Μεγάλα αστέρια στη Μικρή οθόνη

Συντάκτης: Γιώργος Μουτσοντέμι

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα αστέρια του Hollywood στρέφονται προς τις τηλεοπτικές σειρές, για τις όποιες παλαιότερα αδιαφορούσαν. Ποιοι οι λόγοι αυτής της μεταστροφής και ποια είναι τα μεγαλύτερα ονόματα που στράφηκαν ή αναμένεται να στραφούν προς την μικρή οθόνη;

Σήμερα λέγεται πως βιώνουμε την “χρυσή εποχή” της αμερικανικής τηλεόρασης, και ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό όταν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρακολουθούν μανιωδώς τηλεοπτικές σειρές, προερχόμενες από την άλλη άκρη του ατλαντικού. Και ο λόγοι απλοί… πολυδάπανες παραγωγές υπό την επιμέλεια άκρως επιτυχημένων σκηνοθετών και παραγωγών, πρωτότυπα σενάρια, νέοι τρόποι προβολής (netflix, hulu, amazon). Αλλά, βασικότερη αιτία είναι η αλλαγή της αμερικανικής τηλεόρασης που δεν ακολουθεί πια συγκεκριμένους κανόνες, ειδικά όσον αφορά τα καλωδιακά κανάλια, στα οποία υπάρχει απόλυτη -σχεδόν- ελευθερία, μακριά από κανονισμούς και νόρμες σε σχέση με τον αριθμό τον επεισοδίων, τη θεματολογία και άλλα ζητήματα.

Όλα αυτά εκτός από τεράστιο φανατικό κοινό, προσέγγισαν και μεγάλους σταρ του Χόλιγουντ, οι όποιοι για διάφορους λόγους ο καθένας επέλεξαν ή αναμένεται να επιλέξουν την μικρή οθόνη.

Τελευταίο μεγάλο όνομα είναι αυτό του Daniel Craig, ο οποίος μετά την απόφασή του να πάψει να υποδύεται τον πράκτορα James Bond, κατευθύνεται στη μικρή οθόνη για τη διασκευή του βιβλίου του Τζόναθαν Φρανζέν, «Purity». Τον ίδιο δρόμο φημολογείται ότι θα ακολουθήσει και η Amy Adams, υποδυόμενη τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε σειρά οκτώ επεισοδίων, βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα της Τζίλιαν Φλιν, «Αιχμηρά Αντικείμενα».

Βέβαια στη μικρή οθόνη έχουν εμφανιστεί και εμφανίζονται και άλλα τεράστια ονόματα. Σημαντικότερος από αυτούς ο Kevin Spacey – βραβευμένος με δὐο όσκαρ – o oποίος υποδύεται τον αδίστακτο μακιαβελικό πολιτικό Frank Underwood, στην τηλεοπτική σειρά “Ηοuse of Cards” του Νetflix. H ερμηνεία του Spacey σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους εξαίρετους ηθοποιούς υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του David Fincher, έχει καθιερώσει τη σειρά ως μια από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Προς την μικρή οθόνη στράφηκε επίσης ο Matthew McConaughey, ο οποίος έπαιζε συνήθως τον “ζεν πρεμιέ” σε δευτέρας διαλογής ρομαντικών κομεντί, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως ντετέκτιβ στην πρώτη σεζόν της σειράς του ΗΒΟ “True Detective”, με την οποία καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, αφού πρώτα είχε βραβευτεί με το όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου για την ταινία “Dallas Buyers Club”.

Δύο σημαντικές γυναίκες ηθοποιοί, που έχουν εμπιστευθεί την τηλεόραση με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι οι βραβευμενες με Όσκαρ Jessica Lange και Jane Fonda, αλλά και η υποψήφια για όσκαρ Viola Davis. H πρώτη πρωταγωνίστησε για τέσσερις σεζόν στην σειρά ανθολόγιο “Αmerican Horror Story” , υποδυόμενη διάφορους χαρακτηριστικούς ρόλους. Η Jane Fonda πρωταγωνιστεί στην κωμική σειρά του Netflix, “Grace and Frankie”. Όσον αφορά την Viola Davis, πρωταγωνιστεί στην εξαιρετική σειρά “How To Get Away with Murder”, στην οποία υποδυόμενη μια καθηγήτρια νομικής και δικηγόρο δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής, λύνοντας υποθέσεις με τους μαθητές της.

Τέλος, την στροφή στη μικρή οθόνη επιλέγουν και νεότεροι σταρ του Χόλιγουντ, οι όποιοι βρίσκονται στην καλύτερη φάση της καριέρας τους. Αρχικά ο Tom Hardy, ο οποίος εκτός από τη συμμετοχή του στον δεύτερο κύκλο της σειράς “Peaky Blinders” του BBC, ετοιμάζει την νέα του σειρά με τίτλο “Τaboo”, στην οποία και θα πρωταγωνιστεί. Ο Hardy είναι από τους καλύτερους και δημοφιλέστερους ηθοποιούς της γενιάς του και η απόφασή του να στραφεί στην τηλεόραση δείχνει πως πια οι ηθοποιοί βλέπουν με “καλό μάτι” αυτήν την επιλογή και δεν την θεωρούν πισωγύρισμα στην καριέρα τους ή επιλογή λόγω ανάγκης για προβολή ή εργασία. Αυτό, επιβεβαιώνεται και από την επιλογή του James Franco, που πρωταγωνιστεί στην νέα σειρά του Ηulu, με τίτλο “11.22.63” , βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Stephen King.

Οι προαναφερόμενοι ηθοποιοί είναι λίγοι σε σύγκριση με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ που έχουν αφήσει τον κινηματογράφο -για λίγο ή πολύ- για την τηλεόραση Οι τηλεοπτικές σειρές τώρα πια δεν βασίζονται σε συγκεκριμένους κανόνες που θα την περιόριζαν και μέσω των νέων τεχνολογιών, η επαφή του κόσμου με αυτές είναι γρήγορη και άμεση. Επίσης τα σενάρια που γράφονται για αυτήν είναι εξαιρετικά, κι όπως είπε και η Jane Fonda “όλοι θέλουμε να πηγαίνουμε εκεί που βρίσκεται το καλό σενάριο”.

Η χρυσή εποχή της αμερικανικής τηλεόρασης είναι πραγματικότητα, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για αυτό είναι να την απολαύσουμε.

Συντάκτης: Γιώργος Μουτσοντέμι,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.