Μάθε να δοκιμάζεις νέα πράγματα

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Είναι γεγονός πως όλοι έχουμε τους δικούς μας τρόπους διασκέδασης και την δική μας ρουτίνα. Έχουμε τις παρέες μας και τους φίλους μας με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και συζητάμε συνήθως για πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ή έχουμε μάθει μεταξύ μας. Με τα συγκεκριμένα άτομα μας δένει η οικειότητα αλλά και η λογική του αντικατοπτρισμού. Αυτό σημαίνει ότι διαλέγουμε άτομα που μας μοιάζουν και νιώθουμε και πιο άνετα με αυτά. Συνήθως είναι μία ασυνείδητη διαδικασία, και λειτουργούμε με βάση κάποια αναγνωριστικά σημάδια.

Με μία παρόμοια διαδικασία διαλέγουμε και πολλά πράγματα στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Δηλαδή μας αρέσει για παράδειγμα ένα άθλημα στο οποίο γνωρίζουμε ότι είμαστε καλοί και καταλήγουμε να προσανατολιστούμε σε κοινά αθλήματα ή γενικότερα στο κομμάτι της εκγύμνασης. Όταν θα μας μιλήσει κάποιος για κάτι διαφορετικό, θα σκεφτούμε ότι δεν μας ταιριάζει γιατί μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να μας κινήσει την περιέργεια. Καταλήγουμε τελικώς να απορρίπτουμε πράγματα από τη ζωή μας τα οποία δεν έχουμε δοκιμάσει καν.

Είναι καλύτερο για εμάς να μαθαίνουμε πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά. Σταδιακά αρχίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές δραστηριότητες, να ψάχνουμε νέα πράγματα και όλο αυτό το εγχείρημα, μόνο βοηθητική επίδραση μπορεί να έχει πάνω μας. Όταν ένα άτομο έχει απορρίψει κάτι, εσωτερικά σκέφτεται πως ενδεχομένως μπορεί να μην είναι καλός σε αυτό. Π.χ. ένας άντρας που είναι καλός στα αγωνίσματα, δεν αισθάνεται άνετα να χορέψει. Καθώς και μία κοπέλα η οποία είναι καλή στις δημιουργικές κατασκευές δεν πιστεύει πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση. Είναι σίγουρα πολύ συχνά παραδείγματα.

Επιλέγοντας όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό, μπορούμε να μάθουμε πολλά. Πρωτίστως αποκτάμε αυτοπεποίθηση και δείχνουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας γιατί σταματάμε να βάζουμε όρια σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Έπειτα αποκτάμε κίνητρο για να εμπλουτίζουμε συνεχώς τις γνώσεις μας αλλά και κερδίζουμε νέες εμπειρίες, νέες συγκινήσεις. Ξαφνικά αρχίζουμε να έχουμε περισσότερο θάρρος και δυναμισμό, πιο πολλά πράγματα να διηγηθούμε που μας κάνουν χαρούμενους. Κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να αγαπήσουμε, μπορεί να μας προσφέρει στη ζωή μας κάτι πολύ θετικό.

Ακόμη καλύτερο είναι πως μέσα από τα διαφορετικά πράγματα γνωρίζουμε και τα άτομα με τα οποία θεωρούσαμε πως δεν θα μπορούσαμε να ταιριάξουμε. Άτομα εσωστρεφή διαπλέκονται με άτομα εξωστρεφή και τελικά όλοι μπορούν να βρουν κοινά. Είναι εύκολο να απαριθμήσουμε τα θετικά της όλης κατάστασης, όταν τολμάς και τα καταφέρνεις, αποκτάς ένα νέο μικρό στόχο που σε κινητοποιεί.

Ξαφνικά υπάρχουν πολλά θετικά συναισθήματα, διαπιστώνεις την εσωτερική δύναμη που έχεις και τις δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου. Μάλιστα καταλαβαίνεις πως δεν τις έχεις μόνο εσύ τις δυνατότητες αλλά όλοι. Επομένως μπορείς πλέον να μην είσαι επικριτικός, να είσαι υποστηρικτικός, να μαθαίνεις να δικαιολογείς και να παροτρύνεις και να καταλαβαίνεις πως κάτι μικρό μπορεί να σου προσφέρει πάρα πολλά. Αρκεί μόνο ένα μικρό βήμα για να σε οδηγήσει στην πιο σωστή κατεύθυνση και μία μεγάλη αλλαγή. Την αποδοχή του άλλου, του ξένου για σένα, του διαφορετικού και αυτό ομολογουμένως μόλις το διαπιστώσει κανείς, μπορεί να επιδράσει για εκείνον σημαντικά και σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό επίπεδο.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.