Μα πώς να σταματήσω να τρώω;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Γίνετε να θέσουμε σε έλεγχο την όρεξη μας; Και αν δε μπορούμε; Ή μήπως μπορούμε; Οι απαντήσεις παρακάτω.

Η όρεξη αποτελεί σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών βιολογικών παραγόντων, των ψυχολογικών καταστάσεων και του περιβάλλοντος. Ενώ η όρεξη είναι φυσικό και απαραίτητο μέρος της ζωής, μπορεί να είναι προκλητικό να τη διαχειριστεί κανείς, ειδικά όταν αναζητούμε τρόφιμα χωρίς να χρειάζεται.

Φυσιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη:

Φυσική πείνα: Η πείνα είναι μια φυσιολογική λειτουργία και ανάγκη  ότι το σώμα χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει σωστά.

ma_pos_na_stamatiso_na_troo

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Οι χαμηλές συγκεντρώσεις σακχάρου μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη, προκαλώντας αυξημένη επιθυμία για φαγητό.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη με διάφορους τρόπους. Ένα από τα κύρια συστήματα είναι το αυξημένο επίπεδο ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας.

Η αυξημένη ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει στην υποχώρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό.

Χημικοί παράγοντες στον εγκέφαλο: Διάφοροι χημικοί μεσολαβητές, όπως η σεροτονίνη, επηρεάζουν την όρεξη. Το τροφικό σακχαρώδες λίπος, για παράδειγμα, μπορεί να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση σεροτονίνης.

Ψυχολογικοί Παράγοντες:

Στρες και συναισθηματική κατανάλωση φαγητού: Ο στρες μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού ως μέσο αντιμετώπισης του.

Συναισθηματικές καταστάσεις: Η χαρά, η λύπη, ο πόνος και άλλα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μας με το φαγητό.

Στρατηγικές για τον έλεγχο της πείνας:

Αναγνώριση της πείνας: Εκπαίδευση του εαυτού σας να αναγνωρίζει τα σήματα της πραγματικής φυσικής πείνας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αντί να πεινάμε στην πραγματικότητα δειψάμε. Οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο νερό. Αν πραγματικά πεινάτε  ακόμα και όταν πιείτε νερό θα νιώθετε την ίδια πείνα.

Διαχείριση του στρες: Εφαρμογή τεχνικών όπως η γιόγκα ή η αναπνοή για τη μείωση του στρες.

ma_pos_na_stamatiso_na_troo

Έκφραση των συναισθημάτων σας: Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων αντί να τα αποφεύγετε μέσω του φαγητού. Είναι σκόπιμο να μιλάτε για τα συναισθήματά σας αντί να τα κρύβετε και να τα συγκρατείτε.

Υγιεινές επιλογές: Επιλογή υγιεινών τροφών για να ικανοποιήσετε την πείνα σας.

Με αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να επιτύχετε έναν ισορροπημένο έλεγχο της όρεξής σας χωρίς να προσθέτετε επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.