Lou Reed, ο μελαγχολικός

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή

Ένα από τα πιο διάσημα ονόματα της rock μουσικής σκηνής, είναι ο Αμερικανικής καταγωγής Lou Reed. Κάποιοι τον γνωρίζουν από τους The Velvet Underground, ενώ άλλοι από την σόλο καριέρα του, μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα. Πρόκειται γενικά για μία πολύπλευρη προσωπικότητα, καθώς γράφει μουσική, παίζει κιθάρα, γράφει στίχους, ασχολείται και με τη φωτογραφία, ενώ μέσα από κάποια τραγούδια του περνάει το κοινωνικό-πολιτικό του μήνυμα.

Μαθαίνοντας κιθάρα..

Γεννήθηκε το 1942 στις ΗΠΑ και όπως πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί, έμαθε να παίζει κιθάρα μόνος του από μικρή ηλικία, απλά ακούγοντας ραδιόφωνο! Μεγαλώνοντας συμμετείχε σε πολλά σχολικά μουσικά συγκροτήματα. Ως φοιτητής ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για την τζαζ, την πειραματική μουσική, αλλά ασχολήθηκε και με την ποίηση της γενιάς μπιτ και την πρόζα του Μπάροουζ.

Το ξεκίνημα

Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 1964, εργάστηκε ως στιχουργός σε δισκογραφική εταιρεία και κάπως έτσι γνώρισε τον John Cale. Μαζί δημιούργησαν τους The Primitives, το οποίο εξελίχθηκε αργότερα στους Velvet Underground. H συνάντησή τους με τον Andy Warhol ήταν αυτή που απογείωσε τους Velvet Underground, καθώς κατάφερε να διοργανώσει συναυλίες, περιοδείες σε Αμερική και Καναδά, αποσπώντας καταπληκτικές κριτικές.

Όλοι γνωρίζουμε τους Velvet Underground, αφού επρόκειτο για ένα από τα πιο underground συγκροτήματα της εποχής! Αξέχαστα τραγούδια όπως το “Sunday Morning”, που μας κάνει νιώθουμε free κάθε φορά που το ακούμε ή το “Heroin”, με την εξαίσια κιθάρα του και τη μουσική που μοιάζει να σκιαγραφεί την Μπαρόουζ εποχή.

Solo καριέρα

Το 1970 όμως ο Lou Reed αποχωρεί από το συγκρότημα και ξεκινάει την σόλο καριέρα του. Ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το “Walk on the Wild Side” από το album Transformer, τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Lou Reed. Πρόκειται για ένα απαλό κομμάτι, όπου μιλά για τα κοινωνικά απροσάρμοστα άτομα!

Αλλά και το τραγούδι “Perfect Day” από τον ίδιο δίσκο, είναι πολύ γνωστό και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες το έχουν διασκευάσει κατά καιρούς, ακόμα και ο δικός μας Διονύσης Σαββόπουλος. Πάντως, σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό ακόμη την σκηνή από την ταινία Trainspotting, όπου το κομμάτι αυτό έπαιζε από πίσω, όταν ο πρωταγωνιστής έκανε υπερβολική χρήση ηρωίνης…

Άλλο ένα όμως τραγούδι του Lou Reed, περιλαμβάνεται σε soundtrack ταινίας και συγκεκριμένα στην ταινία “Rock n Rolla”. Πρόκειται για το τραγούδι “The Gun”, από το δίσκο “Blue Mask” (1982). Ένα επίσης μελαγχολικό κομμάτι – όπως τα περισσότερα τραγούδια του άλλωστε – το οποίο δίνει την αίσθηση ότι ο Lou Reed δεν τραγουδάει αλλά μιλάει στον ακροατή ψιθυριστά. Και αυτό το κομμάτι συνδυάστηκε τέλεια με την σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής της ταινίας, κινείται στο ρυθμό της μουσικής, έχοντας πάρει ναρκωτικά.

Κοινωνικό-πολιτική δράση

Ωστόσο, ο Lou Reed άρχισε να γράφει και πιο ρυθμικά και αισιόδοξα κομμάτια, όπως αυτά στο δίσκο του The Bells, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 άρχισε να εκφράζει το κοινωνικό-πολιτικό του ενδιαφέρον συμμετέχοντας στην περιοδεία της Διεθνούς Αμνηστίας A Conspiracy of Hope Tour, αποδοκιμάζοντας το έγκλημα μέσα από το album του New York, διαφωνώντας με τα… ακριβά ενοίκια, αποδοκιμάζοντας ακόμα και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Πολυδιάστατος καλλιτέχνης

Έχοντας περάσει πολλά στη ζωή του όμως (όπως περιπέτειες λόγω bisexuality, γάμος, θάνατος της γυναίκας του, επιτυχίες και αποτυχίες) ο Lou Reed το ’90 συνέχισε να μας εκπλήσσει όχι μόνο με τη μουσική του, αλλά με την ενασχόληση του με την φωτογραφία και την ποίηση. Το 2001 η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε μάλιστα ένα από τα ποιήματα του Lou Reed που είχαν κεντρικό θέμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου.

Για τη δεκαετία του 2000 θα λέγαμε ότι ο πιο δυνατός του δίσκος είναι ο The Raven (εμπνευσμένος από τον ποιητή Άλαν Πόε) όπου συμμετείχαν θρύλοι όπως ο David Bowie, ο Ornette Coleman, οι Blind Boys of Alabama, οι ηθοποιοί Steve Buscemi, Willem Dafoe, κ.α..

Ότι και να πούμε είναι λίγο, όταν αναφερόμαστε σε έναν καλλιτέχνη, που έχει στο ενεργητικό του κοντά στους 30 δίσκους, που μας έχει «αγγίξει» με τη μουσική του και που τέλος η καλλιτεχνική του φύση δεν σταματάει στην μουσική, αλλά διευρύνεται όσο διευρύνονται και οι γνώσεις του, τα πάθη, τα λάθη, οι εμπειρίες και τα πορίσματα μέσα από τη ζωή του.

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.