Μεγάλο Σάββατο: Το μήνυμα της Ανάστασης

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Μεγάλο Σάββατο: Το μήνυμα της ΑνάστασηςΛαμπάδες, κόκκινα αυγά, βαρελότα, ετοιμασίες στο σπίτι και το βράδυ, λίγο πριν τις 12, μια βόλτα από την πιο κοντινή εκκλησία, κουτσομπολιό στον περίβολο, ένα φαναράκι με το Αγιο Φως, Χριστός Ανέστη και ευχές και μετά… γρήγορα στο σπίτι για τη μαγειρίτσα και το πρώτο εορταστικό τραπέζι. Μέσα σ’ αυτή την πρόταση περιλαμβάνεται ό,τι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο, ουσιαστικά την πιο ιερή στιγμή της χριστιανοσύνης. Την ημέρα που εκπέμπεται το πιο ηχηρό μήνυμα, το οποίο διαχωρίζει τον χριστιανισμό από οποιαδήποτε άλλη μονοθεϊστική ή άλλη γνωστή θρησκεία. Ο Ιησούς Χριστός σηκώνεται από τον τάφο του, νικάει το θάνατο και εκείνη τη στιγμή στερεώνει τη διδασκαλία του για αιώνια ζωή στους πιστούς του.

Η λειτουργία του πρωινού του Μεγάλου Σαββάτου είναι από τις πιο κατανυκτικές, εκεί ακούγεται και για πρώτη φορά το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην», η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, η οποία σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας (π.χ. Επτάνησα) θεωρείται και η «κανονική», αφού το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου προσφέρονται αρτίσιμα εδέσματα σ’ όσους το επιθυμούν. Η δε συνέχεια της λειτουργίας μετά το «Χριστός Ανέστη», την οποία δυστυχώς παρακολουθούν ελάχιστοι σε σχέση με τους πιστούς που μαζεύονται στις εκκλησίες λίγο νωρίτερα, θεωρείται όχι άδικα η πιο όμορφη ολόκληρου του χρόνου, οι ύμνοι που ακούγονται είναι απαράμιλλης μελωδίας.

Μεγάλο Σάββατο: Το μήνυμα της ΑνάστασηςΗ Ανάσταση του Ιησού έχει για τους πιστούς Χριστιανούς ένα ξεχωριστό νόημα. Και για όλους, όμως, μπορεί να έχει έναν συμβολισμό: Της νέας αρχής, της κάθαρσης από την φθορά της καθημερινότητας, της πιο αισιόδοξης ματιάς που μπορεί να καθαρίσει το μυαλό μας και να θέσει την προσοχή μας σε ζητήματα που ως τώρα τα είχαμε καταχωνιασμένα μέσα μας. Η Ανάσταση, που συμπίπτει χρονικά (όχι τυχαία) και με την ανάσταση της φύσης γύρω μας, την άνθηση των καρπών, μας φέρνει πιο κοντά στην ελπίδα, που δεν πρέπει να σβήνει ποτέ.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…