Μένω στο σπίτι, αλλά δεν μένω μόνος

Συντάκτης: Ελίνα Γκαλίδου

Τις τελευταίες μέρες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μόνο πράγμα που βλέπει κανείς είναι για τον κορονοϊό. Άλλος δίνει συμβουλές προστασίας από τον ιό, άλλος μας προτρέπει να μην τον φοβόμαστε, άλλος αναλύει τις θεωρίες συνωμοσίας, που κρύβονται πίσω από αυτό και κάπου εκεί ανάμεσα δημιουργείται ο πανικός.

Σίγουρα η κατάσταση είναι σοβαρή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μένω στο σπίτι όμως δεν σημαίνει κλείνομαι στη μοναξιά μου και βυθίζομαι στην κατάθλιψη. Εξάλλου ζούμε σε μια εποχή, που το διαδίκτυο μπορεί σχεδόν να υποκαταστήσει την πραγματική ζωή.

Αύριο λοιπόν που θα ξυπνήσεις και θα ετοιμάσεις το πρωινό σου, κάλεσε στο skype τους φίλους σου, θυμηθείτε τα παλιά και απολαύστε όλοι μαζί τον καφέ σας.

Ευκαιρία είναι τώρα να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο που ήθελες και δεν έβρισκες χρόνο. Μάλιστα για να το κάνεις όλο αυτό ακόμα πιο ενδιαφέρον, μπορείς να κάνεις εγγραφή σε κάποια από τις ηλεκτρονικές λέσχες βιβλίου και να ανταλλάξετε απόψεις με τα υπόλοιπα μέλη. Όχι μόνο θα ακούσεις ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά θα δεις και το πόσες διαφορετικές οπτικές υπάρχουν για το ίδιο πράγμα.

Μ’ ένα κλικ μπορείς να περιηγηθείς σε διάφορα μουσεία και γκαλερί και να μιλήσεις ή να γράψεις γι’ αυτή την εμπειρία σου.

Το διαδίκτυο προσφέρει μια πληθώρα πραγμάτων από ταινίες, σειρές, παιχνίδια, βίντεο μαγειρικής και μακιγιάζ, μέχρι παρακολούθηση σεμιναρίων και ξένων γλωσσών.

Στο χέρι σου είναι να αξιοποιήσεις όσο πιο δημιουργικά γίνεται τις ημέρες που πρέπει να μείνουμε στο σπίτι. Άλλωστε η ανθρωπότητα έχει περάσει και στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και τα κατάφερε, έχοντας μάλιστα πολύ λιγότερα μέσα στη διάθεσή της. Ο Βοκκάκιος γράφει το Δεκαήμερον στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα, σε μια περίοδο που η Φλωρεντία μαστίζεται από την πανούκλα. Σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που καταρρέει είναι οι κοινωνικοί δεσμοί. Λες και ο φόβος περιχαρακώνει τον καθένα γύρω από τον εαυτό του, έτσι που να μην μπορεί να βοηθήσει τον διπλανό του. Αυτό συνέβη τον Μεσαίωνα και αυτό συμβαίνει και τώρα. Ευτυχώς πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Στο έργο του Βοκκάκιου, λοιπόν, μια παρέα δέκα ατόμων για να γλιτώσει από την επιδημία της πανούκλας κλείνεται σ’ έναν πύργο έξω από τη Φλωρεντία και περνούν την ώρα τους λέγοντας ιστορίες.

Η λύση λοιπόν δόθηκε αιώνες πριν και είναι όσο απλή ακούγεται: μένουμε στο σπίτι, αλλά περνούμε τον χρόνο αυτό ευχάριστα και δημιουργικά. Αντί λοιπόν να αφήσουμε τον φόβο να φωλιάσει μέσα μας, τον ξορκίζουμε με διασκεδαστικές ιστορίες και παιχνίδια.

Συντάκτης: Ελίνα Γκαλίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.