Μάλτα η χώρα των ιπποτών

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Σε διάφορα σημεία του κόσμου υπάρχουν μέρη τα οποία αν τα επισκεφθείς φαίνεται σαν ο χρόνος να σταματά. Ένα από αυτά είναι η Μάλτα η επονομαζόμενη χώρα των ιπποτών. Δείτε γιατί αξίζει να την επισκεφθείτε.

Η ιστορία είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε λαού και της ίδιας της ανθρωπότητας. Υπάρχουν μερικές περιοχές όπου ο χρόνος και η ιστορία έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια τα οποία διαμορφώνουν και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Ένα από αυτά τα μέρη είναι το ιστορικό νησί της Μάλτας. Ευρισκόμενο κάτω από την Σικελία και στο Κέντρο της Μεσογείου θάλασσας αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά νησιά που παντρεύουν τις σύγχρονες ανέσεις με την μεσαιωνική ιστορία.

Ιστορία του νησιού

Στην μυθολογία η Μάλτα αποτελούσε το νησί της Καλυψούς στο οποίο προσάραξε ο μυθικός Οδυσσέας σύμφωνα με τον Όμηρο. Η σύνδεση της Μάλτας με του ιππότες γυρνάει πίσω στην μεσαιωνική  εποχή και τις σταυροφορίες. Στην αρχή ορμητήριο των ιπποτών ήτανε το νησί της Ρόδου όπου εκεί αποβιβάζονταν οι χριστιανικοί στρατοί. Όμως, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και την μετέπειτα κυριαρχία τους στις ανατολικές ακτές της μεσογείου, οι ιππότες εκδιώχθηκαν από τη Ρόδο. Ακολουθώντας τις εντολές του Καρόλου Ε’ αναγκάστηκαν να οχυρωθούν για προστασία από τις επιδρομές των Οθωμανών και των Αράβων στο νησί της Μάλτας. Σε εκείνη την περίοδο το νησί γνώρισε και την μεγαλύτερη οικονομική, πολιτιστική και εμπορική του άνθηση.

Η πόλη της Βαλέτας

Η πόλη της Βαλέτας είναι ίσως και ο πιο βασικός λόγος να επισκεφθείτε το νησί. Αποτελεί την πρωτεύουσά του αλλά, εκτός αυτού, αποτυπώνει ολόκληρη την ιστορία του. Το μεσαιωνικό της κάστρο το οποίο χτίστηκε από του ιππότες του Αγίου Ιωάννη (ιππότες που πολέμησαν για περισσότερα από 10 χρόνια στους Αγίους τόπους), τα γραφικά σοκάκια της, το  Manoel Theatre, οι πύλες της πόλης καθώς και ο ναός του Αγίου Ιωάννη όλα αυτά αποτελούν έργα θαυμαστά και άξια της προσοχής μας. Όμορφα παραδοσιακά σπίτια κοσμούν κάθε γωνιά της πόλης και με βασικό χαρακτηριστικό τους τα μεγάλα και ευρύχωρα μπαλκόνια με τα οποία μπορεί κανείς να αγναντέψει την Μεσόγειο θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο.

Μάλτα η χώρα των ιπποτών

Παραλίες

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μάλτα είναι νησί. Συνεπώς μπορεί να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη αρκετές ευκαιρίες για καλοκαιρινές βουτιές στην παραλία και στην θάλασσα. Οι πιο γνωστές της παραλίες είναι εκείνες του St. Peter’s Pool, της Qawra, της Xlendi και του Σεντ Τζουλιάν. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά είναι χτισμένα δίπλα σε παραθαλάσσιες πόλεις οι οποίες προσφέρουν την δυνατότητα ενός ειδυλλιακού γεύματος ή ενός δροσιστικού ποτού κοντά στην ακροθαλασσιά. Επίσης εντυπωσιακό σκηνικό άξιο αναφοράς θα συναντήσει κανείς και στην γαλάζια λίμνη η οποία προσφέρει κρυστάλλινα νερά. Η πρόσβαση εκεί δεν γίνεται με αυτοκίνητο αλλά από θαλάσσης και με μονοπάτια.νΌλα τα παραπάνω διατηρώντας το μεσαιωνικό στυλ που χαρακτηρίζει ολόκληρο το νησί.

Μάλτα η χώρα των ιπποτών

Μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

Στην περιοχή της Βαλέτας θα δείτε το μουσείο συλλογής κλασσικών αυτοκινήτων με εκθέματα που μας πηγαίνουν πίσω σε εποχές noir, σημεία όπου μπορείτε να ναυλώσετε ένα καραβάκι και να σας κάνει την ξενάγηση στα πιο εντυπωσιακά σημεία του νησιού και να δείτε όμορφα ηλιοβασιλέματα ενώ μπορείτε να δείτε και το ενυδρείο στην πόλη της Βαλέτας. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον κόλπο Σπινόλα όπου το σκηνικό θυμίζει ελληνικό νησί με πολλές βαρκούλες κατά μήκος του κόλπου και πολλά μαγαζάκια χτισμένα δίπλα στο κύμα. Συμπληρωματικά μπορεί κάποιος να δει το αξιοθέατο της Μαλλιέχα το οποίο είναι ένα μεγάλο σύστημα από υπόγεια καταφύγια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Α και Β παγκόσμιο πόλεμο.

Έτσι λοιπόν αν ψάχνετε έναν προορισμό με άφθονες επιλογές, που να ξεχειλίζει από ιστορία ενώ παράλληλα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές εικόνες βγαλμένες από παραμύθι η Μάλτα είναι η καλύτερη επιλογή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.