Μεγάλη προσπάθεια προστασίας των λιονταριών

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Μεγάλη προσπάθεια προστασίας των λιονταριώνΕναν μεγάλο αγώνα ενάντια στην εξαφάνιση των λιονταριών της Αφρικής έχει ξεκινήσει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Lionaid. Σημαίνει συναγερμό για την προστασία ενός ζώου που θεωρεί το σήμα κατατεθέν της μαύρης ηπείρου, με τον πληθυσμός των λιονταριών να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η Αφρική κινδυνεύει άμεσα να χάσει την… καρδιά της και αυτό δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Η οργάνωση, αφιερωμένη στην προστασία των λιονταριών στο φυσικό τους περιβάλλον κι όχι στην αιχμαλωσία των ζωολογικών κήπων, παρουσίασε τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας και καταγραφής των λιονταριών που ζουν ελεύθερα στη φύση. Τα στοιχεία μόνο ευφορία δεν προκαλούν: Τα λιοντάρια έχουν περιοριστεί πλέον στις 15.000! Πριν από 30 χρόνια υπολογίζεται ότι υπήρχαν περισσότερα από 200.000 λιοντάρια στην Αφρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μισές χώρες της ηπείρου δεν υπάρχει λιοντάρι ούτε για δείγμα. Ειδικά στη δυτική Αφρική, όπου δεν υπάρχουν εκτεταμένα φυσικά πάρκα, όπως στα ανατολικά και τα νότια της ηπείρου, τα λιοντάρια που επιβιώνουν είναι λίγο παραπάνω από 600.

Το είδος είναι εντελώς απροστάτευτο στις περισσότερες χώρες, καθώς στη συνείδηση των ανθρώπων το λιοντάρι έχει περάσει ως ζώο που ξέρει να προστατεύει τον εαυτό του κι επειδή πολλά λιοντάρια δεν διστάζουν να επιτίθενται και σε εξημερωμένα ζώα (αγελάδες κτλ.), αλλά και σε ανθρώπους, οι ιθαγενείς τα κυνηγούν ανηλεώς.

Μεγάλη προσπάθεια προστασίας των λιονταριώνΜόνο στις χώρες στο νότο της ηπείρου, όπου έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός, οι ντόπιοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα λιοντάρι αξίζει πολύ περισσότερο ζωντανό παρά νεκρό. Στη Ζάμπια, μάλιστα, όπου λειτουργούν τέσσερα φυσικά πάρκα στα οποία οι τουρίστες μπορούν να δουν λιοντάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, ο τουρισμός που συνδέεται με το αρχοντικό αυτό είδος αιλουροειδούς ξεπερνάει τα 2 εκ. ευρώ ετησίως.

Αν η εξαφάνιση των λιονταριών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε είναι ζήτημα αν μέχρι το 2030 υπάρχει κάποιο λιοντάρι ζωντανό στη φύση, εκτός απ’ αυτά που προστατεύονται στα φυσικά πάρκα. Η Lionaid.org προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις των αφρικάνικων χωρών, όμως διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, και ειδικά σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν και οικονομική πόροι για την ανάπτυξη φυσικών πάρκων και την προστασία του είδους.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…