“Meet your carbon footprint”: η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Η Sony PlayStation δημιούργησε το “Meet your carbon footprint”, μια νέα εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, σχεδιασμένη για να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) με στόχο την παγκόσμια ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη των τρόπων με τους οποίους η καθημερινότητά μας θα πρέπει να προσαρμοστεί βάσει των νέων δεδομένων.

Το σχετικό υλικό βρίσκεται στην πλατφόρμα Dreams™ και φέρνει τους θεατές πρόσωπο με πρόσωπο με τα ατομικά τους ίχνη άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, το βίντεο-“ταξίδι”  διάρκειας  5 λεπτών απεικονίζει την ημέρα ενός μέσου ανθρώπου, αποτυπώνοντας τις συνήθειές του στην διατροφή και τις επιλογές αναψυχής, όπως τα ταξίδια, ενώ σημαντικό στοιχείο αυτής της οπτικοακουστικής εμπειρίας αποτελεί και ο χώρος κατοικίας και οι πηγές ενέργειας. Το βίντεο ολοκληρώνεται με την συνολική αποτίμηση των ανθρώπινων συνηθειών, απεικονίζοντας, παράλληλα, το ποσοστό άνθρακα που παράγει ο μέσος άνθρωπος μίας ανεπτυγμένης χώρας.

Ως μέλος του Playing for the Planet Alliance, που ξεκίνησε το 2019 με την υποστήριξη του UNEP, η Sony ελπίζει να δει περισσότερους σχεδιαστές παιχνιδιών να εντάσσουν με σύγχρονο και κατανοητό τρόπο και να προβάλλουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα παιχνίδια που δημιουργούν.

Εξηγώντας τον τρόπο προσέγγισης αυτού του έργου, ο εικονογράφος του πρότζεκτ Martin Nebelong ανέφερε ότι η εικονική πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο μέσο αφήγησης, το οποίο μπορεί να διευρύνει την μετάδοση γνώσεων και δεδομένων γύρω από την κλιματική αλλαγή, ενώ ο ίδιος ως καλλιτέχνης ήθελε να σχεδιάσει μια αισθητικά όμορφη και συνάμα αληθινή εικονική “εμπειρία”, η οποία, όμως, να αποδίδει την ανεβασμένη κλίμακα του ζητήματος των αυξημένων εκπομπών άνθρακα και τις επιπτώσεις που ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται.

Μιλώντας για την νέα αυτή πρωτοβουλία, ο Kieren Mayers, Διευθυντής Περιβάλλοντος και Τεχνικής Συμμόρφωσης της Sony PlayStation, τόνισε: “Tο gaming προσεγγίζει ένα τεράστιο κοινό παγκοσμίως και έχει τη δύναμη να εμπνέει κοινωνικές αλλαγές. Η Sony Group, έχοντας θέσει σε εφαρμογή το παγκόσμιο περιβαλλοντικό σχέδιο ‘Road to Zero’ και ακολουθώντας τη δέσμευσή της στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, συνεργάστηκε με το UNEP, για να διερευνήσουμε διάφορους τρόπους χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της εικονικής πραγματικότητας, ώστε να εκπαιδεύσουμε τους νέους γύρω από τις προκλήσεις του σήμερα και να φέρουμε, παράλληλα, μηνύματα ελπίδας για τη βελτίωση της κατάστασης”.

Το βίντεο “Meet your carbon footprint” μεταδίδεται  μέσω Youtube σε μορφή 360 μοιρών, έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να έχουν την απόλυτη virtual reality εμπειρία, τόσο μέσω σταθερού υπολογιστή όσο και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.