Μα γιατί δεν με καταλαβαίνει κανείς; Μήπως μιλάω άλλη γλώσσα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να αποδειχτεί πραγματικός Γολγοθάς μερικές φορές. Ας δούμε όμως ποιοι παράγοντες δυσκολεύουν σημαντικά την επικοινωνία.

Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να αποδειχτεί πραγματικός Γολγοθάς μερικές φορές.

Η επικοινωνία είναι ένα πολύπλοκο πεδίο και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν οι άλλοι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κύριους λόγους:

Ενδεχόμενη απόκλιση στον τρόπο επικοινωνίας: Κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζει τις σκέψεις και τις ιδέες του. Μπορεί να υπάρχει διαφορετικότητα στον τρόπο που επικοινωνείς, στις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε ή ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο ορίζετε τις λέξεις. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που  μπορεί να εμποδίσουν το άλλο άτομο να σας κατανοήσει.

Έλλειψη σαφήνειας εκφράσεων: Ορισμένες φορές, η έλλειψη σαφών και συγκεκριμένων εκφράσεων μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες ή στο να μην κατανοήσουν οι άλλοι ακριβώς τι εννοείς.

Ζητήστε ξεκάθαρα αυτό που θέλετε όπως θα ζητούσατε ένα προϊόν που σας αρέσει σε ένα μαγαζί. Δεν θα πηγαίνατε ποτέ σε μια καφετέρια να ζητήσετε απλά «έναν καφέ». Θα περιγράφατε ακριβώς τι καφέ θέλετε. Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι η κάθε μας επικοινωνία. Απλή, περιεκτική και να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Διαφορετικό υπόβαθρο και πείρα: Οι διαφορετικές εμπειρίες ζωής, η παιδεία και η κουλτούρα μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που κατανοεί κανείς τα λεγόμενα των άλλων.

Λανθασμένες προσδοκίες: Στην επικοινωνία, πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίον οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτά που εμείς λέμε.

Είναι αρκετές φορές λογικό κάποιος να μην κατανοεί αυτά που του λέμε αλλά ακόμα και αν εμάς μας φαίνονται απλούστατα. Αυτό όμως δεν είναι ζήτημα του άλλου αλλά αποτέλεσμα της δικής μας κακής εξήγησης και περιγραφής.

Αν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν οι άλλοι, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις ανοιχτά μαζί τους, να διερευνήσεις τις πιθανές αιτίες αυτής της δυσκολίας στην κατανόηση και να βρεις τρόπους να βελτιώσεις την επικοινωνία σου.

Έχετε κάνει ποτέ ασκήσεις επικοινωνίας;

Η βελτίωση της επικοινωνίας είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει μέσω ασκήσεων επικοινωνίας. Αυτές οι ασκήσεις εστιάζουν σε διάφορους τομείς της επικοινωνίας, όπως η ομιλία, η ακρόαση, η γραπτή επικοινωνία και η μη-γραπτή επικοινωνία. Ας δούμε μερικές απλές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της επικοινωνίας:

Ασκήσεις ομιλίας:

Μιλήστε μπροστά από έναν καθρέφτη: Ενώ κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη μιλήστε και εκφράστε αυτό που θέλετε να πείτε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση και στην καθαρή ομιλία καθώς επίσης και στο να συντάξετε την σκέψη σας.

ma_giati_den_me_katalavainei_kaneis_mipos_milao_alli_glossa

Διατηρήστε οπτική επαφή στα μάτια του άλλου: Προσπαθήστε να διατηρείτε επαφή με τα μάτια του ακροατή σας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Αυτό θα του δείξει τα δικά σας συναισθήματα και ερμηνεύεται ως  ένδειξη αυτοπεποίθησης.

Ασκήσεις ακρόασης:

Ακουστικές ασκήσεων: Ακούστε podcasts, ραδιοφωνικά προγράμματα, ή ακόμη και ακουστικά βιβλία για να αναπτύξετε την αναγνώριση των διαφόρων φωνητικών τόνων και ρυθμών. Εξασκηθείτε στην αναγνώριση των λεκτικών σημάτων και της κατανόησης. Προσπαθήστε να περιγράψετε αργότερα τι ακούσατε.

Ασκήσεις γραπτής επικοινωνίας:

Γραπτή επικοινωνία: Γράψτε ηλεκτρονικά μηνύματα, άρθρα, ή ακόμη και ημερολόγια για να βελτιώσετε την εκφραστικότητά σας μέσω της γραπτής επικοινωνίας. Ζητήστε από φίλους και γνωστούς να σας πουν αν τελικά κατάλαβαν καλά αυτό που ζητάτε.

ma_giati_den_me_katalavainei_kaneis_mipos_milao_alli_glossa

Ασκήσεις μη-γραπτής επικοινωνίας:

Άσκηση γλώσσας σώματος: Πρακτικά γίνεται με την αντικατάσταση των αρνητικών συνηθειών (π.χ. σταυρωμένα χέρια) με θετικές ενδείξεις (π.χ. άνοιγμα χαμόγελου) και με διατήρηση σωστής γλώσσας του σώματος μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.