Λορέντζο Φρέρης: Ο αυτοδίδακτος Έλληνας επιχειρηματίας που δημιούργησε την επιτυχημένη αλυσίδα «Everest»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα «Everest» είναι μια επιτυχημένη αλυσίδα καφέ και γρήγορου φαγητού. Ωστόσο,  ποιος είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία της δημιουργίας της;

Ο Λορέντζο Φρέρης είχε όνειρο από μικρός να γίνει ιδιόκτητης αλυσίδας fast-food.  Το όνειρό του αυτό τελικά έγινε πραγματικότητα, αλλά ο «δρόμος» για την επίτευξή του ήταν… ανηφορικός.

Βέβαια θα έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχει «κατηφορικός» δρόμος που να οδηγεί στην επιτυχία, και θα είχε απόλυτο δίκιο.

Ας μάθουμε όμως περισσότερα για την επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή του κ. Φρέρη.

Οι πρώτες δεκαετίες της ζωής του

Ο Λαυρέντης Φρέρης ή Λορέντζο  όπως προτιμά να τον αποκαλούν, γεννήθηκε στα τέλη του 1960 στο Περιστέρι. Με καταγωγή από τη Σύρο, ο κόσμος των επιχειρήσεων απασχολούσε από αρκετά νεαρή ηλικία τις σκέψεις του.

Όνειρό του αρχικά ήταν να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο, αλλά δεν τα πήγε καλά στις Πανελλήνιες. Μετά από αυτό, αποφάσισε να μην πάει στο εξωτερικό για σπουδές, όπως ήταν τότε της μόδας, αλλά να κάνει κάποια ταξίδια εκτός Ελλάδος για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Ήθελε να φέρει τα Mc Donalds στην Ελλάδα 

Σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία,  πήγε και έφαγε  στα Mc Donald΄s. Τότε ήταν που  ο Λορέντζο οραματίστηκε να φέρει την εν λόγω αλυσίδα στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας το master franchising για την ελληνική αγορά.

Ωστόσο ελλείψει χρημάτων και επιχειρηματικής πείρας, τελικά η ιδέα του δεν υλοποιήθηκε. Παρ’ όλα αυτά ο Λορέντζο δεν απογοητεύτηκε.  Αντίθετα σκέφτηκε να δημιουργήσει μια αλυσίδα γρήγορου φαγητού, προσαρμοσμένη όμως στα ελληνικά πρότυπα.

Το πρώτο του κατάστημα που είχε επιτυχία

Λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνεταιρίστηκε με ένα φίλο του και νοίκιασαν ένα κεντρικό κατάστημα στο Περιστέρι. Το ονόμασαν Coccodrillo το οποίο ουσιαστικά ήταν μπεργκεράδικο.

Το κατάστημα πήγε ανέλπιστα καλά και μέσα σε λίγους μήνες έκαναν απόσβεση την επένδυσή τους.

Όταν εξαγόρασε το ιστορικό Everest

Στα τέλη του 1983 αποφάσισε να εξαγοράσει το ιστορικό κατάστημα που υπήρχε στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, που ονομαζόταν «Everest». Το εν λόγω κατάστημα είχε ιδρυθεί το 1965 από τους Γ. Μαλτεζόπουλο, Σ. Γράψα και Σ. Νικολακάκη, ήταν 24ωρο και απευθυνόταν κυρίως στους …ξενύχτηδες.

Όταν «απογείωσε» το ιστορικό Everest

Το μικρό κατάστημα στα χέρια του Λορέντζο μετατρέπεται σε … χρυσωρυχείο και η φήμη του ξεπερνά όχι μόνο το Κολωνάκι,  αλλά και τα σύνορα της Αττικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή όπου η νυχτερινή διασκέδαση στην Αθήνα βρισκόταν στις δόξες της, μετατρέπεται σε υπαίθριο σημείο συνάντησης όλων των ξενύχτηδων της Αθήνας, ενώ τη μέρα αποτελούσε την πρώτη στάση όσων κατηφόριζαν προς την πλατεία Κολωνακίου. Να σημειώσουμε ότι τότε δεν υπήρχαν πολλά αντίστοιχα φαστφουντάδικα στην Αθήνα που να είναι και 24ωρα.

Λορέντζο Φρέρης: Ο αυτοδίδακτος Έλληνας επιχειρηματίας που δημιούργησε την επιτυχημένη αλυσίδα «Everest»

Η επιτυχία του καταστήματος στο Κολωνάκι λοιπόν, αλλά και ενός ακόμη στο Πασαλιμάνι, οδηγούν έξι χρόνια αργότερα τον Λ. Φρέρη να κάνει το μεγάλο βήμα. Το 1990 ιδρύει την «Everest Α.Ε» και ουσιαστικά βάζει το θεμέλιο λίθο του σημερινού ομίλου.

Η εξέλιξη  της αλυσίδας μέχρι σήμερα

Το 1993 η Everest πλέον αριθμούσε 4 καταστήματα, ενώ το 1995 ιδρύεται η Everest Τροφοδοτική Α.Ε. με σκοπό να εξυπηρετήσει και την αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων Everest.

Τρία χρόνια αργότερα η εταιρεία διέθετε πλέον 18 καταστήματα.

Λορέντζο Φρέρης: Ο αυτοδίδακτος Έλληνας επιχειρηματίας που δημιούργησε την επιτυχημένη αλυσίδα «Everest»

Το 1999 έρχεται η σειρά του Χρηματιστήριου Αθηνών. Από εκεί αντλεί 6,57 εκατ. ευρώ και προχωρά στις εξαγορές του 60% της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Papagallino και ένα χρόνο αργότερα ξεκινά την ανάπτυξη του δικτύου των Οlympus Ρlaza Food Ρarks.

Το 2001 αποκτά το 50% της αλυσίδας ιταλικών εστιατορίων La Pasteria, επεκτείνεται στη Ρουμανία ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα «Εverest»,  ενώ ακολουθεί η εξαγορά του 49% της Olympic Catering.

Χρονιά – σταθμός είναι το 2008 όπου γίνεται η εξαγορά της Everest από την Vivartia, φέρνοντάς την στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα.

Λορέντζο Φρέρης: Ο αυτοδίδακτος Έλληνας επιχειρηματίας που δημιούργησε την επιτυχημένη αλυσίδα «Everest»

Λίγα χρόνια αργότερα  αφού είχε δημιουργήσει ένα κολοσσό στον χώρο του καφέ, ο Λορέντζο αποφάσισε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στον Όμιλο Βγενόπουλος.

Σήμερα ο όμιλος της Vivartia διαθέτει περισσότερα από 200 καταστήματα Everest, στα οποία δουλεύουν σχεδόν 3. 000 εργαζόμενοι.

Η προσωπική του ζωή

Λορέντζο Φρέρης: Ο αυτοδίδακτος Έλληνας επιχειρηματίας που δημιούργησε την επιτυχημένη αλυσίδα «Everest»

Ο Λορέντζο Φρέρης έχει κάνει ένα γάμο με την Κατερίνα Τοπούζογλου, που είναι πρώην μοντέλο και πρωταθλήτρια του kick boxing.

Παντρεύτηκαν το 2010 και χώρισαν 3 χρόνια αργότερα…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…