Μασάζ βαθέως ιστού και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Χρύσα Μπουρνά

Το Deep Tissue ή αλλιώς το μασάζ βαθέως ιστού, όπως δηλώνει το όνομά του είναι ένα πολύ εξειδικευμένο και θεραπευτικό μασάζ, που στοχεύει τις βαθύτερες μυϊκές ομάδες και μάλιστα έχει αναφορές από την αρχαία Αίγυπτο, την  Ταϊλάνδη, ακόμα και την αρχαία Ελλάδα.

Τι είναι πραγματικά το  Deep Tissue μασάζ;

Το συγκεκριμένο είδος μασάζ συγκαταλέγεται στα πιο θεραπευτικά και σίγουρα θα λέγαμε ότι η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη, καθώς συνήθως είναι κάθετα πάνω στον μυ.

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί πέρα από τους αντίχειρές του, τις γροθιές και τους αγκώνες,  ώστε να βρει τα trigger points, τα σημεία δηλαδή που οι μύες είναι σφιγμένοι. Επιπλέον οι τεχνικές διαφέρουν από τα υπόλοιπα μασάζ, καθώς προσπαθούμε να απελευθερώσουμε τις εν τω βάθη μυϊκές ομάδες και ασκούμε πίεση στα σημεία που χρειάζονται να οξυγονωθούν και να αιματωθούν πιο ποιοτικά.

Σε αυτό όμως στο σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως το μασάζ αυτό, όπως και κανένα μασάζ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι επώδυνο. Πολλοί άνθρωποι έχουν την λανθασμένη πεποίθηση ότι το deep tissue είναι είδος μάλαξης στο οποίο θα πονέσουν πολύ και γι΄αυτό το αποφέυγουν.

Μασάζ βαθέως ιστού και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πρέπει να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της μάλαξης είναι μια έντονη ενόχληση στους μύες όπου υπάρχουν φλεγμονές. Παρ’ όλα αυτά αυτή η ενόχληση μετά από λίγη ώρα φεύγει και νιώθετε το σώμα σας πιο απελευθερωμένο και τονωμένο. Γι’ αυτό θα συνιστούσαμε να επιλέγετε θεραπευτές με εμπειρία και ανατομικές γνώσεις που να σας αποπνέουν εμπιστοσύνη.

Που στοχεύει όμως το μασάζ βαθέως ιστού;

Αρχικά, όπως προαναφέραμε, δρα υποδόρια και βαθύτερα καθώς ο θεραπευτής επικεντρώνεται στα σημεία με τη μεγαλύτερη φλεγμονή, οι μυς οξυγονώνονται και αιματώνονται καλύτερα και επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η επανάκαμψη και η ελαστικότητά τους.

Ειδικά αν υποφέρετε απο χρόνιους μυϊκούς πόνους μπορείτε απο τις πρώτες συνεδρίες να νιώσετε τη διαφορά.

Επιπλέον επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μείωση της αρτηριακής πίεσης και επομένως χαλάρωση και αίσθημα τόνωσης και ευεξίας.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το deep  tissue απευθύνεται σε όλους καθώς οι περισσότεροι από μας έχουν μια απαιτητική καθημερινότητα, είτε με πολύωρη καθιστική εργασία, είτε σε δουλειά με πολλή ορθοστασία ή ακόμα με έντονη αθλητική δραστηριότητα, το σώμα και το πνεύμα καταπονούνται.

Αν νιώθετε το σώμα σας δύσκαμπτο και ταλαιπωρείστε ειδικά σε μέση και πλάτη από πόνους τότε η μάλαξη βαθέως ιστού είναι για εσάς, καθώς δρά αναλγητικά και ένας πεπειραμένος θεραπευτής σε λίγες συνεδρίες μπορεί να τους εξαφανίσει.

Συντάκτης: Χρύσα Μπουρνά,

Influence:

Είμαι βοηθός φυσικοθεραπευτή και θεραπεύτρια μασάζ και ασχολούμαι αρκετά χρόνια επαγγελματικά με την θεραπευτική μάλαξη…