Μείνετε ενυδατωμένοι= νιώστε υγιείς

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα τεράστιο εργοστάσιο το οποίο αποτελείται από πολλά και διαφορετικά συστατικά. Ένα από τα πιο απαραίτητα και κομβικά συστατικά για την επιβίωσή του είναι και το νερό, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας. Συγκεκριμένα το 60% του σώματος αποτελείται από νερό το οποίο έχει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους.

Χρησιμότητα νερού

Η πιο βασική του χρησιμότητα έγκειται στη μεταφορά συστατικών σε όλα τα επιμέρους μέρη του οργανισμού μας, όπως επίσης και στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον βοηθά σημαντικά και στις μεταβολικές διεργασίες, όπως και στην πέψη των τροφών που καταναλώνουμε.

Το νερό ακόμη ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματός μας. Είναι κομβικός παράγοντας υγείας να μένει η θερμοκρασία μας σταθερή στους 36,6 βαθμούς και το νερό λειτουργεί σαν ψυκτικό ή σαν θερμαντικό όταν χρειάζεται.

Συμπληρωματικά πολλά όργανά μας λειτουργούν βέλτιστα όταν είναι ενυδατωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νεφρά, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν απουσία ύδατος.

Τέλος το νερό βοηθά στη συγκέντρωσή μας και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ βοηθά και στην αύξηση της αντοχής στις φυσικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας την φυσική μας κατάσταση. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει κατά την προπόνησή σας ότι όταν είμαστε αφυδατωμένοι πέφτει κατά πολύ η αντοχή μας και νιώθουμε κουρασμένοι.

meinete_enudatwmenoi_niwste_ugeis

Πως μπορούμε να παραμένουμε συχνά αφυδατωμένοι

Η πρώτη και πιο βασική οδηγία είναι να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Δεν υπάρχει ιδανική ποσότητα δεδομένου ότι εξαρτάται από την φυσική μας δραστηριότητα, το φύλο, την εργασία μας και τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Εντούτοις μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο 8-10 ποτήρια είναι μια ιδανική ποσότητα, η οποία όμως μπορεί και να αλλάζει.

Το σώμα μας επίσης θα μας δείξει ότι χρειαζόμαστε νερό. Ένα από τα σήματα που μας στέλνει είναι το χρώμα των ούρων μας. Αν τα ούρα μας είναι κίτρινα σημαίνει ότι έχουν πυκνώσει πολύ τα συστατικά που πρέπει να αποβληθούν και χρειαζόμαστε, άρα πρέπει να πιούμε νερό.

Αν δεν μας αρέσει τόσο το νερό μπορούμε να πίνουμε μικρές ποσότητες διάσπαρτα μέσα στη μέρα, αντί να πίνουμε μεγάλες ποσότητες σε μια μόνο φορά. Έτσι και θα είμαστε συνεχώς ενυδατωμένοι και δεν θα αισθανόμαστε ότι πίνουμε νερό καταναγκαστικά.

Επιπλέον δεν χρειάζεται αυστηρά να πίνουμε νερό. Μπορούμε να πίνουμε και άλλα υγρά όπως τσάι ή ακόμα και καφέ (και όχι ο καφές δεν αφυδατώνει, αλλά αντίθετα ενυδατώνει).

Τα τρόφιμα που τρώμε επίσης περιέχουν νερό, με κυριότερα τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία έχουν το περισσότερο νερό. Μάλιστα αρκετές φορές το αίσθημα της πείνας που νιώθουμε στην πραγματικότητα είναι ένα σήμα του οργανισμού μας ότι έχει έλλειψη νερού. Συνεπώς αν νιώθετε λιγούρες μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε νερό πριν φάτε κάποιο σνακ.

Τέλος ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την πρόσληψη νερού είναι το περιβάλλον μας. Σε μια καυτή μέρα με υψηλές θερμοκρασίες η ποσότητα νερού που έχουμε ανάγκη είναι μεγαλύτερη από μια κρύα μέρα του χειμώνα. Οπότε πρέπει να προσαρμόσουμε την πρόσληψή μας ανάλογα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.