Μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Η μουσική αρέσει σε όλους. Συνδέει την ψυχή και τα συναισθήματά μας και μας βελτιώνει τη διάθεση. Στην ερώτηση, όμως, «Τι μουσική ακούς;», πολλοί δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε, καθώς υπάρχουν ένα σωρό και διαφορετικά είδη μουσικής που μπορεί να μας αρέσουν. Το ότι μας αρέσει ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος, δε σημαίνει ότι αποκλείουμε όλα τα υπόλοιπα. Κάποιο είδος μας χαλαρώνει, κάποιο άλλο μας ανεβάζει, ενώ κάποιο άλλο μας δημιουργεί νοσταλγία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν, πλέον, πολλά δημοφιλή είδη μουσικής. Πάμε να τα δούμε.

  • Jazz

Το μουσικό είδος της jazz αποτελεί εξέλιξη της λαϊκής αμερικανικής μουσικής και έχει αφρικανικές επιρροές και καταβολές. Περιλαμβάνει αρκετά είδη μουσικής και βασίζεται αρκετά στον αυτοσχεδιασμό, ενώ κέρδισε αναγνωρισιμότητα κατά τη δεκαετία του 1920. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό δημιουργικότητας, παρόρμησης και διαδραστικότητας. Σημαντικοί εκπρόσωποι της jazz είναι οι Luis Daniel Armstrong, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Miles Davis κ.ά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζαζ, ένα υπέροχο είδος μουσικής


  • Rock n’ Roll

Το Rock n’ Roll αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, κατά τα τέλη του 1940 και θεωρείται πρόγονος της rock μουσικής. Σαν είδος, έχει χαρακτηρισθεί ως ένα μίγμα blues και country μουσικής. Σημαντικοί εκπρόσωποι του είναι οι Fats Domino, Little Richard, Chuck Berry, Elvis Presley κ.ά. 

  • Pop

Ο όρος «pop» προέρχεται από την αγγλική λέξη «popular» που σημαίνει δημοφιλής. Αυτό το είδος περιλαμβάνει διάφορες υποκατηγορίες, όπως country pop, rock pop, ή χορευτική pop, μιας και έχει τις ρίζες του στο Rock n’ Roll. Είναι ίσως το πιο εμπορικό είδος μουσικής, ενώ σημαντικοί pop καλλιτέχνες είναι οι Britney Spears, Madonna, Lady Gaga, Michael Jackson, Mariah Carey, Whitney Houston, Bonnie Tyler κ.ά.

  • Metal

Για πολλούς μεταλλάδες, η γέννηση της metal θεωρείται ότι έγινε με την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου των Black Sabbath, το 1970. Το heavy metal αποτελεί παρακλάδι της rock μουσικής, αναπτύχθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70, ενώ έχει τις ρίζες του στην μπλουζ και την ψυχεδελική ροκ. Έχει γίνει ευρέως γνωστό, ως είδος, και έχουν αναπτυχθεί και πολλά υποείδη του, όπως το Glam,Thrash ή Death Metal. Η «πρωτεύουσα» της metal είναι Φιλανδία, η οποία έχει τα περισσότερα συγκροτήματα metal, από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Σημαντικά συγκροτήματα-εκπρόσωποι του είδους είναι οι Led Zeppelin, Kiss, Deep Purple, Black Sabbath κ.ά.

  • Dubstep

Το Dubstep είναι ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής που ξεκίνησε από την Αγγλία το 2000, ενώ άρχισε να γίνεται δημοφιλές το 2002, όταν οι δισκογραφικές θέλανε να το διαφοροποιήσουν από αλλά παρόμοια είδη που βασίζονταν στο remix original τραγουδιών. Είναι αρκετά δημοφιλές είδος, κυρίως σε ηλικίες κάτω των 25, ενώ σημαντικοί εκπρόσωποι του είναι οι Skrillex, Skream κ.ά.  

  • Alternative Rock

Η alternative rock (εναλλακτική ροκ) ή alt-rock, είναι είδος της rock μουσικής, εμφανίστηκε το 1980 και έγινε δημοφιλές το 1990. Η εναλλακτική ροκ έχει διάφορες υποκατηγορίες, όπως Indie rock, Grunge κ.ά. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και συνδέεται με είδη, όπως Punk Rock, Post – Punk, Hard rock Punk, New Wave κ.ά. Σημαντικοί εκπρόσωποι είναι οι Arctic Monkeys, Oasis, Nirvana, Pixies, Red Hot Chili Peppers κ.ά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερτ Κομπέιν – Ο μελαγχολικός πρίγκιπας της εναλλακτικής ροκ


  • Rhythm and blues (R&B)

Αυτή η αφροαμερικάνικη μουσική ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και είναι ένας συνδυασμός hip-hop, funk, dance, pop και soul. Οι στίχοι του επικεντρώνονται σε θέματα όπως σχέσεις, σεξ και ελευθερία. Η έκρηξη της R&B έγινε από το 1980 και μετά και αντικατέστησε δημοφιλή μουσικά είδη όπως η ντίσκο. Εξαπλώθηκε παντού, ενώ είχε, κυρίως, νεανικό κοινό. Συνδέεται στενά με την pop μουσική, οπότε κάποιες φορές είναι δύσκολη η διάκρισή τους. Σημαντικοί καλλιτέχνες της R&B είναι οι Sade, Mariah Carey, Beyoncé, Tina Tune κ.ά.

  • Soul

H soul μουσική γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1960, με κύριο εκπρόσωπό της τον Ray Charles. Άλλοι γνωστοί μουσικοί του είδους είναι οι Stevie Wonder, James Brown, Aretha Franklin, Amy Winehouse κ.ά. Η soul είναι ένας συνδυασμός R&B, γκόσπελ και σπιρίτσουαλ, ενώ εξελίχθηκε σε σύμβολο και κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων.

  • Rock

Ίσως και από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη, με αμέτρητα υποείδη και τεράστια επιρροή. Ξεκίνησε ως Rock n’ Roll και ταρακούνησε όλον τον κόσμο το 1950, ενώ έφερε επανάσταση στον μουσικό χώρο. Στην αρχή η σύνθεσή της γινόταν με έγχορδα μουσικά όργανα, ενώ, πλέον, και με πιο σύγχρονα. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς rock stars ήταν οι Little Richard, Bill Haley και Chuck Berry. Ομοίως, συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd, The Doors, Metallica, Nirvana και Megadeth είναι οι σύγχρονες μπάντες που γνώρισαν άμεση επιτυχία και τάραξαν τη μουσική σκηνή της rock. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκπρόσωποι της ελληνικής ροκ μουσικής


  • Ηλεκτρονική μουσική

Η Ηλεκτρονική χορευτική μουσική (επίσης γνωστή ως EDM) είναι η μουσική που ακούμε σε νυχτερινά κέντρα, κλαμπ ή φεστιβάλ. Από το 1990 και μετά γίνεται αρκετά δημοφιλές είδος, αλλά αρκετοί προκάτοχοί του, το 1960, έγιναν, παγκοσμίως, γνωστοί και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη μουσική παραγωγή, μέχρι και σήμερα. Τέτοιοι καλλιτέχνες ήταν η γερμανική μπάντα Kraftwerk που ιδρύθηκε το 1970, το άλμπουμ του Giorgio Moroder και το Jamaican dub, ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής που προέκυψε από τον πειραματισμό της reggae, κατά τη δεκαετία του ’60. Σήμερα, οι Daft Punk είναι οι κύριοι εκπρόσωποι του είδους.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.