Η διαφωνία είναι οργανικό κομμάτι των καθημερινών μας σχέσεων και βοηθάει πραγματικά στην προώθησή τους, αρκεί να τηρηθούν ορισμένες αρχές. …
Μάθε να διαφωνείς πολιτισμένα εντός κι εκτός ίντερνετ
Από τότε που τα social media συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο, πλήθυναν οι διαφωνίες γύρω μας. Αν δεν το πιστεύεις μια διαδικτυακή βόλτα σε Facebook, Twitter, TikTok και Instagram θα σε πείσει για του λόγου το αληθές. Ακολουθούν tips πολιτισμένης συμπεριφοράς.
Το τελευταίο διάστημα η αντιπαλότητα «χτυπάει κόκκινο» για πάμπολλα θέματα της καθημερινότητας, και οι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν μόνο ευγενείς δεν είναι. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους μας να ακολουθήσουμε μικρά tips κι έξυπνους τρόπους ώστε οι διαφωνίες μας να γίνονται πλέον εντός ενός πολιτισμένου πλαισίου.
Διάβασε πριν σχολιάσεις
Πολλές φορές αρκεί μια λέξη ή μια φράση για να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά σου, καθώς δεν ανέχεσαι να ακούγονται απόψεις που θίγουν τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σου. Πριν αρχίσεις λοιπόν να γράφεις κατεβατά με «μπινελίκια», φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά όλο το κείμενο εντός του οποίου τοποθετείται η συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Τις περισσότερες φορές θα καταλάβεις ότι άλλο ήθελε να πει ο ποιητής και θα αποφύγεις μια ακόμη τεταμένη διαφωνία.
Άκου με προσοχή και μην διακόπτεις
Άφησε τον συνομιλητή σου να ολοκληρώσει όλα όσα θέλει να πει, δίχως συνεχείς διακοπές επειδή άκουσες κάτι με το οποίο διαφωνείς σε πρώτη φάση. Αντιμετώπισέ τον με σεβασμό κι αξιοπρέπεια ακόμη κι αν διαφωνείς μαζί του κι έπειτα μπορείς να παραθέσεις τη δική σου άποψη. Τελικά μπορεί να μην γίνετε φιλαράκια, ωστόσο τα νεύρα σας θα παραμείνουν στη θέση τους.
H άποψή σου μπορεί να είναι λανθασμένη
Πριν ξεκινήσεις οποιονδήποτε διάλογο ή διαφωνία λοιπόν, έχε κατά νου πως μπορεί κι εσύ να κάνεις κάπου λάθος.
H παραδοχή του λάθους σου δεν είναι ντροπή
«Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε» φθέγγεται ο λαός μας κι έχει δίκιο. Γι’ αυτό δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε. Δεν είναι ντροπή, ούτε προσδίδει αδυναμία στα υπόλοιπα επιχειρήματα και απόψεις που παραθέτουμε. Ίσα ίσα μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για την πορεία της συζήτησης ή της διαφωνίας μας.
Μην παίρνεις μια διαμάχη προσωπικά
Το γεγονός ότι κάποιος διαφωνεί στην άποψη ή στην πεποίθησή σου, δεν σημαίνει πως αυτόματα σε υποβαθμίζει, ούτε ότι λοιδορεί την αξία σου. Αν μάθεις να διαχωρίζεις τα παραπάνω, είναι βέβαιο πως οι διαφωνίες σου θα γίνονται εντός πιο πολιτισμένου πλαισίου.
Με «ad hominem» δεν διαφώνησε πολιτισμένα κανείς
Αν στην πρώτη λέξη που πει ή γράψει κάποιος, ξεκινήσεις να λες ότι «όλοι τα ίδια λένε» , τότε είναι σίγουρο πως δεν θα μακροημερεύσει ο διάλογος και θα οδηγηθεί σε ανταλλαγή βρισιών και άκομψων χαρακτηρισμών. Άσε λοιπόν τα « ad hominem» στην άκρη πριν διαφωνήσεις.
Σεβάσου ότι κάποιοι δεν την παλεύουν έπειτα από μια έντονη διαμάχη
Κάποιοι ανεβάζουν πίεση, άλλοι κλείνονται για μέρες στο καβούκι τους, μερικοί ξεσπούν κι άλλοι βάζουν τα κλάματα ύστερα από μια έντονη διαμάχη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην φέρνεις τους άλλους στα όριά τους και να μένεις μετρημένος στους χαρακτηρισμούς και στην ένταση που έχεις κατά τη διάρκεια της διαφωνίας σας.
Μην κάνεις την τρίχα, τριχιά
Τους δικηγόρους λίγοι συμπάθησαν, τους «δικηγορισμούς» κανείς. Μην προσπαθείς να πιαστείς από μία φράση κι έπειτα να την εξισώσεις με κάτι ανήκουστο κι εξοργιστικό μόνο και μόνο για να κερδίσεις τη διαφωνία.
Μην μπλέκεις τη φύση στις διαφωνίες σου
Το φυσικό και το αφύσικο είναι δύο λέξεις που πυροδοτούν τις μεγαλύτερες διαφωνίες τριγύρω μας. Προφανώς δεν μπορείς να ορίσεις τι είναι φυσικό και τι αφύσικο, επομένως ας το αφήσεις εκτός της κόντρας που έχεις ανοίξει με κάποιον γιατί μόνο έξτρα ένταση έχει να σας προσφέρει.
Μην είσαι υπερβολικός
Aν υποτιμάς, χλευάζεις, βρίζεις και τραμπουκίζεις τον άλλον, τότε κάθε διαφωνία που θα έχεις θα κλείνει με την ίδια επωδό. Θα θεωρηθείς απλά υπερβολικός και κανείς δεν μπορεί να συζητήσει μαζί σου. Κράτα μια θετική στάση απέναντι σε εκείνον που έχεις απέναντί σου, χωρίς να υψώνεις τους τόνους σε κάθε ευκαιρία.