Μαγειρική, ένα χόμπι δημιουργικό

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη

Μαγειρική, ένα χόμπι δημιουργικόΔημιουργία είναι η ενέργεια πνευματική ή σωματική, η οποία συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και οδηγεί σε απτά αποτελέσματα τα οποία μπορεί να είναι πρωτότυπα, χρήσιμα και επιθυμητά για τον δημιουργό της.

Μια από τις συχνότερες και συνηθέστερες εκφράσεις δημιουργίας, αποτελεί και η μαγειρική. Η μαγειρική είναι αναμφισβήτητα ένα χόμπι δημιουργικό, καθώς αποτελεί μια διαδικασία μέσα από την οποία κάθε φιλόδοξος μάγειρας μέσα από τις σχεδιασμένες ή τις αυτοσχεδιαστικές ενέργειές του, προσπαθεί με απλά ή και με πολύπλοκα υλικά να δημιουργήσει ένα φαγητό. Επιθυμία του κάθε μάγειρα είναι το φαγητό του να είναι τουλάχιστον νόστιμο, και στη συνέχεια αισθητικά όμορφο ή ακόμα και πρωτότυπο.

Ένα είναι σίγουρο – ότι για να φτιάξεις ένα νόστιμο φαγητό θα πρέπει να είσαι όσο πιο δημιουργικός μπορείς, να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και με αγάπη να μαγειρέψεις το επόμενο γεύμα για την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Αν δεν εστιάσεις την ενέργειά σου και τη δημιουργική σου ικανότητα στην προετοιμασία κάθε γεύματος, πιθανόν οι συνταγές σου να μην πετυχαίνουν. Θα αναρωτιέσαι γιατί;

Η μαγειρική, όπως και κάθε άλλη δημιουργική τέχνη, δεν ανταποκρίνεται στην «μηχανιστική» προσέγγιση, χρειάζεται να βάλεις λίγο από τον εαυτό σου για να φτιάξεις ένα εύγεστο αποτέλεσμα. Η μαγειρική χρειάζεται προσοχή, αγάπη και επιμέλεια για να είναι τα φαγητά που θα φτιάξεις νόστιμα, πρωτότυπα και να τα λατρέψουν και οι καλεσμένοι σου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι συγκρίνουν το φαγητό που δοκιμάζουν με τη μαγειρική της μαμάς! Ο λόγος είναι ότι αποτελεί τη μαγειρική εκείνη που γίνεται με αγάπη και επιμέλεια, για να χορταίνουν τα «καμάρια» της και να γλείφουν και τα δάκτυλά τους. Εκεί στην κάθε μαμά κρύβεται, όντως ένας δημιουργός.

Δεν χρειάζεσαι εξεζητημένα υλικά, ούτε μεγάλες ποσότητες, ούτε επαγγελματική γνώση, η λύση βρίσκεται στην απλότητα. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, και η κουζίνα θα γίνει ένας παράδεισος δημιουργίας.

Η μαγειρική είναι μια διαδικασία δημιουργική, και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Ξεκινάει από το σκοπό, μπορεί να θέλεις να μαγειρέψεις για τον καλό σου ή την καλή σου, την οικογένειά σου, τους συναδέλφους σου ή ακόμα και για σένα.

Μαγειρική, ένα χόμπι δημιουργικόΣτη συνέχεια, αφού βρεις το φαγητό που θέλεις να μαγειρέψεις, θα πρέπει να αγοράσεις τα απαραίτητα υλικά και να κάνεις την απαραίτητη προεργασία για να ξεκινήσεις τη δημιουργία. Τα υλικά σου είναι η πρώτη ύλη του δημιουργού, φρόντισε να τα επιλέξεις με προσοχή. Έπειτα θα τα ζεστάνεις, θα τα φουρνίσεις, θα τα βράσεις, μπαίνει λοιπόν και το παράγοντας θερμότητα. Εδώ είναι το σημαντικότερο κομμάτι, θα πρέπει να μην αφήσεις το δημιούργημά σου «στα δόντια» της θερμότητας, να έχεις συχνή και τακτική επαφή με το φαγητό σου, μπορεί να καεί εύκολα και δεν το θέλουμε.

Στη συνέχεια, φτάνουμε στο σερβίρισμα, εδώ θα πρέπει να επιστρατεύσεις ακόμα λίγη δημιουργικότητα, καθώς η εμφάνιση του πιάτου σου, αποτελεί κλειδί για να το φάνε οι καλεσμένοι σου και στη συνέχεια αν είναι καλό να το λατρέψουν και να στο ξαναζητήσουν. Με το σερβίρισμα το δημιούργημα είναι ολοκληρωμένο και η σπεσιαλιτέ ήδη κατοχυρώνεται στο δημιουργό.

Η μαγειρική είναι μια ασχολία που προσφέρει χαρά και αισθήματα ικανοποίησης πρώτα από όλα στο μάγειρα, ο οποίος αντλεί ευχαρίστηση βλέποντας τα φαγητά του να είναι νόστιμα και να αρέσουν στους καλεσμένους του. Αυτή είναι και η στιγμή της μεγαλύτερης ικανοποίησης του μάγειρα, η αναγνώριση της προσπάθειάς του από τους άλλους. Τα άδεια πιάτα μετά από το γεύμα, αποτελούν το στόχο κάθε μάγειρα, και είναι ένα δείγμα ότι η δημιουργία σας βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση.

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr