Μαθαίνοντας μαγειρική παρέα με τις φίλες σας

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Η μαγειρική δεν κατατάσσεται στα τυπικά προσόντα των σημερινών γυναικών και ειδικά της νέας γενιάς. Η εποχή όπου η γυναίκα είχε προορισμό το να γίνει νοικοκυρά και «αρχόντισσα της κουζίνας», έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ωστόσο η μαγειρική είναι μια ικανότητα απαραίτητη για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, καθώς σου επιτρέπει και να κάνεις οικονομία, αλλά και να ελέγχεις την τροφή που καταναλώνεις, εφόσον την φτιάχνεις με τα χεράκια σου.

Αν ανήκετε λοιπόν και εσείς σε αυτές που αντιμετωπίζουν το μαγείρεμα ως μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία, απλοποιήστε την και βάλτε χιούμορ για να την απολαμβάνετε, αντί να την αποστρέφεστε. Πώς μπορείτε να το κάνετε;

Οργανώστε βραδιές μαγειρικής με τις φίλες σας

  • Καλέστε φίλες ή γνωστές που ανήκουν στο κλαμπ (αυτών που οι γνώσεις τους για τη μαγειρική εξαντλούνται σε ό,τι έχουν δει χαζεύοντας το Master Chef) και κανονίστε βραδιές μαγειρικής.
  • Φτιάξτε ένα πρόγραμμα όπου θα πηγαίνετε εναλλάξ στο σπίτι καθεμιάς και μοιραστείτε αντίστοιχα και τα ψώνια. Αν μένετε μακριά η μια από την άλλη, μπορείτε να ορίσετε ως σπίτι μαγειρικής αυτό που είναι στη μέση απόσταση.
  • Δημιουργήστε ένα κοινό ταμείο και ορίστε το πρόγραμμα μαγειρικής, ώστε να προμηθευτείτε και τα αντίστοιχα υλικά. Μπορείτε να ορίσετε ένα άτομο ως ταμία και υπεύθυνο για τις προμήθειες ή να κάνετε rotation το ρόλο μεταξύ σας κάθε βδομάδα.
  • Ορίστε μια μέρα της εβδομάδας βολική για όλες σας που θα μπορείτε να βρίσκεστε και να έχετε άπλετο χρόνο. Μην διαλέξετε μέρα που οι άντρες έχουν Champions League, γιατί αφενός θα τους ενοχλείτε, αφετέρου οι φίλες σας που είναι μανούλες δεν θα έχουν στήριξη από το σύντροφό τους για εκείνη τη μέρα.
  • Ταξινομήστε τις αγαπημένες σας συνταγές μαγειρικής και φτιάξτε μενού διαφορετικών ειδών. Αποφύγετε δια ροπάλου τις εξεζητημένες συνταγές, τουλάχιστον για την αρχή για να μην απογοητευτείτε από την αποτυχία. Παίξτε με απλές συνταγές, με αγνά υλικά και τρόπο μαγειρέματος.

  • Οργανώστε θεματικές βραδιές, όπου θα δοκιμάζετε κάθε φορά τις ικανότητές σας σε διαφορετικές κουζίνες. Εννοείται θα πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα με την ελληνική. Αφού δοκιμαστείτε αρκετά σε αυτήν και νιώσετε αυτοπεποίθηση, προχωράτε και σε άλλες.
  • Και φυσικά θα δώσετε έμφαση στον τρόπο μαγειρέματος ώστε να μην γίνει εις βάρος της σιλουέτας σας, γιατί θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ οι βραδιές μαγειρικής. Προσοχή λοιπόν στις θερμίδες, στα λιπαρά και στην επιλογή των υλικών, που θα πρέπει να είναι πάντοτε φρέσκα. Αν δεν ξέρετε ούτε να ψωνίζετε σωστά, θα πρέπει είτε να ζητήσετε συμβουλές από κάποιον που ξέρει (π.χ. τα μυστικά για τα φρέσκα ψάρια), είτε να ενημερωθείτε από το ίντερνετ.
  • Απολαύστε λοιπόν τις βραδιές σας με κουβεντούλα, κρασάκι, δυνατή μουσική και άφθονο κέφι. Εννοείται ότι θα δοκιμάζετε τις δημιουργίες σας επιτόπου και θα μοιράζεστε ακριβοδίκαια ό,τι περισσέψει. Εδώ θα θριαμβεύσει το αθάνατο «σύστημα τάπερ».
  • Τέλος, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε στο τέλος και το πλύσιμο των πιάτων και κουζινικών. Δεν είναι σωστό να αφήσετε την κουζίνα της οικοδέσποινας να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο και να φύγετε.
  • Καλή σας διασκέδαση και μην εγκαταλείψετε μέχρι να κατακτήσετε και αυτή την ικανότητα στη ζωή σας. Για εσάς πάνω απ’ όλα, αν όχι για κάποιον άλλο. Και που ξέρετε, μπορεί στο μέλλον να γίνετε και εσείς η επόμενη Master Chef.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr