Μαθήματα ζωής μέσα από τις ταινίες του Τσάρλυ Τσάπλιν

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: κανείς δεν το έκανε πράξη καλύτερα από τον Τσάρλυ Τσάπλιν. Ο αστέρας του βωβού κινηματογράφου μέσα από τις ταινίες του έδωσε αξιόλογα  διδάγματα ζωής.

Ο κινηματογράφος είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταδοθούν εικόνες. Τα πρώτα εκείνα χρόνια γυρίστηκαν  αρκετές  βωβές ταινίες, μερικές από τις οποίες άφησαν εποχή.  Ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου είναι ο Τσάρλυ Τσάπλιν με πολύ σημαντική καριέρα στο σινεμά. Μέσα από το έργο του μας δίδαξε πολλά,  χωρίς να  αρθρώσει λέξη.

Δεν χρειάζεται να μιλήσει κάποιος για να προκαλέσει γέλιο

Στις περισσότερες ταινίες του, αν όχι σε όλες, δεν μιλάει αλλά ακόμα και έτσι είναι ικανός να προκαλέσει γέλιο. Έτσι λοιπόν το γέλιο προκύπτει αβίαστα,  χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες καταστάσεις, απλά και μόνο από τις εκφράσεις του προσώπου.  Είναι πραγματικά θαυμαστό να παρατηρήσετε τις εκφράσεις που μπορεί να πάρει το πρόσωπό του  και το πόσο έντονα μπορεί να αποτυπώσει συναισθήματα.

Πολιτικά μηνύματα παντού

Ως μεγάλος δικτάτορας, δίνει μια από τις πιο ώριμες ερμηνείες του. Σατιρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ και ως σωσίας του, βγάζει ένα μακροσκελή λόγο, εξυμνώντας την ανθρωπιά, την ελευθερία, την επιστήμη, την ισότητα των ανθρώπων, τις ηθικές αξίες και τη  δυστυχία που φέρουν τα φασιστικά καθεστώτα στους ανθρώπους. Ακριβώς τις αντίθετες αξίες από αυτές που προβάλλει ένας δικτάτορας. Ο καίριος λόγος του δεν διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά, είναι αρκετά όμως για να αποτυπώσουν τις ιδέες του, με τις εκφράσεις του προσώπου του πραγματικά να τα λένε όλα.

Μαθήματα ζωής μέσα από τις ταινίες του Τσάρλυ Τσάπλιν

Η αγάπη και η καλοσύνη δεν γνωρίζουν όρια

Στην ταινία του «Τα φώτα της πόλης» βοηθά μια τυφλή και άρρωστη κοπέλα να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες και να αποκαταστήσει την χαμένη όρασή της. Όλα αυτά χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόδοση, ρισκάροντας μάλιστα την ελευθερία του, καθόσον μπαίνει φυλακή για εκείνη.  Επιπλέον,  όχι μόνο δε ζητάει ανταμοιβή για τα χρήματα τα οποία της έδωσε, αλλά όταν η κοπέλα τελικά  βρίσκει την όρασή της, δεν πηγαίνει καν να της συστηθεί και να της εξηγήσει την ιστορία, δείχνοντας ότι οι ευγενικές και καλές πράξεις δεν προσδοκούν ανταπόδοση,  ούτε ομολογία.

Βλέποντας τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο Τσάρλυ Τσάπλιν στις ταινίες του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανθρώπινη καλοσύνη, την ανθρωπιά και την αγάπη τα οποία τον χαρακτήριζαν    σαν άνθρωπο. Ο ίδιος  είχε  απώτερο σκοπό  να σκορπίσει γέλιο στο κοινό ακόμα και μέσα από δυσάρεστες καταστάσεις.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.