Μαθήματα ζωής από τον Mark Twain

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ο Mark Twain υπήρξε εμβληματική  φυσιογνωμία της Αμερικανικής λογοτεχνίας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθουμε όχι μόνο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ζωή του,  αλλά θα σας παραθέσουμε ορισμένα από τα πιο κεφαλαιώδη αποφθέγματα σοφίας του!

Τον Mark Twain, οι περισσότεροι από σας, όλο και από κάπου θα τον έχετε ακουστά.

Ακόμα όμως και αν… ακούτε το όνομά του για πρώτη φορά, αξίζει να μάθετε πληροφορίες για τη ζωή, αλλά και τα έργα του.

Σύντομη βιογραφία του

Ο Mark Twain γεννήθηκε το 1835 στο χωριό Φλόριντα της πολιτείας του Μιζούρι των ΗΠΑ.

Στα 12 του «έχασε» τον πατέρα του και αναγκάστηκε να βρει δουλειά και έτσι σταμάτησε και το σχολείο. Το 1950,  ο αδελφός του ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα Hannibal Journal, στην οποία ο Twain δημοσίευε – κατά διαστήματα – κείμενά του.

´Παράλληλα πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στις ανατολικές και στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, εργαζόμενος ως τυπογράφος.

To 1860, ενώ ταξίδευε για δουλειές στη Νέα Ορλεάνη, αποφάσισε ξαφνικά να γίνει οδηγός ποταμόπλοιου, ένα επάγγελμα το οποίο ο ίδιος αναγνώρισε πως του πρόσφερε σημαντικές εμπειρίες, ενώ ήρθε σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων.

Αργότερα ξαναδούλεψε στον αδελφό του στην εφημερίδα, εκτελώντας χρέη γραμματέα.

Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ορισμένα από τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες. Αυτό τον έκανε να ξεκινήσει τις δημόσιες ομιλίες ανά τον κόσμο, και αποδείχθηκε ότι ήταν και εξαιρετικός ρήτορας!

Πέθανε στις ΗΠΑ το 1910.

Κορυφαία έργα του

  • Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν
  • Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ
  • Life on the mississippi
  • Roughing It

 Στο σημείο αυτό, θα περάσουμε στην παράθεση αποφθεγμάτων του, τα οποία διακρίνονται για την καυστικότητά τους, αλλά και τη σοφία τους…

«Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.»

Σύμφωνα και με σύγχρονες μελέτες, φαίνεται πως τα ζώα δεν έχουν συνείδηση, καθώς η δομή του εγκέφαλού τους είναι αρκετά απλή.

Δηλαδή λειτουργούν με βάση το ένστικτό τους, δίχως να έχουν επίγνωση του αντίκτυπου των πράξεών τους στα υπόλοιπα όντα. Αντίθετα, εμείς οι άνθρωποι, που έχουμε πιο εξελιγμένο εγκέφαλο, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ή να κατανοούμε εάν βλάπτουμε ή όχι κάποιον άλλο άνθρωπο ή έμβιο ον.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μας καθιστά και αυτόματα ηθικούς, καθώς υπάρχουν και ανήθικοι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να κλέβεις κάποιον είναι κακό,  παρ’ όλα αυτά, έχουν κάνει την κλεψιά… τρόπο ζωής τους.

«Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα. Εγώ το ‘χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές.»

Οπωσδήποτε ο Mark Twain είχε υψηλή αίσθηση του χιούμορ, κάτι που αποδεικνύεται και με αυτή τη φράση του.

Ο ίδιος -ως γνωστόν-  ήταν μανιακός καπνιστής πούρων. Βέβαια,  κατάφερε να «κόψει» το κάπνισμα …πολλές φορές,  αλλά από ότι φαίνεται δεν περνούσε πολύς καιρός που το ξανάρχιζε

«Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας.»

Το να έχεις χιούμορ στη ζωή σου, δεν σε κάνει μόνο πιο συμπαθή και ευχάριστο στους άλλους, αλλά σε βοήθα και να αντέχεις ψυχικά περισσότερο στις αντιξοότητες της καθημερινότητάς σου.

 «Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί»

Αρκετοί από μας ζούμε τη ζωή μας  χωρίς να έχουμε ανακαλύψει το νόημά της. Ένα νόημα όμως, το οποίο εμείς οι ίδιοι χρειάζεται να το βρούμε για λογαριασμό μας, με βάση τη δική μας αντίληψη και κρίση.

Άπαξ όμως και το βρούμε, όλα πλέον θα είναι διαφορετικά για εμάς, καθώς τότε δεν θα υπάρχουμε απλά, αλλά θα ζούμε συνειδητά, έχοντας όραμα και όνειρα για το μέλλον.

«Για να ζήσεις την απόλυτη ευτυχία, θα πρέπει να έχεις κάποιον για να τη μοιραστείς.»

Ως κοινωνικά οντά που είμαστε, δεν μπορεί η ευτυχία μας να μην συνδυάζεται και με την παρουσία άλλων ανθρώπων στη ζωή μας.

Δηλαδή με κάποιους αγαπημένους φίλους μας ή τον σύντροφό μας, με τους οποίους να βιώνουμε – μεταξύ των άλλων και-  ευχάριστες κοινές εμπειρίες μαζί…

«Είκοσι χρόνια από τώρα, θα είσαι περισσότερο απογοητευμένος από τα πράγματα που δεν έκανες, παρά από αυτά που έκανες. Πλεύσε μακριά από το ασφαλές λιμάνι. Πιάσε τους ανέμους στα πανιά σου. Εξερεύνησε. Ονειρέψου. Ανακάλυψε.»

Το να παραμένουμε στη ζώνη άνεσής μας, μπορεί σε πρώτη φάση να μας φαίνεται κάπως ευχάριστο και βολικό, ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν μας ωφελεί.

Τελικά με τον εν λόγω τρόπο ζωής, πιθανότατα, θα έρθει η στιγμή στο μέλλον που θα μετανιώνουμε για όσα δεν τολμήσαμε.

Για τις ευκαιρίες που δεν εκμεταλλευτήκαμε,  για την εν γένει αναβλητικότητά μας και για τις στιγμές που προτιμήσαμε να μην δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε κάτι καινούριο.

Τότε όμως, ο χρόνος δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω… 

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…