Μαγικές φράσεις και πώς να τις χρησιμοποιείς

Συντάκτης: Νίκος Κομπολάκης

Η ζωή μας είναι πολύτιμη. Οφείλουμε στον εαυτό μας να τη ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οι αρωγοί και βοηθοί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι ή εν δυνάμει μπορούν να γίνουν κάποιες λέξεις και φράσεις.

Η γλώσσα έχει δύναμη, και η δύναμή της φαίνεται από κάποια πολύ απλά και καθημερινά περιστατικά. Μια προσβολή που θα δεχτούμε, μπορεί να μας καταστρέψει τη μέρα ή χειρότερα να γίνει μια μακροχρόνια ανοιχτή πληγή. Ένα σωστά εκφρασμένο επιχείρημα, μπορεί να πείσει, καθοδηγήσει ή ακόμα και να ποδηγετήσει τον καθένα μας.

Σε αυτή την σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τη δύναμη που έχει η γλώσσα πάνω μας, Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τις δονήσεις που έχουν οι λέξεις, να ξεκλειδώσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους μας επηρεάζουν κάποιες έννοιες με απώτερο στόχο και σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα, να είμαστε πιο ήρεμοι και να αποκτήσουμε την εσωτερική γαλήνη που έχει μια πραγματικά ευτυχισμένη ύπαρξη.

«Αγάπα τον καθρέπτη σου. Σου δείχνει κάτι όμορφο.»

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν με αγωνία να αρέσουν, να προκαλούν τον πόθο, να τραβούν τα βλέμματα κάποιων άλλων ανθρώπων. Το ερωτικό παιχνίδι, η επαγγελματική καταξίωση, η αποδοχή των φίλων και των συγγενών, η εμπορική επιτυχία, όλα περνούν μέσα από την εξωτερική εμφάνιση.

Τα πρότυπα ομορφιάς σε κάθε γωνιά του πλανήτη διαφέρουν. Σε άλλες περιοχές θεωρούνται όμορφοι άνθρωποι οι ψηλοί, σε άλλες οι κοντοί. Σε κάποιες περιοχές τα παραπανήσια κιλά σε μια γυναίκα είναι δείγμα γοητείας και αλλού, οι αποστεωμένες και πολύ αδύνατες θεωρούνται πιο ελκυστικές. Τα πλούσια μαλλιά σε έναν άντρα μπορεί να είναι δείγμα γοητείας, ενώ τα δείγματα φαλάκρας υποδηλώνουν αυξημένη γονιμότητα.

Καλά και αποδεκτά όλα αυτά αλλά, παραβλέπουμε ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που μας ενώνει όλους. Η τυποποιημένη εμφάνιση, στο μόνο που αποσκοπεί είναι η εμπορική προώθηση και κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων. Αρώματα, ρούχα, διατροφές και είδη αδυνατίσματος, είδη γυμναστικής και προγράμματα για φυσική άσκηση, προϊόντα καθυστέρησης γήρανσης και απώλειας μαλλιών, όλα αυτά μας περνάνε και έχουν παγιώσει μια ιδέα μέσα μας ότι είμαστε ατελείς και ότι πρέπει να κάνουμε κάποια αλλαγή στην εμφάνιση μας.

Ο καθρέπτης μας, έχει γίνει εχθρός μας, έχει αρχίσει να μας δείχνει ένα πλάσμα γέρικο, παχουλό, άσχημο, αποκρουστικό στους άλλους και στα ίδια μας τα μάτια.

Και όμως, για να σκεφτούμε λίγο καλύτερα τι μας δείχνει ο καθρέπτης μας. Δείχνει σε εμάς, εμάς τους ίδιους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι μαγικός αυτός ο καθρέπτης και δείχνει ένα πλάσμα με ατέλειες, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από τους γύρω του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η αλήθεια είναι ότι ο καθρέπτης μας, είναι μαγικός. Και όντως δείχνει ένα πλάσμα με ατέλειες. Δείχνει ένα πλάσμα που μπορεί να έχει παραπανίσια κιλά στην περιφέρεια, λίπος στην κοιλιά, άσχημο σχήμα στη μύτη, εμφανή αραίωση στα μαλλιά, στραβά δόντια, μικρό πέος, πλαδαρό και γεμάτο μικρές ρυτίδες δέρμα στο πρόσωπο, αλλά δείχνει και ένα γοητευτικό πλάσμα. Δείχνει έναν άνθρωπο τόσο μοναδικό, που δεν υπάρχει άλλος σε ολόκληρη τη Γη που να του μοιάζει. Δείχνει εμάς.

Και αν κάποιος μπορεί πιο εύκολα να αποδεχτεί και να αγαπήσει αυτό τον άνθρωπο που μας δείχνει ο καθρέπτης μας, αυτός είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μην περιμένουμε να μας αποδεχτούν και να μας αγαπήσουν οι άλλοι, να νοιαστούν για εμάς, αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Πρώτοι εμείς πρέπει να δεχτούμε τον εαυτό μας με τα ελαττώματα και τις ατέλειές του στην εμφάνιση, για να μας δεχτούν και οι άλλοι. Εξάλλου σημαντικό δεν είναι να δείχνουμε πιο νέοι αλλά να νιώθουμε πιο νέοι. Σημαντικό δεν είναι να δείχνουμε πιο σέξι, αλλά να νιώθουμε πιο σέξι. Σημαντικό δεν είναι να δείχνουμε όπως οι άλλοι, αλλά να νιώθουμε ότι είμαστε κάτι μοναδικό, ένας μοναδικός οργανισμός, που ήρθε στη ζωή για να αγαπήσει, να νιώσει και να αγαπηθεί σαν μια μοναδικότητα, να ζήσει αυτός τη ζωή του και όχι να αφεθεί να τον καθοδηγήσουν στην ευτυχία τα όποια συγκυριακά κοινωνικά πρότυπα της εποχής του

Οπότε πρέπει να αγαπήσουμε τον καθρέπτη μας, γιατί μας δείχνει κάτι όμορφο. Μας δείχνει το πλάσμα που πρέπει να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για να κατακτήσουμε την ευτυχία. Δείχνει εμάς. Άρα την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι κάτι από αυτά που δείχνει ο καθρέπτης σας την ώρα που τον κοιτάτε δεν σας αρέσει ή σας κάνει να νιώθετε άβολα σκεφτείτε λίγο καλύτερα και σιγομουρμουρίστε το παρακάτω

«Αγάπα τον καθρέπτη σου. Σου δείχνει κάτι όμορφο.»

Συντάκτης: Νίκος Κομπολάκης,

Influence:

Από πολύ μικρή ηλικία, καταπιανόμουν με τη συγγραφή και τη μανιώδη ανάγνωση. Το διάβασμα είναι ένας μόνιμος σύντροφος από τα παιδικά μου χρόνια…