Λουλούδια που αντέχουν την ακτινοβολία του ηλίου

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Ο ήλιος το καλοκαίρι πολλές φορές είναι ανυπόφορος για τα λουλούδια του κήπου ή του μπαλκονιού μας. Υπάρχουν όμως λουλούδια που μπορούν να ανεχτούν τις ακτίνες του ηλίου, χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια.

Αμαράνθος

Ο αμάρανθος είναι φυτό ετήσιο και πολυετές. Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο ηλιακό φως και μέτριο γόνιμο έδαφος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους και το μέγιστο ύψος του φτάνει το 1m. Αυτό το ετήσιο φυτό δεν ανέχεται το υγρό χώμα, τη σκιά ή τη μεταμόσχευση. Τα περισσότερα από τα είδη, είναι καλοκαιρινά ετήσια ζιζάνια.

Πετούνια

Η πετούνια είναι ένα ετήσιο ή πολυετές ανθοφόρο φυτό, το ύψος της φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά με τις κρεμοκλαδείς ποικιλίες της να ξεπερνούν ακόμη και τα 60 εκατοστά και βγαίνει σε όλα τα χρώματα. Δεν φυτεύονται σε περιοχές με υψηλή υγρασία ή συχνή βροχή. Ανθοφορεί κυρίως κατά την θερμή περίοδο, από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο.

Κατιφές

Ο κατιφές είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό. Το ύψος του κυμαίνεται από 20 έως 90 εκατοστά. Τα άνθη του είναι μεγάλα, συμπαγή και σφαιρικά κι έχουν χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί ή λευκό. Υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα άνθη. Έχει πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, που σπέρνεται κατά το Μάρτιο.

Πέντας

Ο πέντας είναι ένας πολυετής μικρός θάμνος που τα λουλούδια του θυμίζουν αστεράκια. Σε ύψος δεν ξεπερνά τα 40cm. Σε πολύ ζεστά κλίματα, το φυτό μπορεί να ανθίζει συνέχεια. Ανθοφορεί από τα τέλη Μαΐου, όλο το καλοκαίρι και έχει λουλούδια μέχρι τέλη Σεπτέμβρη.

Γεράνι

Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τα γεράνια από τον κατάλογο των λουλουδιών ανθεκτικών στη θερμότητα. Αγαπούν τον ήλιο. Τα γεράνια είναι πολυετή φυτά. Η καταγωγή των καλλωπιστικών γερανιών είναι από τις εύκρατες περιοχές και προτιμούν τις ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις, ενώ είναι ευαίσθητα στο ψύχος.

Πετούνια

Η πετούνια είναι ένα ετήσιο ή πολυετές ανθοφόρο φυτό. Το ύψος της φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά με τις κρεμοκλαδείς ποικιλίες της να ξεπερνούν ακόμη και τα 60 εκατοστά. Για ν’ αναπτυχθεί χρειάζεται άφθονο ήλιο, θερμό κλίμα, καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο και γόνιμο έδαφος. Ανθοφορεί κυρίως κατά την θερμή περίοδο, από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο, ενώ με ειδική φροντίδα μπορεί να διαρκέσει έως και τις αρχές του χειμώνα.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr