Μάθε να λες όχι!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Όλοι σε ένα βαθμό, αισθανόμαστε την ανάγκη να παίρνουμε αγάπη από τους άλλους, να αισθανόμαστε αποδεκτοί. Για να μη χάσουμε αυτό το προνόμιο του να αισθανόμαστε αγαπητοί, πολλές φορές, θυσιάζουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του προκειμένου να εξυπηρετούμε τους άλλους. Πόσο σημαντικό είναι το όχι και γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη ζωή μας;

Γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε μαθαίνουμε να θέτουμε από νωρίς τα όριά μας. Θεωρούμε πως αν δεν ικανοποιούμε διαρκώς τις απαιτήσεις των άλλων, εκείνοι θα αποσύρουν την αγάπη τους και θα μας απορρίψουν. Ωστόσο, το να θέτουμε όρια είναι απαραίτητο και επιβεβλημένο αν θέλουμε να διατηρήσουμε την καλή μας ψυχολογία και την υγιή σχέση με τον εαυτό μας. Δεν είναι κακό να λέμε όχι όταν κρίνουμε πως αυτό που ζητάει κάποιος είναι αγενές, έξω από την ηθική μας ή αν απλώς δεν το επιθυμούμε.

Οι περισσότεροι δε λέμε όχι από φόβο μήπως οι άλλοι θυμώσουν και χαλάσει με αυτό μας τον τρόπο η καλή μας εικόνα και η θετική άποψη που έχουν χτίσει οι άλλοι για εμάς. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλες μας τις σχέσεις- επαγγελματικές, φιλικές, οικογενειακές- Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άλλοι να συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα, να μην χορταίνουν όσα και να λαμβάνουν και εμείς να τρέχουμε υπερβολικά ικανοποιώντας μόνο τους άλλους και στεναχωρώντας  αποκλειστικά εμάς.

Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει αυτοεκτίμηση, δεν είναι αρχηγός του εαυτού του. Δεν πιστεύει πως αξίζει, αν κάποιος δεν τον διαβεβαιώσει για αυτό. Έχει ανάγκη διαρκώς την εξωτερική επιβεβαίωση ώστε να αισθανθεί σημαντικός και η εσωτερική του ανάγκη μένει ανικανοποίητη όταν αισθανθεί πως εισπράττει την αρνητική άποψη των άλλων. Τότε αδυνατεί να θέσει τα προσωπικά του όρια, γίνεται έρμαιο της κριτικής των άλλων, οι οποίοι μπορεί να του ρουφήξουν όλη του την ενέργεια, αποζημιώνοντάς τον με ένα ξεροκόμματο αγάπης και ζητώντας όλο και περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…