Μαθημένη ανικανότητα σε παιδιά και ενήλικες

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Για αρκετούς γονείς ο στόχος τους είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με απώτερο στόχο να είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα. Όμως στην προσπάθεια αυτή γίνονται λάθη, τα οποία έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η συμπεριφορά των γονέων απέναντι στα παιδιά επηρεάζει άμεσα τον χαρακτήραπου θα διαμορφώσουν. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητας των παιδιών οφείλεται στις συνθήκες στο σπίτι.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα νέο φαινόμενο το οποίο ονομάζεται μαθημένη ανικανότητα και έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ζωή του παιδιού τόσο στην άμεση όσο και στην ενήλικη ζωή του.

Τι είναι μαθημένη ανικανότητα

Μαθημένη ανικανότητα είναι το φαινόμενο το οποίο προκύπτει όταν κάποιος άνθρωπος βιώνει μια αρνητική κατάσταση στρες, άγχους ή κάποια αρνητικού συναισθήματος και από αυτό το γεγονός σταματάει να κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια με την παραδοχή ότι δεν είναι ικανός να το καταφέρει.

Το συναίσθημα αυτό παραμένει για ολόκληρη την ενήλικη ζωή του και τον συνοδεύει καθημερινά και συνήθως ξεκινάει από πολύ νωρίς.

Μαθημένη ανικανότητα σε παιδιά και ενήλικες

Συνέπειες

Οι συνέπειες του συγκεκριμένου φαινομένου είναι αρκετές. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν μειωμένη αυτοπεποίθηση, αδυναμία να συντηρηθεί το άτομο μόνο του, γονείς που δεν εμπιστεύονται και πρέπει συνέχεια να βοηθούν τα παιδιά τους, αδυναμία λήψης αποφάσεων, χαμηλή διεκδικητικότητα σε ζητήματα που αφορούν το παιδί και εν τέλει σε μια ζωή που δεν την ορίζει το ίδιο το άτομο αλλά υπαγορεύεται από όλους τους γύρω του. 

Στην ουσία όμως αυτό δεν συνθέτει μια χαρούμενη ζωή και δεν μπορεί να θέσει και τις προϋποθέσεις για να την οικοδομήσει.

Μαθημένη ανικανότητα σε παιδιά και ενήλικες


Διαβάστε επίσης: Τι να μην πείτε στο παιδί σας για να χτίσει υγιή αυτοπεποίθηση


Πώς προκαλείται αυτό το φαινόμενο

Γενικότερα τα βασικότερα αίτια έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των γονέων ως προς τα παιδιά. Η υπερπροστατευτικότητα, η ενδοοικογενειακή βία, η λεκτική βία και οι προσβολές προς το παιδί και η απαγόρευση από την πλευρά του γονέα στο παιδί να δοκιμάσει καινούρια πράγματα αποτελούν τα πιο βασικά αίτια.

Πρέπει το παιδί να μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνο του, να δοκιμάσει κάτι καινούριο, να πειραματιστεί και να αποτύχει ή να πετύχει αλλά πάνω από όλα πρέπει να έχει την ευκαιρία και μετά την υποστήριξη των γονέων, όταν η προσπάθεια είναι σωστή και με καλό σκοπό.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ένας από τους πιο πρακτικούς και σωστούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι κυρίως μέσω της πρόληψης. Η πρωτοβουλία είναι ένα βασικό στοιχείο το οποίο βοηθά το παιδί να κάνει βήματα προς την αυτονομία.

Μαθημένη ανικανότητα σε παιδιά και ενήλικες

Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει προσπάθειες, να αντιμετωπίζει το προβλήματα μόνο του, να ζητάει βοήθεια αν χρειάζεται και να το ενθαρρύνετε να θέτει καινούριους στόχους.

Αν από την άλλη διαπιστώσετε ως ενήλικας ότι πάσχετε από το συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε οι λύσεις είναι να ζητήσετε ψυχολογική βοήθεια από κάποιον ειδικό, να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε στρατηγικές οι οποίες να βοηθούν τον εαυτό σας, όπως το να κοιμάστε επαρκώς, να τρέφεστε σωστά, να γυμνάζεστε ή να ζητήσετε κοινωνική υποστήριξη με ένταξη στις κατάλληλες ομάδες.


Διαβάστε επίσης: Τι κάνουν οι άνθρωποι που έχουν κρυφή κατάθλιψη;


Συμπτώματα μαθημένης ανικανότητας

Προσπαθώντας να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά της στον εαυτό σας, πρέπει πριν από οτιδήποτε να προσπαθήσετε να το δείτε με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικήοπτική.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι αδυναμία να ζητήσουμε βοήθεια, αδυναμία να θέσουμε στόχους, νιώθουμε αβοήθητοι συνέχεια, δεν προσπαθούμε καθόλου και δεν διεκδικούμε αυτά τα οποία μας ενδιαφέρουν και μας νοιάζουν.

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr