Μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από τις οθόνες αφής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από τις οθόνες αφήςΟι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή έχουν ήδη καταγραφεί. Τώρα εξετάζονται εξονυχιστικά και οι κινητές συσκευές.

Τα προβλήματα που συνδέονται με την παραδοσιακή χρήση του υπολογιστή, ποντίκι και πληκτρολόγιο, είναι γνωστά. Για πολλούς, η κύρια συσκευή υπολογιστή δεν είναι πλέον μια επιφάνεια εργασίας ή ακόμα ένας φορητός υπολογιστής, αλλά, αντίθετα, οι φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets κατά τις οποίες απαιτείται το άγγιγμα της οθόνης. Και με αυτές τις νέες μεθόδους αλληλεπίδρασης έρχονται νέα προβλήματα υγείας.

Σε μία μελέτη που διεξήχθη από το InfoWorld διερευνήθηκε ο τρόπος που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτές τις νέες συσκευές και τις επιπτώσεις στην υγεία μέσα από την παρατεταμένη χρήση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εργονομία είναι ένας μεγάλος παράγοντας, από την είσοδο αφής έως τη στάση του σώματος του χρήστη και τη θέση κατά τη διάρκεια της χρήσης. Η κινητή φύση των προϊόντων προκαλούν επίσης αναπόφευκτα προβλήματα που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματος και την αφύσικη τοποθέτηση.

Σε αντίθεση με τους φορητούς υπολογιστές ή τους επιτραπέζιους υπολογιστές που κάθεστε μπροστά τους, τα tablets και τα smartphones απαιτούν συχνά από τους χρήστες να καμπουριάζουν πάνω από τις συσκευές τους ή να εφαρμόζουν αδέξιες λαβές κατά τη χρήση. Η μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμη και οι κάθετα προσανατολισμένες οθόνες αφής είναι εργονομικά κατώτερες. Μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο μυϊκή καταπόνηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα, και να οδηγήσουν σε μια αφύσικη κάμψη του καρπού. Η ιδανική γωνία, καρπού-οθόνης, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι περίπου 30 μοίρες.

Η μεγαλύτερη διάκριση μεταξύ των παραδοσιακών συσκευών εισόδου και της οθόνης αφής είναι τα εικονικά πληκτρολόγια τα οποία δεν ανατροφοδοτούν τους χρήστες. Τι συμβαίνει ακριβώς; Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ανατροφοδότησης προκαλεί τους χρήστες να ασκήσουν πολύ περισσότερη δύναμη από ό, τι κανονικά θα έπρεπε, περίπου οκτώ φορές περισσότερη στην πραγματικότητα. Αυτή η προστιθέμενη πίεση στα δάχτυλα, στους καρπούς, τους βραχίονες αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σκληρό και επίμονο άγγιγμα δεν είναι το μόνο πρόβλημα, όπως η μελέτη προειδοποιεί. Κρατώντας τα δάχτυλα σταθερά πάνω από την επιφάνεια, εν αναμονή, προκαλείται «ισομετρική τάση», η οποία παρουσιάζει ακόμη περισσότερα προβλήματα για τους μυς και τους τένοντές σας. Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι οι οθόνες υψηλής ανάλυσης, διαθέτουν μικρότερες γραμματοσειρές με αποτέλεσμα να σουρώνουμε τα μάτια.

Μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από τις οθόνες αφήςΌσο για την αποφυγή μακροχρόνιων βλαβών, η μελέτη προβαίνει σε μερικές προφανές συστάσεις. Αποφύγετε την κάμψη του λαιμού ή της πλάτης για να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή και, αν είναι δυνατόν, συνδέστε τη συσκευή με ένα φυσικό πληκτρολόγιο.

Η ξαφνική άνοδος και η εξάπλωση των οθονών αφής αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, αλλά προς το παρόν οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι νέες συσκευές τους δεν είναι απρόσβλητες από τα προβλήματα που από καιρό μαστίζουν την παραδοσιακή χρήση υπολογιστή και ότι θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για την αποφυγή μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…