Μάνθος Μάρρας: Ο πρώτος Έλληνας παραπληγικός που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης!

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Γνωρίστε τον πρώτο Έλληνα παραπληγικό που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης! Ο Μάνθος Μάρρας είναι σήμερα 52 ετών και αποτελεί ένα ακόμα ζωντανό παράδειγμα του «όταν θέλεις,  μπορείς».

Παρότι είχε ένα τροχαίο ατύχημα στα 20 του που τον άφησε ανάπηρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τα όνειρα του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αθλείται και να κάνει όσες δραστηριότητες τον παθιάζουν. Και ένα από αυτά που τον παθιάζουν είναι οι καταδύσεις….

Μετά από χρόνια λοιπόν ενασχόλησής του με τις καταδύσεις, κατάφερε τελικά να πάρει δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης και να γίνει ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο!

Μάνθος Μάρρας: Ο πρώτος Έλληνας παραπληγικός που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης!

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την συγκινητική ιστορία ζωής του…

Το ατύχημα που άλλαξε τα δεδομένα στη ζωή του

Ο κ.Μάρρας ήταν υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και όλα έβαιναν καλώς στην ζωή του,  όπως δηλώνει ο ίδιος. Η πορεία της ζωής του άλλαξε όμως, ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε με την μηχανή του σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Από το τροχαίο έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση…

«Καθίστε να δούμε πρώτα εάν θα ζήσει…»

Αμέσως στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρεθήκαν σοκαρισμένοι οι γονείς του. Μετά από ημέρες στην εντατική, ο πατέρας του ρώτησε τον γιατρό εάν θα μπορέσει να ξαναπερπατήσει και έλαβε την εξής απάντηση: «Καθίστε να δούμε πρώτα εάν θα ζήσει…»

Τελικά κατάφερε να επιζήσει,  ωστόσο το τροχαίο θα του στερούσε  την ικανότητά του να περπατά για πάντα…

Τι δήλωσε ο ίδιος για το τροχαίο που είχε

 «Ήμουν αρκετά νέος, όταν έπαθα το ατύχημα. Στην αρχή πίστεψα ότι καταστράφηκε το σύμπαν, μετά όμως συνειδητοποίησα τι έχει συμβεί. Από το νοσοκομείο ακόμη, δεν έμενα σε αυτά που μου έλεγαν οι γιατροί. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη κι έψαχνα να δω εάν μπορώ να θεραπευτώ. Με στήριξε πολύ το Πολεμικό Ναυτικό που μ’ έστειλε σ’ ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Και κατάλαβα πως δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε αποφάσισα να δω την επόμενη μέρα διαφορετικά…»

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Παπαγγελής: Ο Έλληνας ποδηλάτης με το ακρωτηριασμένο πόδι που σαρώνει τα μετάλλια

______________________

Όταν πήγε στην Γερμανία για αποκατάσταση…

Για την εκπαίδευσή του στη Γερμανία,  ο κ.Μάρρας δήλωσε: «Η εκπαίδευσή μου στην Γερμάνια ήταν εκπληκτική. Έμαθα να ντύνομαι, να γδύνομαι, να οδηγώ αυτοκίνητο, να ανεβαίνω ανηφόρες κλπ» …

Η ενασχόλησή του με την αθλητισμό μετά το ατύχημα

 Με την επιστροφή του στην Ελλάδα,  αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Αρχικά ξεκίνησε την ενασχόληση με τον «ειδικό» αθλητισμό και έτρεχε σε αγώνες με το αναπηρικό του αμαξίδιο,  λαμβάνοντας μέρος σε:

  • πανελλήνια πρωταθλήματα
  • παραολυμπιάδες.

Η πρώτη του καταδυτική εμπειρία

Ένα καλοκαίρι όμως,  ενώ ήταν στην Κύθνο όπου συνήθιζαν να πηγαίνουν οικογενειακώς για διακοπές,  ήρθε σε επαφή με μια νέα δραστηριότητα. Τις καταδύσεις. Ήταν 28 ετών τότε όταν έκανε για πρώτη φορά κατάδυση…

Καταδύσεις: Η απόλυτη ελευθερία 

Για την πρώτη του καταδυτική εμπειρία ανέφερε τα εξής: « Ήταν για μένα η απόλυτη ελευθερία. Η απόλυτη άνεση και κίνηση. Το πρώτο βράδυ, κλείνοντας τα μάτια, έβλεπα πως κολυμπάω στο νερό. Κατάλαβα πως είμαι φτιαγμένος γι’ αυτό κι έτσι έφτασα έως το στάδιο του εκπαιδευτή.

Εάν κάτι μ’ αρέσει, δεν το σταματάω. Το βλέπω ως πρόκληση. Και από τη στιγμή που βάζεις το κεφάλι κάτω από το νερό είσαι εσύ και το σύμπαν. Ζεις σε διαφορετικό κόσμο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα, την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα άγχη σου. Ακόμη κι αν καταδυθείς στον ίδιο τόπο πολλές φορές, πάντα βρίσκεις κάτι καινούριο να σε μαγέψει».

Μάνθος Μάρρας: Ο πρώτος Έλληνας παραπληγικός που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης!

Το επόμενο βήμα: Άνοιξε σχολή κατάδυσης   

Την καινούρια του αγάπη, ο κ. Μάρρας την προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ίδρυσε στα Λουτρά της Κύθνου μια σχολή κατάδυσης,  που δίνει τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν ό,τι κρύβεται στο βυθό της θάλασσας…

Μάνθος Μάρρας: Ο πρώτος Έλληνας παραπληγικός που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης!

Οι προτροπές του για όσους θέλουν να βάλουν τις καταδύσεις στην ζωή τους

Προτρέπει μάλιστα και όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν  να κάνουν καταδύσεις,  λέγοντας τα εξής: «Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους που συμμετέχουν σε προγράμματα αρχαρίων, να βγαίνουν από το νερό ενθουσιασμένοι. Η κατάδυση προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς κινούμαστε σε άλλη διάσταση: δεν αισθανόμαστε βαρύτητα, βλέπουμε πράγματα του νερού και αφήνουμε χαλαρή τη φαντασία μας».

Αντί επιλόγου

Μάνθος Μάρρας: Ο πρώτος Έλληνας παραπληγικός που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης!

Θα κλείσουμε με μια κουβέντα του που είπε σε πρόσφατη συνέντευξη,  όταν ρωτήθηκε από πού αντλεί αυτή τη δύναμη, αυτή την όρεξη για ζωή…

«Αντλώ δύναμη όταν ξυπνήσω το πρωί,  όταν ανοίξω τα μάτια μου και πω “σήμερα έχουμε να κάνουμε πράγματα”…»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…