Μπορεί να μην υπάρχουν ιδεατά εκπαιδευτικά συστήματα, όταν όμως υπάρχουν δάσκαλοι με φαντασία, δημιουργικότητα και όρεξη τότε σίγουρα μπορούμε να …
Μερικοί γνωστοί πίνακες από ζωγράφους που δεν γνωρίζαμε
Υπάρχουν κάποιοι πίνακες που έχει τύχει να τους βλέπουμε συνέχεια, ακόμα και στα social media, αλλά δεν ξέρουμε πολλά για αυτούς. Πάμε να τους δούμε!
Πίνακες από ζωγράφους που δεν είχαμε σκεφτεί
Υπάρχουν πίνακες που είναι γνωστοί σε όλους μας, όπως η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι. Ωστόσο, λίγοι ξέρουν ότι υπάρχει και μια εκδοχή της από τον Fernando Botero! Είναι γνωστή η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, αλλά εξίσου οικεία είναι η Κοιμωμένη Αφροδίτη, παρά το γεγονός ότι το όνομα Giorgione δεν μας είναι τόσο γνωστό. Και τελικά, ποιος φιλοτέχνησε το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι;
Μόνα Λίζα – Fernando Botero
Αν και η έκφραση του προσώπου της δεν θυμίζει το αινιγματικό μειδίαμα της Τζοκόντα και παρατηρείται το στοιχείο της υπερβολής στον σχεδιασμό της, η Μόνα Λίζα του Κολομβιανού ζωγράφου και γλύπτη φαίνεται να αποτυπώνει την κατάσταση αναμονής του μοντέλου που περιμένει να ζωγραφιστεί από τον καλλιτέχνη. Η υπερβολή στις αναλογίες της αποτελεί μέρος της ιδιαίτερης σάτιρας και του χιούμορ του, η οποία είναι τόσο χαρακτηριστική που έχει λάβει το όνομα “Boterismo”.
Το Φιλί – Gustav Klimt
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες, διασημότερος και από τον ίδιο τον δημιουργό του. Ο Klimt υπήρξε συμβολιστής ζωγράφος που εντασσόταν στη σχολή της Αυστρίας. Το φιλί δημιουργήθηκε στην κορυφαία περίοδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του (1907-1908) και διαθέτει επιρροές από τα βυζαντινά ψηφιδωτά που είδε κατά τα ταξίδια του στη Βενετία και τη Ραβέννα. Ο ερωτισμός του έργου αυτού είναι ενδεικτικός της έντονης ερωτικής ζωής του. Έζησε μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Σχολή των Αθηνών – Ραφαήλ
Πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους πίνακες στην ιστορία. Ο Πλάτων συζητά με τον Αριστοτέλη δείχνοντας με το χέρι του προς τα πάνω, ενώ ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα κάτω, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φιλοσοφία τους. Φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 1509-1511 από τον Ραφαήλ στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Παρά το γεγονός ότι ο Ραφαήλ μας φαίνεται λιγότερο οικείος από τον Μικελάντζελο, κατάφερε μέσα στη σύντομη ζωή του να φιλοτεχνήσει πληθώρα έργων.
Ο Γάμος των Αρνολφίνι – Γιαν Βαν Άικ
Δεν μας θυμίζουν κάτι ούτε το όνομα του πίνακα και ούτε το όνομα του ζωγράφου. Ωστόσο, πολλοί από εμάς έχουμε δει τον πίνακα αυτόν, και μάλιστα πολλές φορές! Πρόκειται για μια σεμνή τελετή γάμου, και ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο της. Αν προσέξουμε τον καθρέφτη που βρίσκεται από πίσω και ανάμεσα στο ζευγάρι, θα διακρίνουμε μια μορφή· πιθανόν να είναι ο Φλαμανδός ζωγράφος ή εκείνος που ευλογεί τον γάμο!
Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι – Γιαν Βερμέερ
Άλλο ένα έργο που είναι διασημότερο από τον δημιουργό του! Αν και το όνομα Γιαν Βερμέερ δεν μας θυμίζει κάτι, πρόκειται για έναν ζωγράφο της χρυσής εποχής της ολλανδικής ζωγραφικής, ο οποίος έζησε περίπου την ίδια εποχή με τον Ρέμπραντ. Στα έργα του πρωταγωνιστούν γυναίκες της καθημερινής ζωής και αξιοποιεί άριστα τις τεχνικές φωτισμού. Έφυγε νωρίς λόγω κακής υγείας, οικονομικής δυσπραγίας και κατάθλιψης, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο με την εμφάνιση του ιμπρεσιονισμού.
Δείτε τα παραπάνω έργα στο σύνδεσμο που ακολουθεί, που αποτελεί μια μοναδική online συλλογή έργων ζωγραφικής από τους καλύτερους όλου του κόσμου.
Είναι το μεγαλύτερο εικονικό μουσείο παγκοσμίως και αξίζει την επίσκεψή σας.
http://www.mystudios.com/artgallery/