Λουλούδια: Χρώματα και συμβολισμοί

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Κάθε λουλούδι έχει τη δική του ιστορία και συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Ο  συμβολισμός του χρώματος των λουλουδιών χρονολογείται αιώνες πριν. Συναντάται δε, σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο. 

Συμβολισμός των λουλουδιών

Το τριαντάφυλλο, για παράδειγμα, εδώ κι  εκατοντάδες χρόνια συμβολίζει τη χρόνια εμπιστοσύνη.  Ανεξαρτήτως χρώματος, με την απαραίτητη φροντίδα  συνδυάζουν ξεχωριστή ομορφιά και απαλό άρωμα, παρά τα αγκάθια τους. Μεταφέρουν ένα εγγυημένο μήνυμα απόλαυσης στον αποδέκτη τους. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι υπάρχουν σήμερα διάφοροι συμβολισμοί  για τα περισσότερα  χρώματα του τριαντάφυλλου.

Η σημασία κάθε χρώματος  ποικίλει ανάλογα τον πολιτισμό και την περιοχή απ’όπου προέρχονται. Από τη δυτική κουλτούρα ξεκίνησε η ύπαρξη και χρήση των συμβολισμών τους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Η έννοια των χρωμάτων στα λουλούδια δεν είναι πάντα καθορισμένη.   Ο συμβολισμός τους μπορεί να ποικίλλει λίγο. Κατά προσέγγιση όμως, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί   που  μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να προσφέρετε μια ανθοδέσμη εκεί που θέλετε.

Όπως διατείνονται έρευνες, τα λουλούδια έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία, αλλά και στη  διάθεση των ανθρώπων. Για παράδειγμα αν είσαστε σε μια νέα σχέση, είναι μια πολύ καλή ιδέα να προτιμήσετε ένα μπουκέτο με το χρώμα και τα λουλούδια της αρεσκείας σας, έτσι ώστε ο αποδέκτης του δώρου σας να μείνει ικανοποιημένος.   Σε κάθε περίπτωση είναι δείγμα εκτίμησης σε κάποιον και συνήθως έχουν θετική επίδραση. Τα λουλούδια πολλές φορές «μιλάνε» αντί για εμάς.

Χρώματα και συμβολισμοί 

Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης και του πάθους και υποδηλώνει σεβασμό

Το κόκκινο χρώμα, εκτός από την ρομαντική αγάπη και το πάθος, δείχνει το σεβασμό μας για έναν άνθρωπο. Υποδηλώνει επίσης επιθυμία, δύναμη και δημιουργικό πνεύμα. Στις 14 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι, τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι μια επιλογή από πολλούς για να εντυπωσιάσουν το ταίρι τους. Το κόκκινο χρώμα είναι γενικά γνωστό ως «το λουλούδι των εραστών». 

Το λευκό ή άσπρο χρώμα, σύμβολο της αθωότητας και της αγνής αγάπης 

Η ταπεινότητα, η αθωότητα και η σεμνότητα υποδηλώνονται από το λευκό χρώμα. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, κατά την άνθηση του φθινοπώρου, υπάρχει η αντίληψη ότι είναι δείγμα ενός γάμου που έγινε νωρίτερα από το κανονικό (πρώιμος γάμος). Η αλήθεια και η ευλάβεια, ακόμη, συμβολίζουν το λευκό χρώμα. Τέλος, η πίστη υποδηλώνεται μέσω του λευκού χρώματος από τον έναν στον άλλο. 

Κίτρινο: Σύμβολο φιλίας, χαράς και φροντίδας 

Κατά την βικτωριανή εποχή, είναι γνωστό πως το κίτρινο ήταν το χρώμα της ζήλιας. Ωστόσο, σήμερα είναι σύμβολο της φιλίας και της χαράς. Επίσης υποδηλώνει τη φροντίδα που δείχνουμε σε έναν άνθρωπο. Το κίτρινο επίσης, φανερώνει ζεστασιά, στοργή και φωτεινότητα. 

Λιλά και μωβ: 

Πιστεύεται ότι έχουν σχεδόν μυστικιστικό χαρακτήρα, με συμβολισμό που συνδέεται με γοητεία και επιθυμία. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ένα λιλά ή ένα μωβ τριαντάφυλλο στέλνει ένα μήνυμα κεραυνοβόλου έρωτα.

Ροζ: Το χρώμα της ευγένειας και της θηλυκότητας 

Το τριαντάφυλλο ανάλογα με την απόχρωσή του έχει και τον αντίστοιχο συμβολισμό. Το ροζ  τριαντάφυλλο αποτελεί σύμβολο ευγένειας, θηλυκότητας, κομψότητας και φινέτσας.  Όταν η απόχρωση είναι σε έντονο ροζ, δείχνει εκτίμηση, βαθιά ευγνωμοσύνη προς ένα πρόσωπο. Από τις παλ αποχρώσεις πηγάζει η ευγένεια, ο θαυμασμός, η  ευτυχία και η χάρη που νιώθουμε ότι χρωστάμε σε κάποιον.

Πορτοκαλί: Υποδηλώνει επιθυμία και θαυμασμό

Το πορτοκαλί είναι εκτός από έντονο και ζεστό χρώμα, μια απόχρωση με ζωντάνια. Έτσι, τα πορτοκαλί τριαντάφυλλα φανερώνουν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία ή ακόμα και την έλξη για κάποιον άνθρωπο. Τέλος, με το πορτοκαλί χρώμα υποδηλώνεται μια υποψία πάθους και ενθουσιασμού.

Μπλε: Το χρώμα της ήρεμης δύναμης και της συναισθηματικής ηρεμίας 

Το μπλε είναι το χρώμα που ενισχύει τη  συναισθηματική ηρεμία και τη γαλήνη. Είναι επίσης  χρώμα που δείχνει   ευχαρίστηση αλλά και ανάκτηση δυνάμεων.

Φούξια: Η φιλοδοξία και τα ελεγχόμενα συναισθήματα εκφράζονται με το χρώμα αυτό

Το φούξια χρώμα αποπνέει τόλμη, φιλοδοξία, αυτογνωσία. Το χρώμα αυτό, μπορεί να υποδηλώνει όμως, και την ύπαρξη ελεγχόμενων παθών ή και συναισθημάτων.

Πολύχρωμα  τριαντάφυλλα

Όταν κάποιος προσφέρει ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα και επιλέγει την ανάμειξη με άλλο κόκκινο χρώμα, ενδεχομένως στοχεύει στο να στείλει ποικίλα μηνύματα. Για παράδειγμα, η επιλογή του συνδυασμού κόκκινων και κίτρινων τριαντάφυλλων, συμβολίζει την ευθυμία και την ευτυχία. Στην περίπτωση ύπαρξης ενός μείγματος κόκκινων και λευκών τριαντάφυλλων, υποδηλώνεται  η ενότητα.

Τι μπορεί να εκφράζουν οι περισσότεροι συμβολισμοί

Με τα τριαντάφυλλα μπορούμε να μεταφέρουμε κι άλλα μηνύματα στον αποδέκτη. Για παράδειγμα, τα φρέσκα τριαντάφυλλα όταν τα βρίσκουμε σε πλήρη άνθιση εκφράζουν βαθιά ευγνωμοσύνη,  ενώ ένα τριαντάφυλλο από μόνο του δείχνει την ύπαρξη συναισθημάτων.    Ένα μπουκέτο με μπουμπούκια συμβολίζει αγάπη με τρόπο αθώο ή και θαυμασμό. Το λευκό είναι ένδειξη παντοτινής ανάμνησης προς ένα πρόσωπο.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.