Μάχη των φύλων και αποδοχή της διαφορετικότητας

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η αιώνια μάχη των φύλων καλά κρατεί. Άντρες και γυναίκες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα επικρατήσει. Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε μια συντροφική σχέση, τότε τα πράγματα γίνονται επώδυνα. Είναι στ’ αλήθεια τόσο δύσκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα δύο φύλα και να συμβιώσουν αρμονικά;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεται αγάπη, καλή διάθεση και πάνω απ’ όλα γνώση. Ή πιο σωστά ικανότητες. Η μια και μοναδική αιτία που οδηγεί τα ζευγάρια σε συγκρούσεις είναι η μη αποτελεσματική επικοινωνία. Η ικανότητα της επικοινωνίας όμως και διδάσκεται και καλλιεργείται.

Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε σε ένα πρώτο επίπεδο την απαραίτητη γνώση για να καταλάβετε το έτερόν σας ήμισυ και να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες του, είναι απαραίτητο να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε τις διαφορές των δύο φύλων. Τα δύο φύλα διαφέρουν δομικά το ένα από το άλλο ως προς τα πάντα. Ως προς τη μορφολογία του σώματός τους, τον προγραμματισμό του εγκεφάλου τους, τις ανάγκες τους, τις αξίες τους και κατ’ επέκταση τις ιδέες, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις τους.

Οι διαφορές των δύο φύλων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες πολλαπλά και δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να διαψευστούν. Αυτό συνεπάγεται ότι άντρες και γυναίκες λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σε άπειρες καταστάσεις. Στον τρόπο που χρησιμοποιούν το λόγο, στην επίλυση προβλημάτων, στην εργασία τους, στα χόμπυ, στις φιλίες τους, στην οδήγηση, στον ύπνο και βέβαια στη μεταξύ τους σχέση.

Το μυστικό για την αρμονική συμβίωση των δύο φύλων είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και η αποτελεσματική επικοινωνία. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι εφικτή μέσα από εκπαίδευση και εξάσκηση. Όπως σωστά εντοπίζει ο Brian Tracy «η επικοινωνία είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Είναι σαν το ποδήλατο. Αν είσαι πρόθυμος να τη δουλέψεις μπορείς αμέσως να βελτιώσεις κάθε τομέα της ζωής σου».

Τα κριτήρια για αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού είναι τα εξής:

  • Αλληλοκατανόηση
  • Σεβασμός
  • Ανοιχτή επικοινωνία
  • Εμπιστοσύνη
  • Έλεγχος αντιδράσεων και κατάστασης
  • Αγάπη-φιλία
  • Ευελιξία
  • Διεκδικητικότητα
  • Αυτοεκτίμηση

Σημαντικότερο όλων θα λέγαμε ότι είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, γιατί εμπερικλείει και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Εφόσον σέβεσαι τον άλλο, τον αγαπάς και τον δέχεσαι όπως ακριβώς είναι και δεν προσπαθείς να τον αλλάξεις. Αυτό ειδικά είναι έλα λάθος στο οποίο υποπίπτουν συχνά οι γυναίκες- να προσπαθούν να αλλάξουν το σύντροφό τους μετά το γάμο. Μοιραίο λάθος και αιτία ατελείωτων καυγάδων! Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να αλλάξει. Ο καθένας μπορεί να αλλάξει μόνο τον εαυτό του και πάντα με τη δική του ελεύθερη βούληση.

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο έλεγχος των αντιδράσεων μας και των καταστάσεων. Πιο απλά, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε ψυχραιμία και υπομονή για να μην αντιδρούμε υπερβολικά και να μην τσακωνόμαστε για ασήμαντα πράγματα. Στο βιβλίο «Η Πολυάννα παντρεμένη», η ηρωίδα των παιδικών μας χρόνων αναφέρει την εξής πικρή αλήθεια όσον αφορά στο γάμο: “Όταν φτάνει κανείς στο γάμο χωρίς να έχει μάθει να συγκρατεί τον εαυτό του είναι δύσκολο να μάθει μετά”.

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια βασική γνώση ως προς τις διαφορές των δύο φύλων και γενικότερα να αποκομίσετε πρακτικές συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο, σας προτείνουμε τα παρακάτω βιβλία ως τα αντιπροσωπευτικότερα της αγοράς επί του θέματος. Για να δείτε τις περιγραφές των βιβλίων δείτε το σχετικό άρθρο «Βιβλία για τις σχέσεις των δύο φύλων». Αντίστοιχα μπορείτε να επιλέξετε «Βιβλία για τον έρωτα». Μια επιλογή βιβλίων που καλύπτουν όλες τις πτυχές του έρωτα και της αγάπης. Βιβλία για το σεξ, τρόποι επικοινωνίας στο ζευγάρι, έρωτας και φενγκ σούι, λόγια αγάπης και άλλα πολλά.

Μάχη των φύλων – Προτεινόμενη βιβλιογραφία

1) “Μα γιατί δεν με καταλαβαίνεις;” Εκδόσεις Διόπτρα

2) “Άντρες από τον Άρη-Γυναίκες από την Αφροδίτη” John Gray

3) “Είμαι ΟΚ, είσαι ΟΚ”, Εκδόσεις Καστανιώτη

4) “Η Πολυάννα παντρεμένη”, Χάριετ Λ. Σμίθ, Εκδόσεις Άγκυρα

5) “Ποιές γυναίκες παντρεύονται οι άντρες;” Εκδόσεις Κριτική

6) “Ό δρόμος για μια σχέση μαγική”, Εκδόσεις Μίνωας

7) “Συντροφικότητα και αυτονομία στις σχέσεις του ζευγαριού”, Γιώργος Πιντέρης, Εκδόσεις Θυμάρι

Η σχέση των δύο φύλων δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε «Μάχη των φύλων». Άντρες και γυναίκες μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά, με αγάπη, χαρά και κατανόηση εφόσον μάθουν τα απλά μυστικά που κρύβονται πίσω από τις διαφορές των δύο φύλων και τα διαχειριστούν κατάλληλα.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…