Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν μας ζητούσαν να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα κομμάτι πίτσα και μία σαλάτα, οι περισσότερες …
Μερικές ωραίες συνταγές για το φθινόπωρο (Μέρος Β’)
Και επειδή ακόμα και το φθινόπωρο έχει τα δικά του λαχανικά και φρούτα, ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά στην κουζίνα μας.
Pancakes με μήλο & κανέλα
Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Υλικά για τα pancakes
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
5 γρ. μαγειρική σόδα
12 γρ. baking powder
450 ml. ξυνόγαλα
2 αυγά και 1 κρόκο
40 ml ξύδι λευκό
80 γρ. βούτυρο
2 μήλα
Υλικά για το σερβίρισμα
1 μήλο
Μέλι
Κανέλα
Εκτέλεση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε γάλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
-
Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα για pancake. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
-
Προσθέτουμε τα αυγά και τέλος το ξίδι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Για το τέλος κρατάμε το τριμμένο μήλο.
-
Ψήνουμε τα pancakes σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά και σερβίρουμε με μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες, μέλι και κανέλα.
Κέικ με σφένδαμο, μήλο και πεκάν
Υλικά για 10 κομμάτια, χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά, χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. καστανή ζάχαρη
75 ml σιρόπι σφενδάμου
1 μεγάλο αβγό, ελαφρά χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 ½ κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. πεκάν, ψιλοκομμένα
225 γρ. πουρές μήλου
Για το γλασάρισμα με κρέμα βουτύρου
125 γρ. βούτυρο
290 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
Για τη διακόσμηση
30 γρ. πεκάν
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
-
Για να φτιάξουμε τον πουρέ μήλου, μαγειρεύουμε 250 γρ. αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα μήλα με λίγο νερό σε κατσαρόλα μέχρι να απαλύνουν, για περίπου 10 λεπτά. Μετά τον κάνουμε πουρέ με μπλέντερ χειρός.
-
Βάζουμε βούτυρο και χαρτί αντικολλητικό σε φόρμα με αποσπώμενη βάση. Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
-
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ανάλαφρο το μείγμα. Αναμειγνύουμε το σιρόπι σφενδάμου και το αβγό και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι μαζί με τα πεκάν.
-
Με ένα μεγάλο κουτάλι, βάζουμε εναλλακτικά το αλεύρι στο βούτυρο με τη ζάχαρη και στον πουρέ. Το τελικό μείγμα χύνεται στη φόρμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε τη φόρμα να κρυώσει και βγάζουμε το χαρτί.
-
Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σταδιακά, βάζουμε και το σιρόπι σφενδάμου.
-
Κόβουμε το κέικ σε δύο μέρη δημιουργώντας δύο στρώματα. Στο ένα στρώμα βάζουμε μέρος της κρέμας και στο πάνω στρώμα βάζουμε την υπόλοιπη.
-
Βάζουμε τα πεκάν με την καστανή ζάχαρη στο μίξερ και τα προσθέτουμε στην επιφάνεια του κέικ.
Βούτυρο από σπόρους κολοκύθας
Υλικά για 4 μερίδες, χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
200 γρ. σπόρους κολοκύθας
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ή αβοκάντο
4 ψημένες φέτες ψωμί σικάλεως
Για γαρνίρισμα
Μπανάνα, κανέλα και σιρόπι αγαύης
Κομμένο σέλινο και ψιλοκομμένα καρύδια
Φέτες κόκκινου μήλου και σπόρους chia
Εκτέλεση
-
Βάζουμε σε τηγάνι τους σπόρους κολοκύθας και τους ψήνουμε για 5-8 λεπτά και τους ανακατεύουμε αλλάζοντας πλευρό μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν σαν ξηροί καρποί.
-
Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Τους βάζουμε στο μίξερ για 10 λεπτά (αν υπερθερμανθεί το μίξερ, το αφήνουμε να κρυώσει πριν συνεχίσουμε).
-
Προσθέτουμε το λάδι καρύδας ή αβοκάντο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
-
Απλώνουμε το βούτυρο κολοκύθας στις φέτες ψωμιού σικάλεως και προσθέτουμε το γαρνίρισμα που θέλουμε. Το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.