Μανούλες ηρεμήστε! Το στρες κατά την εγκυμοσύνη κληροδοτεί άσθμα στο παιδί

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μανούλες ηρεμήστε! Το στρες κατά την εγκυμοσύνη κληροδοτεί άσθμα στο παιδίΚατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες επιτελούν μια συντονισμένη προσπάθεια για να διατηρήσουν χαμηλά τα επίπεδα του άγχους. Και αυτό γιατί το μητρικό στρες έχει συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα για τις γυναίκες και τα βρέφη τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Τώρα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του άσθματος. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι το άγχος των εγκύων ποντικιών μπορεί να κληροδοτήσει αλλεργίες και άσθμα στη μετέπειτα ζωή των νεογνών.

Τα γλυκοκορτικοειδή (GC) είναι φυσικές ορμόνες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στρες. Συνθετικές εκδόσεις αυτών των ορμονών, όπως είναι η πρεδνιζόνη, δεξαμεθαζόνη και υδροκορτιζόνη χρησιμοποιούνται συχνά ως θεραπεία για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων. Κατά ειρωνικό τρόπο, η ίδια GC μπορεί να αυξήσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η γύρη, αντί να τους αντιμετωπίσει κατά την απελευθέρωσή της στο σώμα ως απάντηση στο χρόνιο στρες.

Μανούλες ηρεμήστε! Το στρες κατά την εγκυμοσύνη κληροδοτεί άσθμα στο παιδίΣε αυτή τη μελέτη, ο Robert Lim, ο Alexey V. Fedulov και ο Lester Kobzik εξέτασαν κατά πόσο η άνοδος της GC που προκαλείται από το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει άσθμα στους απογόνους. Προς την κατεύθυνση αυτή εξέθεσαν μία ομάδα εγκύων ποντικών σε μία έντονη περίοδο στρες, ενώ σε μια δεύτερη ομάδα χορήγησαν δεξαμεθαζόνη για να μιμηθεί τα αποτελέσματα ενός αγχωτικού περιστατικού. Σε μια τρίτη ομάδα χορήγησαν αρκετή metyrapone, ένα στεροειδές-αναστολέας που εμποδίζει την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, για να αντισταθμίσει την αύξηση των ορμονών του στρες μετά από την έκθεση σε μία στρεσογόνα κατάσταση και σε μια τέταρτη ομάδα δεν σημειώθηκε καμία παρέμβαση.

Βρήκαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των ορμονών του στρες (κορτικοστερόνης ή CORT) στη μητέρα μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα και να αυξήσουν τα εμβρυϊκά επίπεδα CORT οδηγώντας σε μεγαλύτερη ευπάθεια στο άσθμα και τις αλλεργίες. Τα νεογνά των ποντικών εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα μετά τη γέννηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Μόνο τα νεογνά των μητέρων που εκδήλωσαν άγχος παρουσίασαν αυξημένη ευαισθησία στο άσθμα σε σύγκριση με τις μητέρες χωρίς άγχος. Δείξαμε επίσης ότι ένα μεμονωμένο επεισόδιο στρες αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μητρικό στρες από κάποιο δυσάρεστο γεγονός επιδρά στο παιδί αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας αλλεργικής πάθησης».

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…