Μάθημα ευτυχισμένου γάμου από γέροντες

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μάθημα ευτυχισμένου γάμου από γέροντεςΜε την έλευση του καλοκαιριού οι γάμοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι νεόνυμφοι μπορούν να διδαχθούν από τους ειδικούς για τα συστατικά ενός ευτυχισμένου γάμου. Και δεν είναι άλλοι από τους σοφούς μας μεγαλύτερους που η αγάπη τους για τον σύντροφό τους δοκιμάσθηκε μέσα στα χρόνια, μέσα από αλλαγές θέσεων εργασίας, την ανατροφή των παιδιών, την οικονομική ασφάλεια, τις ανησυχίες για την υγεία και άλλες προκλήσεις της ζωής. Τα συμπεράσματα αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Karl Pillemer 30 Lessons for Loving: Advice from the Wisest Americans on Love, Relationships, and Marriage.

Ο Pillemer πραγματοποίησε μια εθνική έρευνα σε 400 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω θέτοντας το εξής ερώτημα: «Πώς μπορεί κανείς να βρει έναν συμβατό σύντροφο;» Μεταξύ άλλων κατέγραψε συμβουλές για την αγάπη και ιδέες για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων γάμου. Παράλληλα, η ομάδα του πήρε συνέντευξη από διαζευγμένα άτομα ρωτώντας πώς τα ζευγάρια θα μπορούσαν να αποφύγουν οικογενειακά προβλήματα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων ήταν 77 ετών. Η μέση διάρκεια του γάμου του δείγματος ήταν 44 χρόνια και το ζευγάρι με τη μεγαλύτερη ηλικία ήταν 98 ετών. Οι απαντήσεις κωδικοποιήθηκαν και καταγράφηκαν με αποτέλεσμα η λίστα να είναι στα χέρια μας και να αποτελεί ένα μάθημα μακρόχρονης σχέσης με ευτυχία.

«Αντί να εστιάσω σε ένα μικρό αριθμό ιστοριών, ο στόχος μου ήταν να επωφεληθώ από τη “σοφία του πλήθους” συλλέγοντας συμβουλές περί σχέσεων από παντρεμένους γέροντες με έναν επιστημονικά έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο» δήλωσε ο Pillemer.

Μάθετε να επικοινωνείτε. Η συζήτηση είναι το κλειδί της επιτυχούς επίλυσης όλων των προβλημάτων. Τα κοινά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας, ενώ αντιστρόφως πολλοί γάμοι διαλύθηκαν εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας.

Γνωρίστε τον σύντροφό σας πολύ καλά πριν τον γάμο. Οι πρεσβύτεροι συστήνουν τους νεότερους ανθρώπους να περιμένουν να παντρευτούν μέχρι να γνωρίσουν ολόπλευρα τον σύντροφό τους και να αποκτήσουν έναν σημαντικό αριθμό κοινών εμπειριών. Δεν θα μπορούσαμε να μην αποκαλέσουμε μάθημα ζωής την ακόλουθη συμβουλή: «Ποτέ μην παντρευτείτε με την πεποίθηση ότι θα αλλάξετε τον σύντροφό σας».

Μάθημα ευτυχισμένου γάμου από γέροντεςΑντιμετωπίστε τον γάμο ως διά βίου δέσμευση. Αντί να αντιλαμβάνεστε τον γάμο ως μια εθελοντική συνεργασία που διαρκεί μόνο για όσο διάστημα υπάρχει πάθος, οι πρεσβύτεροι προτείνουν τη βαθιά δέσμευση που πρέπει να τηρείτε, ακόμη και αν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα. Πολλοί αγωνίστηκαν μέσα σε δύσκολες περιόδους και βρήκαν τρόπους να τις ξεπεράσουν. Το αποτέλεσμα ήταν ένας άθικτος γάμος με ισχυρές βάσεις στη μετέπειτα ζωή τους.

Μάθετε να δουλεύετε σαν ομάδα. Οι πρεσβύτεροι μας προτρέπουν να εφαρμόσουμε ό, τι έχουμε μάθει από τις εμπειρίες μας σε ομάδες, στον αθλητισμό, στην εργασία, στον στρατό. Συγκεκριμένα, η άποψη αυτή προϋποθέτει να προσεγγίσετε τα προβλήματα συλλογικά. Κάθε δυσκολία, ασθένεια ή οπισθοδρόμηση που βιώνει το μέλος είναι συγχρόνως και ευθύνη του άλλου μέλους.

Διαλέξτε έναν σύντροφο ο οποίος είναι όμοιος με εσάς. Ο γάμος είναι δύσκολος μερικές φορές για όλους, αλλά γίνεται πιο εύκολος με κάποιον που έχετε κοινά ενδιαφέροντά, υπόβαθρο και προσανατολισμό. Η πιο κρίσιμη ανάγκη για ομοιότητα αφορά βασικές αξίες σε επίμαχα ζητήματα όπως η ανατροφή των παιδιών, ο τρόπος αξιοποίησης χρημάτων και η θρησκεία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…