Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια τον έντονο καβγά ανάμεσα σε δύο πιτσιρικάδες όπου ο ένας υποστήριζε ένθερμα σε μένα ότι όλα αυτά είναι ψέματα για μικρά παιδιά, κι ο άλλος κοιτάζοντάς με στα μάτια μου έλεγε ότι μα τον έχω δει, έχει έρθει σπίτι μου, μου έχει μιλήσει κιόλας. Τότε, σκεφτόμουν ότι κάθε οικογένεια φτιάχνει τις δικές της παραδόσεις και τις υποστηρίζει με θέρμη. Πόσοι μπαμπάδες, παππούδες δεν ντύνονται για να αποδείξουν την ύπαρξη αυτού του Αγίου που μπαίνει στις καρδιές των παιδιών μας και εκείνα τον περιμένουν να τον δουν, ότι δεν τους σκάρωσαν κάτι οι μεγάλοι, δεν τα εξαπάτησαν, είναι αλήθεια.

Σκεπτόμενη αυτά γράφω το άρθρο αυτό ενώ μέσα μου σκέφτομαι ότι πράγματι είναι ένα πολύ όμορφο αυτό το παραμύθι, αλλά και η ίδια η ιστορία της Γέννησης του Χριστού, της γέννησης της ελπίδας για τον άνθρωπο. Τι συμβολίζει για τον καθένα μας αυτός ο παχουλός χαμογελαστός παππούλης; Με πόση γενναιοδωρία απαντά στις επιθυμίες μας! Μπορεί να φέρει ό,τι κι αν του ζητήσεις. Δεν ρωτά τίποτα, απλά απαντά στην έκκλησή μας για χαρά. Κι ας είμαστε ειλικρινείς, έρχεται ακόμα κι αν δεν ήμασταν τα καλύτερα παιδιά…ο Άγιος Βασίλης έρχεται πάντα. Πιστός στο ραντεβού του με τα παιδιά, δίνει χαρά στις παιδικές ψυχούλες.

Σε μία χώρα με τόσους ανθρώπους να υποφέρουν και να φοβούνται, τα Χριστούγεννα τα προσδοκούμε περισσότερο από ποτέ. Η χαρά της απλωχεριάς που μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Από πολύ μικρά τα μαθαίνουμε να δίνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη και είναι συγκλονιστικό πόσο και τα ίδια παίρνουν χαρά από αυτό. Να φάμε όλοι θέλει το μωρό, θα μας ταΐσει έναν-έναν, κανένας μη μείνει παραπονεμένος. Μα και μετά, ακόμα κι όταν δεν μοιράζονται αν τους πεις είναι για καλό σκοπό να παίξουν κι άλλα παιδιά με αυτά, τότε με χαρά σου αραδιάζουν την πραμάτια τους, για να χαρούν κι άλλοι.

Και τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης; Καλά όλα αυτά, αλλά θα τον δούμε; Εξαρτάται. Από το πόσο μικροί ήμαστε, πόσο μικρά είναι τα παιδιά μας δηλαδή. Πώς να στερήσω από το μικρό παιδί μου τον Άγιο Βασίλη που θα έρθει και θα μοιράσει δώρα στον παιδικό σταθμό. Εξαρτάται επίσης, από το πόσο θέλουμε να χαρούμε σαν παιδιά το παραμύθι του Άγιου Βασίλη και να μπούμε μέσα σε αυτό, αλλά και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να το υποστηρίξουμε αυτό.

Σαν οικογένεια πλάθουμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις μέσα σε έναν τόπο πλούσιο σε έθιμα και παραδόσεις. Κάποιοι θα επιλέξουν να υιοθετήσουν αυτό το όμορφο παραμύθι, κι άλλοι όχι.

Ας είναι τα Χριστούγεννα ελπιδοφόρα για όλους μας. Ας αφουγκραστούμε το μήνυμα της χαράς και της αγάπης και ας το μεταδώσουμε με τις πράξεις μας στο/ στη σύντροφό μας, στα παιδιά μας, στο φίλο, στο γονιό, στον συγγενή, στο συνάδελφο, στο γείτονα σε όλους όσους μας έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτούς που έχουμε εμείς. Καλά Χριστούγεννα!

Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη

Ψυχολόγος ΜΑ Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. 694 7211 665

Email: info@psyathens.gr

Website: www.psyathens.gr

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Influence:

Εργάζεται ιδιωτικά στο χώρο του γραφείου της στο Ίλιον σαν Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός…