Μαγνήσιο: οφέλη για τον οργανισμό μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που υποστηρίζει ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών και συμβάλλει στην καλή υγεία με πολλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ρυθμίζει το σάκχαρο, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη σκελετική υγεία.

Ενισχύει την απόδοση κατά την άσκηση

Το μαγνήσιο ενισχύει την απόδοση της άσκησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, χρειάζεστε 10% έως 20% περισσότερο μαγνήσιο απ’ ό, τι όταν ξεκουράζεστε. Το μαγνήσιο βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου στο αίμα στους μύες κατά την άθληση.

Το μαγνήσιο βοηθά στην κατάθλιψη

Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Φαίνεται ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανεπάρκειας μαγνησίου.
Η συμπλήρωση με μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μαγνήσιο: οφέλη για τον οργανισμό μας

Διατηρεί υγιή τη λειτουργία των νευρώνων

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Παίζει ρόλο στους υποδοχείς NMDA που βρίσκονται στα νευρικά κύτταρα και βοηθούν στην ανάπτυξη, τη μνήμη και τη μάθηση του εγκεφάλου. Το μαγνήσιο βρίσκεται μέσα στους υποδοχείς NMDA, αποτρέποντας τα σήματα που μπορεί να διεγείρουν άσκοπα τα νευρικά κύτταρα. Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά εμφανίζεται υπερδιέγερση των νευρικών κυττάρων κάτι που μπορεί να σκοτώσει τα νευρικά κύτταρα ή να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Έχει οφέλη στο διαβήτη τύπου 2

Το μαγνήσιο ωφελεί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το 48% των ατόμων μεδιαβήτητύπου 2 έχουνχαμηλάεπίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους. Επίσης, τα άτομα μεχαμηλήπρόσληψημαγνησίουέχουνυψηλότεροκίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Άτομα που έλαβαν 450 mg μαγνησίου την ημέρα είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί έναν από τους παράγοντες της γήρανσης, της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη). Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να μειώσουν τη CRP και άλλους δείκτες φλεγμονής. Με τον ίδιο τρόπο, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο -όπως π.χ. τα λιπαρά ψάρια– μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Μαγνήσιο: οφέλη για τον οργανισμό μας

Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ημικρανιών

Οι πονοκέφαλοι που προέρχονται από την ημικρανία είναι επώδυνοι και εξουθενωτικοί. Συχνά εμφανίζονται ναυτία, έμετος και ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα με ημικρανίες έχουν έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία από τις αιτίες του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηρίζεταιαπότηναδυναμίατωνκυττάρωντωνμυώνκαιτουήπατοςνααπορροφήσουνσάκχαροαπότηνκυκλοφορία του αίματος. Πολλά άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου.Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν στην απώλεια μαγνησίου μέσω των ούρων, μειώνοντας περαιτέρω τα επίπεδα του μαγνησίου που βρίσκεται στο σώμα. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της αντίστασηςστηνινσουλίνη.

Το μαγνήσιο βελτιώνει τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας

Η δυσμηνόρροια είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατακράτηση νερού, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, κόπωσηκαι ευερεθιστότητα. Σε γυναίκες με δυσμηνόρροια, η πρόσληψη μαγνησίου βελτίωσε τη διάθεση, τα συμπτώματα κατά κράτησης νερού και άλλα συμπτώματα.

Διατηρεί υγιή τον καρδιακό παλμό

Το μαγνήσιο είναι γνωστό για τη λειτουργία του ως ανταγωνιστής του ασβεστίου, διασφαλίζοντας ότι η καρδιά και οι μυς συστέλλονται και χαλαρώνουν σωστά. Όταν το ασβέστιο εισέρχεται στα καρδιακά κύτταρα, διεγείρει τις μυϊκές ίνες και τις κάνει να συστέλλονται. Στη συνέχεια, το μαγνήσιο αντισταθμίζει αυτό το αποτέλεσμα, βοηθώντας τα κύτταρα να χαλαρώσουν. Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά, το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση του καρδιακού μυός και μπορεί να εμφανιστεί αρρυθμία.

Όπως συμβαίνει με την καρδιά, το μαγνήσιο δρα ως φυσικός αποκλειστής του ασβεστίου για να βοηθήσει και τους υπόλοιπους μυς να χαλαρώσουν. Στους μυς, το ασβέστιο συνδέεται με πρωτεΐνες όπως η τροπονίνη C και η μυοσίνη. Αυτή η διαδικασία αλλάζει το σχήμα των πρωτεϊνών, κάτι που προκαλεί τη συστολή τους. Το μαγνήσιο ανταγωνίζεται το ασβέστιο στα ίδια σημεία σύνδεσης για να χαλαρώσει τους μυς. Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετό μαγνήσιο, οι μυς ενδέχεται να συστέλλονται πάρα πολύ, προκαλώντας κράμπες ή σπασμούς.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.