Μας βελτιώνουν οι σχέσεις;

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρτζάκλη

Ένα μεγάλο ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει κανείς στον εαυτό του προκειμένου να καταλάβει εάν η σχέση που έχει είναι ουσιαστική ή όχι, είναι το εάν έχει βελτιωθεί σαν άνθρωπος μέσα στη σχέση. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως οι σχέσεις που συνάπτουμε στην προσωπική μας ζωή είναι ο καθρέφτης του χαρακτήρα μας. Εάν για παράδειγμα σε μία σχέση υπάρχει βία, τότε είναι απολύτως φυσικό ο ένας από τους δύο να παρουσιάζει σημάδια βιαιότητας στο χαρακτήρα του. Άλλη περίπτωση σε μια σχέση μπορεί να είναι η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει το ένα μέλος ακόμα και χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτία, μόνο και μόνο εξαιτίας της χαμηλής αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης που μπορεί να νιώθει μεμονωμένα το άτομο.

Το αν μια σχέση είναι ουσιαστική μπορούμε να το καταλάβουμε από τον πιο σημαντικό παράγοντα, δηλαδή από το αν ο άνθρωπός μας νοιάζεται για εμάς και προσπαθεί να μας δείξει την αγάπη του. Εάν λοιπόν ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας νοιάζεται για εμάς πραγματικά, μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο από την πλήρη κατανόηση των αδύναμων σημείων που παρουσιάζει ο χαρακτήρας μας μέσα στη σχέση και από την έμπρακτη βοήθεια που μας προσφέρει ο/η σύντροφός μας ώστε να εξαλειφθούν ή να μειωθούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας. Επομένως, φτάνουμε στο σημείο να πούμε πως οι σχέσεις, εάν είναι αληθινές, μπορούν να μας βελτιώσουν σε ατομικό επίπεδο.

Είναι γεγονός πως μέσα σε μια σχέση γινόμαστε λίγο ή πολύ ευαίσθητοι. Με το πέρασμα του χρόνου στη σχέση αυτό μπορεί να σημαίνει πως δείχνουμε τα συναισθήματά μας πιο ανοιχτά. Γινόμαστε πιο αυθόρμητοι και δείχνουμε στον άλλον πιο εύκολα όσα νιώθουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ένας από τους δύο δεν είναι και τόσο γενναιόδωρος στο να δείχνει απευθείας τα αισθήματά του.

Άλλο ένα θετικό χαρακτηριστικό που μπορούμε να αποκομίσουμε από μια ουσιαστική σχέση είναι το να γίνουμε πιο δοτικοί. Μαθαίνουμε, δηλαδή, να μοιραζόμαστε οτιδήποτε. Από το πιο ανούσιο και μικρό μέχρι το πιο ουσιώδες και μεγάλο. Επίσης, αναπτύσσουμε σπουδαία αισθήματα τα οποία φροντίζουμε να δείχνουμε στον/ην σύντροφό μας όπως ο σεβασμός, η αγάπη, ο θαυμασμός.

Αφού καταφέρουμε να μειώσουμε ή να εξαφανίσουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας, αυτομάτως έχουμε καταφέρει να τα ελέγχουμε κιόλας. Προσέχουμε να μην εμφανίζουμε σημάδια εγωπάθειας ή αλαζονείας που τυχόν στεναχωρήσουν ή απογοητεύσουν τον άνθρωπό μας. Επίσης, μέσα σε μια επιτυχημένη σχέση μαθαίνουμε να ακούμε τις απόψεις του άλλου χωρίς να μένουμε κολλημένοι μόνο σε αυτά που πιστεύουμε εμείς. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές σε άτομα που παρουσιάζουν σημάδια εγωισμού στον χαρακτήρα τους πριν τη σχέση.

Άρα, βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς μέσα από μια σχέση, φτάνει η σχέση που έχουμε να είναι ουσιαστική για να μπορέσουμε να πάρουμε από τον άλλο τα θετικά χαρακτηριστικά από τον χαρακτήρα του. Αφού φτάσουμε στο σημείο να αντιληφθούμε την προσωπική μας αλλαγή, καταλαβαίνουμε πως μας αρέσει αυτό που έχουμε γίνει πραγματοποιώντας μέσα μας τη σύγκριση για το πώς ήμασταν και πως έχουμε γίνει. Φυσικά δεν αλλάζουμε το ίδιο σε κάθε σχέση ούτε υιοθετούμε διαφορετικά χαρακτηριστικά, γιατί κάθε σχέση είναι ξεχωριστή. Όμως, το πόσο θα αλλάξουμε προς το καλύτερο είναι και αυτό που κάνει μια σχέση μοναδική για εμάς. Άλλωστε, γι’ αυτό αγαπάμε αυτό που είμαστε με κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο!

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρτζάκλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.