Το μεγάλο πείραμα του Μάντσεστερ

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μια διασκεδαστική μέθοδο για να καταγράψουν τη διάθεση των κατοίκων της πόλης τους, εφάρμοσαν στο Μάντσεστερ. Το μεγάλο πείραμα του Μάντσεστερ έλαβε χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου με σκοπό να καταμετρηθεί η διάθεση όλων των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα θα βγουν στις 9 Δεκεμβρίου μετά από μια εντυπωσιακή εκδήλωση με συναυλίες και εκδηλώσεις.

Το πείραμα λειτούργησε ως εξής: Όσοι επιθυμούσαν να συμμετέχουν έδιναν μια ένδειξη της διάθεσής τους δύο φορές κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας, επιλέγοντας ένα χρώμα από τον τροχό χρωμάτων στην επίσημη ιστοσελίδα του πειράματος. Η πρώτη επιλογή έγινε το πρωί στις 9. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις με τους γύρω τους. Μπορούσαν επίσης να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, όπως να προπονηθούν με τις ποδοσφαιρικές ομάδες του Μάντσεστερ, Manchester United και Manchester City, να συμμετέχουν σε χορωδίες, να ζωγραφίσουν και άλλα. Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες ζητήθηκε σε όσους συμμετείχαν να ξαναεπισκεφθούν το siteτου πειράματος και να ξαναδιαλέξουν ένα χρώμα από τον τροχό. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες με βάση την επιλογή χρώματος, έδειχναν πιο χαρούμενοι τη δεύτερη φορά.

Το όλο πείραμα πραγματοποιήθηκε με βάση τη σύνδεση χρώματος και διάθεσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε μετά από έρευνα με δύο γκρουπ ατόμων, υγειών και με τάσεις κατάθλιψης. Όταν ρωτήθηκαν ποιο χρώμα τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, και οι δύο ομάδες επέλεξαν το κίτρινο, ενώ όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν το αγαπημένο τους χρώμα σχεδόν όλοι επέλεξαν το μπλε. Στη συνέχεια όμως, όταν ρωτήθηκαν ποιο χρώμα αντιπροσωπεύει τη διάθεσή τους, οι μεν υγιείς απάντησαν κυρίως το κίτρινο χρώμα ενώ αυτοί με τάσεις κατάθλιψης το γκρι. Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως μπορεί να έχουμε προτίμηση για κάποιο χρώμα, όμως η διάθεσή μας συνδέεται άμεσα με κάποιο άλλο χρώμα.

Το πείραμα του Μάντσεστερ έγινε με την πρωτοβουλία του Manchester Academic Health Science Centre (MAHSC) – μια συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου και των έξι μεγαλύτερων NHS οργανισμών του Μάντσεστερ.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr