Μας προστατεύει η βιταμίνη C από τον καρκίνο;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

mas_prostateuei_i_vitamini_c_apo_ton_karkinoΗ βιταμίνη C είναι μία χημική ένωση, με πολύ σπουδαίο ρόλο για τον ανθρώπινο οργανισμό, την οποία πρέπει να προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση από τη διατροφή μας, καθώς το σώμα μας δεν είναι σε θέση να την παράγει μόνο του. Το ασκορβικό οξύ, όπως είναι η χημική του ονομασία, είναι μία από τις σημαντικότερες εξωγενείς ουσίες που πρέπει λαμβάνουμε. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά για την υγεία του ανθρώπου, πράγμα το οποίο είχε αποδειχτεί πολλά χρόνια πριν όταν οι ναυτικοί αρρώσταιναν απο σκορβούτο , μία ασθένεια που οφείλονταν σε έλλειψη βιταμίνης C.

Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος είναι μία παθολογική κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία τα κύτταρα του πληγέντος ιστού χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού με αποτέλεσμα να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία του όγκου.

Πώς η βιταμίνη C προλαμβάνει τον καρκίνο;

Η κύρια ιδιότητα της βιταμίνης C είναι η δράση της ως αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει πως κυκλοφορεί στον οργανισμό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης. Οι ελεύθερες ρίζες είναι καταστροφικές για τα κύτταρα αφού συμπεριφέρονται ως «διαβρωτικά», επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ακόμα και στο ίδιο το DNA, δημιουργώντας την τάση μεταλλάξεων που οδηγούν σε καρκίνο.

Για τους παραπάνω λόγους, η πρόσληψη βιταμίνης C σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους και προπαντός για αυτούς που καπνίζουν. Επίσης, το ασκορβικό οξύ βοηθάει πολύ τον οργανισμό των ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, αφού αντιδρά με τις χημικές ουσίες που εισπνέονται στο χώρο εργασίας με αποτέλεσμα να τις εξουδετερώνει και να καθαρίζει τον οργανισμό.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν ο τρόπος ζωής μας αποτελείται κυρίως από κάπνισμα, αλκόολ και καταλάλωση γρήγορου ή βιομηχανοποιημένου φαγητού, τότε η βιταμίνη C από μόνη της δεν θα είναι ικανή να μας προστατέψει άμεσα.

Βοηθάει η βιταμίνη C στην καταπολέμηση του καρκίνου;

Εδώ και χρόνια, οι βιταμίνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία εναντίον του καρκίνου. Το 1970 ο χημικός Linus Pauling είχε αναφέρει πως μεγάλη δόση βιταμινής C μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη του όγκου. Όμως, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την εποχή, με χορηγούμενη εκ στόματος βιταμίνη C δεν έδειξαν καμία βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών κι έτσι σταμάτησαν.

mas_prostateuei_i_vitamini_c_apo_ton_karkinoΑρκετά χρόνια αργότερα και φτάνοντας στο σήμερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξαν πως, η ενέσιμη μορφή της βιταμίνης C κατεστρέφει πράγματι τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή! Παρόλα αυτά, οι μελέτες έγιναν πάνω στον καρκίνο των ωοθηκών, έτσι δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για καθολική θεραπεία του καρκίνου. Όμως τα συμπεράσματα αυτά παραμένουν ελπιδοφόρα για μελλοντικούς, εναλλακτικούς και ακίνδυνους τύπους θεραπείας.

Πού βρίσκουμε τη βιταμίνη C;

Πέρα από το αγαπημένο μας πορτοκάλι, βιταμίνη C μπορούμε να βρούμε στα:

  • Εσπεριδοειδή
  • Φραγκοστάφυλλα
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Πιπεριές
  • Όσπρια
  • Κουνουπίδι
  • Λάχανο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…