Μαθήματα αυτοπεποίθησης από την Donna

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Μέσα από τις σειρές και τις ταινίες, παίρνουμε πολλά μηνύματα. Ήρθε η ώρα να πάρουμε μικρά μυστικά αυτοπεποίθησης από την Donna της σειράς Suits.

Ποια είναι η Donna; 

“Hi. I’m Donna and I’m awesome” («Γεια σας. Με λένε Ντόνα και είμαι φοβερή). Με αυτές τις απλές, αλλά καίριες λέξεις μας συστήνεται η Donna. Χωρίς δικαιολογίες και περαιτέρω αναλύσεις. Δεν είναι τυχαία η εξέλιξή της ως χαρακτήρα στη δικηγορική σειρά Suits, στην οποία συμμετείχε για 7 σεζόν η μετέπειτα Δούκισσα του Σάσσεξ και ανατρεπτική φυσιογνωμία του θρόνου Meghan Markle. Όταν η ηθοποιός  που υποδύεται τη Donna, Sarah Rafferty, ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον ρόλο της, τόνισε ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει ανασφάλειες όπως όλοι και για αυτό αισθάνεται τυχερή για που υποδύεται μια τέτοια γυναίκα. 

Αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε!

Για να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, οφείλουμε να τον μάθουμε. Επειδή πέφτουμε στο σφάλμα αντίληψης ότι οι άλλοι ασχολούνται με εμάς όπως εμείς ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, γινόμαστε για τον εαυτό μας οι χειρότεροι εχθροί. Αξίζει, λοιπόν, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας όπως του αξίζει. Η Donna ξέρει ποια είναι και τι θέλει, για αυτό δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν. Όπως λέει και η ίδια: I am not apologising for who I am (δεν ζητώ συγγνώμη για αυτό που είμαι).

Μαθήματα αυτοπεποίθησης από την Donna

Μαθαίνουμε την αξία μας

Η επίγνωση της αξίας μας απαιτεί αυτογνωσία. Όταν έχουμε αυτογνωσία, δεν μπορεί κάποιος να μας επηρεάσει αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι είτε είμαστε μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουμε να έχουμε αυτογνωσία για να κοστολογήσουμε επαρκώς την αξία μας. Η Donna ξέρει τη σημασία της για την εταιρεία, εξ ου και η ατάκα The genius of Donna is everyday (Η Ντόνα είναι ευφυία κάθε μέρα).

Περπατάμε με αυτοπεποίθηση

Ο δρόμος είναι δικός μας τη στιγμή όπου περπατάμε επάνω του, οπότε γιατί να μην περπατάμε σαν όντως να μας ανήκει; Η γλώσσα σώματος δείχνει στους άλλους πράγματα για εμάς και προδίδει όσα δεν λένε οι λέξεις. Μια αλλαγή στη στάση του σώματος αρκεί για να μας αλλάξει τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ας φανταστούμε απλά πώς περπατάει η Donna στον δρόμο και ναι, ας το υιοθετήσουμε!

Μαθήματα αυτοπεποίθησης από την Donna

Δοκιμάζουμε νέα πράγματα

Για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να ξεφεύγουμε από τη ζώνη άνεσής μας και να τολμούμε πράγματα που μέχρι πρότινος θα μας φαίνονταν αδύνατα! Για παράδειγμα, αντί να καθόμαστε να αγωνιούμε ώρες επί ωρών για την εντύπωση που θα δώσουμε στους άλλους, απλά δοκιμάζουμε να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση δικτύωσης, και μάλιστα με την κάμερα ανοιχτή. 

Εστιάζουμε στα δυνατά μας σημεία

Αν παρατηρήσουμε την Donna, θα δούμε ότι μιλάει θετικά για τον εαυτό της. Σπάνια μιλάει για τις αδυναμίες της, εκτός αν πρόκειται να παραδεχτεί κάποιο λάθος. Ήρθε η ώρα να δούμε τα δυνατά μας σημεία και να τα αναδείξουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε και τα δυνατά σημεία των άλλων!

Δεν επηρεαζόμαστε αρνητικά από τα λόγια των άλλων

Αν ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι είμαστε, με τα σωστά και τα λάθη μας, δεν παίρνουμε κατάκαρδα αυτό που μας λένε οι άλλοι. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αρνητική κριτική, αλλά αυτό που λέει πολλά για τον χαρακτήρα μας είναι πώς τις χειριζόμαστε. Στα δύσκολα ας θυμόμαστε την ατάκα της Donna “And I have better things to do with my time than to be spoken to like that” (Μπορώ να περάσω πολύ καλύτερα την ώρα μου από το να μου μιλούν με αυτόν τον τρόπο). 

Αγαπάμε τον εαυτό μας

Δεν είμαστε σε σχέση μόνο με τους άλλους, είμαστε πρώτα από όλα σε σχέση με τον εαυτό μας από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό σημαίνει ότι όπως δεν θα λέγαμε άσχημα λόγια στους άλλους, δεν είναι καλό να λειτουργούμε έτσι και στον εαυτό μας. Αγαπώντας τον εαυτό μας, μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους και να αγαπηθούμε από τον εαυτό μας. Όπως το θέτει ωραία η Donna: Yeah, I’m remembered fondly everywhere (Ναι, με θυμούνται όλοι με τον καλύτερο τρόπο). 

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.