Επαγγελματική ζωή, ένας πολύ σημαντικός τομέας για κάθε άνθρωπο. Ένα ζήτημα το οποίο στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα αρχίζει να απασχολεί …
Με ποια κριτήρια μπορώ να επιλέξω το επάγγελμά μου;
Το να επιλέξει κανείς το επάγγελμα που, πιθανότατα θα το ακολουθεί καθόλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής του δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει πείρα και ωριμότητα.
Παρόλα αυτά, στα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου, τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία επιλογής με μηδαμινή σχεδόν ενημέρωση και ήδη από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, ηλικία κατά την οποία είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος να έχει κατασταλάξει για το επάγγελμα με το οποίο θέλει να καταπιαστεί στη ζωή του.
Είναι επομένως φυσικό για το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων αλά και των ενηλίκων να αμφιβάλουν και να βρίσκονται σε δίλημμα σχετικά με μέλλον της επαγγελματικής τους ενασχόλησης. Το εύλογο ερώτημα που ακολουθεί είναι τα κριτήρια τα οποία πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του πριν προβεί σε επιλογή επαγγελματικής κατάρτισης. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν κατηγορίες παραγόντων που πρέπει να σκεφτείτε:
- Ενδιαφέροντα, προσωπικές προτιμήσεις αλλά και κλίσεις.
- Χαρακτηριστικά του επιλεγμένου επαγγέλματος
- Επαγγελματικές προοπτικές ως ο χρυσός κανόνας.
Το πρώτο και πιο κρίσιμο σημείο για την επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης είναι η αυτογνωσία. Πρέπει κανείς να συνειδητοποιεί όχι μόνο τις επιθυμίες του σχετικά με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει, αλλά και τις κλίσεις του. Κάθε επάγγελμα προϋποθέτει ορισμένες ικανότητες. Οι ικανότητες στις οποίες αναφερόμαστε μπορεί να είναι πνευματικές, κοινωνικές, σωματικές κλπ. Για παράδειγμα, δεν λογίζεται φρόνιμο για κάποιον που δεν έχει έφεση στο διάβασμα να ακολουθήσει επάγγελμα που απαιτεί ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ενώ μία εργασία που συνδέεται με την καλλιτεχνική έκφραση προϋποθέτει καλλιτεχνική φύση και έφεση.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)