Μεγάλη Πέμπτη: Το Θείο Πάθος

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Μεγάλη Πέμπτη: Το Θείο ΠάθοςΤη Μεγάλη Πέμπτη ο χριστιανισμός μπαίνει στην τελική ευθεία της κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας. Στις εκκλησίες οι πιστοί παρακολουθούν την ακολουθία του Θείου Πάθους, με 12 αποσπάσματα από τα Ευαγγέλια να επισημαίνουν στιγμές από τον Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανή, την περιφορά του για ανάκριση από τον Αννα στον Καϊάφα και τον Πιλάτο και το μαρτύριό του, που ολοκληρώθηκε με τη σταύρωση στο λόφο του Γολγοθά και τον θάνατό του πάνω στο σταυρό.

Μια ημέρα περισυλλογής, που δίνει ερεθίσματα στο σύγχρονο άνθρωπο να σκεφτεί πώς αντιμετωπίζει τα πράγματα: Δεν μπορεί να δεχτεί το καινούργιο, ειδικά αν βλέπει τα συμφέροντά του να θίγονται, προτιμά να διατηρήσει τα κεκτημένα του και να καταδικάσει οτιδήποτε δεν ταιριάζει σ’ αυτά που έχει συνηθίσει μέχρι τότε. Ο Ιησούς έστειλε ένα μήνυμα αγάπης και υποσχέθηκε μια ουράνια βασιλεία, κάποιοι περίμεναν έναν σωτήρα επί της γης, που θα έδιωχνε τους Ρωμαίους με το σπαθί. Ο Ιησούς περιέγραψε την προσφορά στον διπλανό, κάποιοι περίμεναν τιμές και αξιώματα επειδή τον ακολουθούσαν ή φοβήθηκαν ότι θα αποκαθηλωθούν από τις δικές τους τιμές και αξιώματα και πέρασαν στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Μεγάλη Πέμπτη: Το Θείο ΠάθοςΗ εικόνα του Χριστού να υπομένει τους εξευτελισμούς και τα μαρτύρια, ενώ σε πάμπολλες περιπτώσεις, ακόμα και λίγες ημέρες πριν, είχε δείξει τις υπερφυσικές του δυνάμεις, δίνει ακόμα μεγαλύτερο νόημα στη θυσία του. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλα αυτά με το να μη μεταβεί καθόλου στην Ιερουσαλήμ, ή θα μπορούσε σε κάθε στιγμή να φύγει, όμως έμεινε εκεί γνωρίζοντας τι τον περιμένει. Με το πάθος και τη σταύρωσή του έδωσε το μήνυμα της θυσίας, της συνειδητής αντοχής στις κακουχίες με την ελπίδα της Ανάστασης, του χαρμόσυνου μηνύματος μετά τη δοκιμασία.

Την Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά, για να συμβολίσουν το αίμα του Ιησού πάνω στον σταυρό. Επίσης μετά το τέλος της λειτουργίας οι νέες κοπέλες παραμένουν στο ναό και στολίζουν τον επιτάφιο, ώστε να είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…