Λύσε την απορία: Μάθε γιατί σου ήρθε τόσο νωρίς η πρώτη περίοδος!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Λύσε την απορία: Μάθε γιατί σου ήρθε τόσο νωρίς η πρώτη περίοδος!Τα κορίτσια που καταναλώνουν αναψυκτικά ενδέχεται να εισέλθουν στην εφηβεία νωρίτερα από ό, τι τα κορίτσια που δεν πίνουν, αναφέρουν ερευνητές του Harvard.

Περίπου 5.600 κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών παρακολουθήθηκαν μεταξύ του 1996 και του 2001, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα που έπιναν 1 κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα είχαν την πρώτη περίοδο τους 2,7 μήνες νωρίτερα από ό, τι εκείνα που έπιναν δύο ή λιγότερα ποτήρια την εβδομάδα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα ήταν ανεξάρτητο από το δείκτη μάζας σώματος των κοριτσιών (αναλογία ύψους-βάρους που μετρά το σωματικό λίπος), την ποσότητα της τροφής ή την άσκηση.

«Οι πρώιμες περίοδοι σηματοδοτούν κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εφηβείας και του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Έτσι, τα ευρήματά μας έχουν και άλλες επιπτώσεις πέρα από τη χρονική στιγμή της έλευσης της έμμηνου ρύσεως» είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Jenny Carwile, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Πιο ειδικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία κατά την πρώτη περίοδο μεταξύ των κοριτσιών που κατανάλωναν τα περισσότερα ζαχαρούχα ποτά ήταν 12,8 χρόνια, σε σύγκριση με τα 13 έτη για τα άτομα που έπιναν λιγότερο. Οι λόγοι για τους οποίους τα ζαχαρούχα ποτά επιταχύνουν την έμμηνο ρύση δεν είναι σαφείς.

Τα ζαχαρούχα ποτά που περιέχουν σακχαρόζη, γλυκόζη ή σιρόπι καλαμποκιού έχουν ήδη συνδεθεί με αύξηση του σωματικού βάρους, και αυτή η νέα μελέτη δείχνει μια άλλη αρνητική παρενέργεια αυτών των ποτών.

Ένας λόγος που προέβαλλαν οι ερευνητές είναι ότι τα ποτά με προσθήκη ζάχαρης έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από φυσικά ζαχαρούχα ποτά όπως χυμούς φρούτων. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν ταχεία αύξηση των συγκεντρώσεων της ινσουλίνης στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλότερες συγκεντρώσεις των ορμονών, οι οποίες συνδέονται με την πρώιμη έναρξη περιόδων.

Λύσε την απορία: Μάθε γιατί σου ήρθε τόσο νωρίς η πρώτη περίοδος!Πάντως, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ευθέως ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι η αιτία των πρώιμων περιόδων, απλά δείχνουν μία σύνδεση.

Αυτή η έλλειψη διαπίστωσης αιτίας-αποτελέσματος προκάλεσε αντιδράσεις σχετικά από την Αμερικανική Ένωση Ποτών. «Ούτε αυτή η μελέτη ούτε το σώμα της επιστήμης δείχνει ότι η ζάχαρη των ποτών προκαλεί πρώιμη έναρξη της περιόδου. Αυτό που η επιστήμη υποστηρίζει είναι ότι τα εφηβικά κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία νωρίτερα από τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική συναίνεση σχετικά με την αιτία αυτής της τάσης» αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Διατροφολόγοι με τη σειρά τους τονίζουν ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί ποια θρεπτικά συστατικά αντικαθιστούν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολικό πρόβλημα. Πάντως, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας της έναρξης της πρώτης περιόδου, δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να πίνει κανείς ζαχαρούχα αναψυκτικά σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Human Reproduction στις 28 Ιανουαρίου.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…