Μέλι: ένα δώρο της φύσης

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το μέλι από την αρχαιότητα κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή των Ελλήνων, και το θεωρούσαν δώρο των θεών. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, προσφέρει απίστευτη ενέργεια και είναι από τα πιο υγιεινά γλυκαντικά. 

Ιδιότητες μελιού

Το αγνό μέλι είναι γνωστό παγκοσμίως (ειδικά το ελληνικό) για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, που μπορεί να μας προσφέρει. Ως αγνό μέλι χαρακτηρίζεται αυτό που δεν έχει δεχτεί καμία επεξεργασία και έχει διατηρηθεί αυτούσιο όπως μας δόθηκε από τις μέλισσες. 

 Μέλι: ένα δώρο της φύσης

Χάρη στα συστατικά του το  μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και δρα επίσης και ως πρεβιοτικό.  

Μερικές ακόμα ιδιότητες του μελιού είναι:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα 
  • Αποτελεί φυσική πηγή ενέργειας 
  • Αποτελεί ελιξίριο ομορφιάς
  • Επουλώνει τα τραύματα 
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος 
  • Αντιμετωπίζει τον πονόλαιμο και τον βήχα 
  • Βοηθάει στην χαλάρωση και τον καλό ύπνο 
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση του hangover 
  • Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς 
  • Φροντίζει τη στοματική υγιεινή και αντιμετωπίζει τη δυσάρεστη αναπνοή 

Είδη μελιού 

Λόγω της ποικιλομορφίας της ελληνικής πανίδας, δημιουργούνται πολλά είδη μελιού. Το καθένα έχει μοναδική γεύση, και έτσι υπάρχει ένα για όλα τα γούστα. 

Μέλι πεύκου ή πευκόμελο 

 Μέλι: ένα δώρο της φύσης

Ίσως από τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα είδη μελιού. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό και γι’ αυτό συνιστάται πολύ για διαβητικούς. Δεν κρυσταλλώνει εύκολα. Το χρώμα του ποικίλει, είναι πιο ανοιχτόχρωμο όταν παράγεται άνοιξη και πιο σκούρο όταν παράγεται φθινόπωρο.  

Μέλι ελάτου 

Έχει και αυτό χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Όσον αφορά στο χρώμα του μπορεί να βρείτε ανοιχτόχρωμο και σε ορισμένες ποικιλίες κοκκινωπό. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, όμως έχει ιδιαίτερη γεύση που το καθιστά μη εμπορικό. 

Μέλι ελάτης βανίλια 

Μέλι ελάτης βανίλια 

Πρόκειται για μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή. Έχει παχύρευστη υφή, κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

Μέλι με ανοιξιάτικη νότα

Υπάρχει μέλι από φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αγριολούλουδα που δίνουν μια πιο καλοκαιρινή γεύση και είναι πολύ αρωματικό και εύγευστο. Προσοχή, όμως γιατί κρυσταλλώνει μέσα σε 2 με 3 μήνες από την παραγωγή του.

Μέλι ρεικίσιο (φθινοπωρινό)

 Μέλι: ένα δώρο της φύσης

Παράγεται από το φυτό ερείκη που είναι μελισσοκομικό φυτό. Το μέλι είναι σκουρόχρωμο και έχει υψηλή θρεπτική αξία. Διατίθεται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, λόγω της σπανιότητάς του και έχει διάρκεια ζωής από 1 έως 3 μήνες από την παραγωγή του, προτού κρυσταλλώσει. 

Μέλι θυμαρίσιο (θυμαρίσιο) 

Από τα δημοφιλή και ευρέως γνωστά στο κοινό μέλια, το θυμαρίσιο μέλι έχει έντονο άρωμα και γεύση. Έχει ανοιχτό, λαμπερό και κεχριμπαρένιο χρώμα. Κρυσταλλώνει σε 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Μέλι ακακίας

 Μέλι: ένα δώρο της φύσης

Έχει ανοιχτό, σχεδόν διάφανο χρώμα και πολύ ελαφριά και γλυκιά γεύση. Δεν κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγω της συγκεκριμένης αναλογίας φρουκτόζης/γλυκόζης που έχει. Συνιστάται και για διαβητικούς. 

Μέλι πορτοκαλιάς 

Με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα εσπεριδοειδών. Κρυσταλλώνει μέσα σε 1 με 2 μήνες από την παραγωγή του και παίρνει άσπρο χρώμα. 

Μέλι βαμβακιού 

 Μέλι: ένα δώρο της φύσης

Ένα ιδιαίτερο ανοιχτόχρωμο μέλι, με διακριτικό άρωμα και γεύση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γι’ αυτό κρυσταλλώνει μέσα σε 1 με 3 μήνες από την παραγωγή του. Έχει την μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση σε σχέση με άλλα είδη μελιού, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε καλλυντικές κρέμες. 

 Συμβουλές

  • Καλό θα είναι να καταναλώνουμε το μέλι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από την παραγωγή του. 
  • Όταν τοποθετούμε το μέλι σε ζεστά ροφήματα, προσέχουμε να μην ξεπερνάει η θερμοκρασία τους 35 με 40 βαθμούς, γιατί χάνονται τα θρεπτικά του στοιχεία.
  • Καλό είναι να προμηθευόμαστε το μέλι που θέλουμε την εποχή παραγωγής του (ανάλογα δηλαδή με το είδος που θα επιλέξουμε).
  • Καλύτερα να επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς για να προμηθευόμαστε το μέλι μας, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση ποιότητας και αγνότητας. 
  • Μια γευστική δοκιμή είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε την ποιότητα του μελιού που θα αγοράσουμε από κάποιον παραγωγό.
  • Για να επαναφέρουμε το κρυσταλλωμένο μέλι στην αρχική του ρευστή μορφή, μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε μπεν μαρί, που να μην ξεπερνάει όμως τους 55 βαθμούς. Να θυμάστε: δεν χάνει την θρεπτικότητά του ούτε την ποιότητά του όταν κρυσταλλοποιείται. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.