Μανώλης Ανδρόνικος: ένας σταθμός της αρχαιολογίας

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ο Μανώλης Ανδρόνικος κατόρθωσε, με το έργο του, να αποτελέσει πρόσωπο-σταθμό στην ακαδημαϊκή και ερευνητική αρχαιολογία.

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919 στην Προύσα της Μικράς Ασίας, από Σαμιώτη πατέρα και Ίμβρια μητέρα, αλλά, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, εγκαταστάθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (συσταθέν, μόλις το 1925), δίπλα στον Καθηγητή Κών/νο Ρωμαίο, χάρις στον οποίο ειδικεύθηκε στην κλασσική αρχαιολογία και, μετά από σταδιοδρομία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην εφορεία. Με παράλληλες μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, εξελέγη καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας και, έκτοτε, αρχίζει η λαμπρή του πορεία στον χώρο. Αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα, διάβαζε πολύ και λάτρευε την ποίηση του Σεφέρη, του Παλαμά και του Ελύτη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Η τέχνη» και η συμβολή του ως ιστορικού τέχνης, ήταν πολύ σημαντική. 

Η αρχαιολογική του πορεία

Ως αρχαιολόγος, άρχισε να εργάζεται, παράλληλα με τις σπουδές του, δίπλα στον Κών/νο Ρωμαίο στη Βεργίνα, αλλά και, μετέπειτα, στη Νάουσα, στη Βέροια, στο Κιλκίς, στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικότερος σταθμός στην καριέρα του ήταν οι ανασκαφές στη Βεργίνα, καθώς, επί εποχής του, έγιναν συστηματικές έρευνες που οδήγησαν στην ανασκαφή των ανακτόρων και του τάφου του Φιλίππου Β΄, το 1977. 

Ο τάφος του Φιλίππου Β΄

Ο τάφος ανασκάφηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1977 και έκανε πάταγο, διεθνώς. Εκεί ευρέθη το χρυσό στέμμα-αναπαράσταση βελανιδιάς του Φιλίππου Β΄, μαζί με τα οστά του, λοιπά κτερίσματα και ταφικά ευρήματα. Τότε, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ των αρχαιολόγων, για το αν τα οστά είναι, όντως, αυτού του Φιλίππου ή του Φιλίππου Γ΄ του Αριδαίου. Ο Ανδρόνικος κατόρθωσε, όμως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας της ραδιοχρονολόγησης  και της ιστορικής τεκμηρίωσης, να αποδείξει ότι ήταν όλα σχετικά με τον Φίλιππο Β΄ και ότι ο δεύτερος ετάφη στις Αιγές. Η ανασκαφή του τάφου, που ήταν σφραγισμένος επί 23 αιώνες, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην ιστορία της αρχαιολογίας. 

Εκτός από την αρχαιολογική του δραστηριότητα, ο Μανώλης Ανδρόνικος ασχολήθηκε με την παιδεία, τη λογοτεχνία και την τέχνη. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες του σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ το συγγραφικό του έργο πάνω σε θέματα αρχαιολογίας δημοσιεύθηκε σε πολλά ελληνικά και ξένα περιοδικά. Τέλος, έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. 

Η προσφορά του αναγνωρίσθηκε, παγκοσμίως, και τιμήθηκε πολλάκις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαναζωντανεύει αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα μετά από ανασκαφές

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.