Η τάρτα είναι παραδοσιακό φαγητό των Γάλλων. Η ζύμη είναι τραγανή, όχι ξεροψημένη, και η γέμιση ποικίλει ανάλογα με τα …
Λυκοπένιο: το μαγικό συστατικό της ντομάτας
Αναμφισβήτητα η ντομάτα αποτελεί τη βασίλισσα των μεσογειακών λαχανικών, καθώς πρωταγωνιστεί στις περισσότερες καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες συνταγές, είτε φρέσκια είτε μαγειρεμένη. Αν λοιπόν τρελαίνεστε κι εσείς για ντομάτα σε κάθε γεύμα, σίγουρα απολαμβάνετε τα αναρίθμητα οφέλη της στην υγεία μας, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε αμέσως.
Το μαγικό αυτό συστατικό που την κάνει ιδιαίτερη, δεν είναι άλλο από το λυκοπένιο. Πρόκειται για ένα μέτριου μεγέθους οργανικό μόριο, το οποίο «ευθύνεται» για το ζωηρό, κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Επιπλέον, μπορούμε να το βρούμε στο καρπούζι, στο ροζ γκρειπφρουτ αλλά και στην παπάγια. Το βασικό χαρακτηριστικό που το κάνει πραγματικά πολύτιμο είναι η μεγάλη του αντιοξειδωτική δράση. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ιδιότητες του λυκοπενίου, αλλά και στο πώς μπορούμε να το λάβουμε σε ισχυρότερες δόσεις.
Τα μοναδικά οφέλη του λυκοπενίου
Το λυκοπένιο δεν έχει σε καμία περίπτωση βιταμινούχο δράση, παραμένει όμως ένα άριστο αντιοξειδωτικό, με δύο φορές ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με το β-καροτένιο! Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης και αθηρωμάτωσης, προστατεύοντας σημαντικά μόρια του οργανισμού όπως τα λίπη, τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), τις πρωτεΐνες και τo DNA.
Μια μετα-ανάλυση 21 ερευνών (από το 1966 έως το 2003) που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάτας προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Σε άνδρες που κατανάλωναν κυρίως ωμές τομάτες ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μειώθηκε κατά 11%, ενώ για εκείνους που κατανάλωναν κυρίως μαγειρεμένες ή επεξεργασμένα προϊόντα τομάτας ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 19%.
Άλλες έρευνες που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του πεπτικού συστήματος (στομάχι, παχύ έντερο). Επίσης μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού και της προσβολής του οργανισμού από καρδιαγγειακά νοσήματα.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 15 θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική ή αντιμεταστατική δράση
______________________
Πώς θα απορροφήσουμε περισσότερο λυκοπένιο;
Σε αντίθεση με άλλα βιολογικά συστατικά, η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται σε μαγειρεμένα προϊόντα. Έτσι, η θετική του επίδραση είναι πιο μεγάλη, όταν καταναλώνουμε τη ντομάτα μαγειρεμένη, για παράδειγμα σε σάλτσα ντομάτας, ντομάτες γεμιστές, ψητές κλπ.
Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι τα λιπαρά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όταν τρώμε όλα τα παραπάνω φαγητά συνδυαστικά με λάδι ή αβοκάντο που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, αποκομίζουμε περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.
Έτσι λοιπόν, επιλέξτε να απολαύσετε την ντομάτα σε μια καλομαγειρεμένη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας ή ή γεμιστή ή ακόμα και ψητή μαζί με το κρέας ή το ψάρι σας.