτωση της πολύωρης χρήσης τους είναι ότι αυξάνουν αντί να μειώνουν τα συναισθήματα μοναξιάς. Επιπροσθέτως, ας μη ξεχνάμε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διευκολύνουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying) και να καλλιεργήσουν τον εγωκεντρισμό. Τελευταίο μα άκρως σημαντικό είναι, πως ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποστασιοποίηση από την οικογένεια, τους φίλους και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.
Θετικές επιδράσεις
Παρά τα μειονεκτήματά τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν ένα αποτελεσματικό μέσο σύνδεσης κοινοτήτων και ατόμων σε όλο τον κόσμο· μια “σύνδεση” που μπορεί να είναι επωφελής για πολλούς.
Επιπλέον, μέσω των social media, οι νέοι που αντιμετωπίζουν κοινωνικές φοβίες και στρες μπορούν επιτέλους να εκφραστούν και να συναναστραφούν με άλλους. Όμαδες που θα αποκαλούσαμε “περιθωριοποιημένες”, αποκτούν πια τη δυνατότητα να συναντιούνται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ακόμα, ως πλατφόρμα που δίνει φωνή σε άτομα που έχουν υποστεί βία και κακοποίηση (κάθε είδους), ωθώντας τα να χρησιμοποιήσουν κοινότητες όπως η #MeToo για να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μιλήσουν για το τι αντιμετωπίζουν και να βρουν υποστήριξη.
Αυτές οι πλατφόρμες, μπορούν τελικά να εκπαιδεύουν, να ενημερώνουν και να παρέχουν μια διέξοδο για δημιουργικότητα και αυτοέκφραση.
Πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων από την (υπερ)χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ο καλύτερος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να βοηθηθούμε όσον αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, είναι πρωτίστως ο περιορισμός της χρήσης τους. Αν αφιερώνουμε σε αυτά περίπου 30 λεπτά την ημέρα, θα μειωθούν, τελικώς, και οι σχετικές αρνητικές επιπτώσεις.
Έχοντας, λοιπόν , περισσότερη επίγνωση του χρόνου που αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δε μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε βελτίωση στη γενική μας διάθεση και τη συνολική ψυχική μας υγεία και ευεξία.