Μάθε να μην επιβάλλεις τη θέληση σου στους άλλους από πείσμα

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Υποδηλώνει ανασφάλεια και ασταθή συμπεριφορά 

Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που θέλουν να δείξουν στον περίγυρο τους ότι είναι ισχυρά, φέρονται με αλαζονεία, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Αδιαφορούν για τους άλλους. Συνήθως τέτοιου είδους συμπεριφορές, όχι μόνο δεν είναι προς μίμηση, αλλά υποδηλώνουν ανασφάλεια και αστάθεια χαρακτήρα από τα άτομα που ασκούν επιρροή σε άλλους. Και οι ίδιοι, δηλαδή θέλοντας να νιώσουν σιγουριά με τα λεγόμενά τους, φέρονται εγωιστικά.

Η αυτοβελτίωση απομακρύνει την ανασφάλεια και τον εγωισμό 

Η ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση του εαυτού μας, μας βοηθά όχι μόνο  να «γνωρίσουμε» τον εαυτό μας, αλλά και να συμπεριφερόμαστε καλύτερα και στους γύρω μας: με σεβασμό, κατανόηση, ευγένεια,  κάνοντας υποχωρήσεις. Αρκετές φορές θα είναι απαραίτητο να συμβιβαστούμε, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι απέναντι στους άλλους. 

Είναι πολύ διαφορετικό το «λέω την άποψη μου» από το ότι είναι και η μόνη ή η πιο σωστή όλων. Το να θέλω να την επιβάλλω με το ζόρι στους άλλους, ως την πιο ορθή είναι λάθος, ειδικά αν απαιτώ να τη σεβαστούν ή να συμφωνήσουν μαζί μου σχετικά. Το πείσμα, η ανασφάλεια και ο εγωισμός απομακρύνονται όταν επικρατεί η λογική. Όταν νιώθουμε πραγματική σιγουριά για τον εαυτό μας, δεν έχουμε την ανάγκη να το «φωνάξουμε» ούτε να το «διατυμπανίσουμε».

Μάθε να μην επιβάλλεις τη θέληση σου στους άλλους από πείσμα


Διαβάστε Επίσης: Ευγενικός εγωισμός


Δείξε στην πράξη ότι ο εγωιστικός χαρακτήρας σου αποτελεί πλέον παρελθόν 

Η τάση επιβολής της θέλησης μας σε άλλους ανθρώπους δεν δείχνει ψυχικά υγιή συμπεριφορά. Όταν τονώνεται η αυτοπεποίθηση μας εις βάρος άλλων, αυτό φανερώνει την τοξικότητα του χαρακτήρα μας.

Αφορμή για ουσιαστική αλλαγή 

Η πρότερη συμπεριφορά, της συνεχούς επίδειξης των πλεονεκτημάτων του χαρακτήρα μας, πλέον έχει αντικατασταθεί από δύναμη, αυτοπεποίθηση και έμπρακτη διάθεση να συμπεριφερόμαστε σωστά στους άλλους; Ευκαιρία για αλλαγή συμπεριφοράς!

Μάθε να σκέφτεσαι και τους άλλους, εκτός από τον εαυτό σου! 

Η άποψη είναι ο τρόπος με τον οποίο καθένας εκφράζει τις σκέψεις, τις θέσεις, τα θέλω του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός η ελεύθερη ανάπτυξη της βούλησης του. Είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουμε τα όρια ελευθερίας των άλλων. Η ανάπτυξη υγιών σχέσεων πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια, στο σεβασμό, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη έκφραση του λόγου, όχι στην επιβολή!

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.